Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych dotaz. Mám jen jedny disky. Kolikrát se mohou přehodit gumy? letní/zimní zimní/letní.
Škodí to gumě?
Když si vezmeš, kolik stojí přezutí 2x ročně (+benzín, čas, zjištění dobrého pneuservisu, ...) a kolik stojí zimní plecháč, tak se to snad ani nemůže vyplatit pořád to přehazovat.
Souhlas, loni na zimu jsem z inzerátu koupila jednu zimu použité plecháče za 200,- Kč/kus. A když na to dojde, tak si i kola vyměním, ale zatím mám na to lidi
P.S.Dnes první den na letních a ráno vánice. Doufám, že nebudeme přezouvat zpět.
Tak to jsem s vyvažováním kol barbar. Nikdy jsem to nedělala, auto si necháme max 5 let a na nápravě to poznat nebylo.
Problém je že jej stejně před každou sezónou musíš nechat vyvážit,a to doma rozhodně nezvládneš. Takže ta úspora tam zase tak obrovská není. Někdo to samozřejmě nedělá,ale rychleji si ničí nápravu
To by jsi se divil,pracoval jsem chvíli v pneuservisu a když jsme někomu převažovali sadu kol,po jedný sezóně,tak tam klidně bylo i kolem 30 gramů,nebo i víc,v průměru tak 20,a to už je poměrně dost,5 gramů náprava nepozná,10 je tak na hraně,ale nad tohle už se enormě rychle opotřebovává. V řízení to poznat ani nemusíš že by se ti klepal volant
Platí to samozřejmě pro všechny pneu,jak se pneumatika sjíždí,její vyvážení se postupně mění,můžeš prolítnout nějakou větší díru a vyvážení je taky pryč,můžou ti i upadat závažíčka,dneska se vyrábí ze zinku místo olova a po několika prosolených zimách je po nich,úplně se rozsypou. Vem si když jedeš rychle jakou to kolo má kynetickou energii kolik ve výsledku z 20 gramů je a to všechno náprava musí vytlumit,nejdřív to odnese řízení,pak klidně i spodní čepy a náboj kola. K tomu si přičti ještě perfetkní český silnice nebo špatný styl jízdy a lidi se potom diví že ta náprava nic nevydrží
Když se to umí, tak prakticky kolikrát chcete. Dělá to tak plno lidí, že má jen jedny disky a přezouvá pneumatiky. V deseti šetrných přezutích bych neviděl problém. Ovšem taky se dají zničit gumy při prvním zezouvání
Měli jsme ve škole "cvičnou pneumatiku" na učení přezouvání. Než k ní přišel nějakej blb co rozerval při zezouvání patku, tak toho vydržela až až a pořád byla OK
Taktak - když se pravidelně vyměňují, není to takový problém, jako sundat 3-4 roky nazuté... Taky jsem byl v jednom servisu (tenkrát naposled), kde jednu normálně při nazouvání normálně rozpáral.
Taky se snažte pneumatiky dobře skladovat - v suchu a mimo přímý mráz.
Mám také jen jedny disky, 7 let nechávám gumy přezouvat, takže už čtrnáctkát Gumy jsou zatím v pohodě, výhoda je to pravidelné převážení a kontrola, nevýhoda finance - za 4 roky dám za přezutí víc, kolik stojí 4 nové gumy a pak to riziko poškození při přezouvání. Kdybych věděl, že to auto budu mít tak dlouho, určitě bych si pořídil ještě jedny disky a měnil bych si to sám
Za jedno přezutí dám v průměru 1250,- Kč podle závaží, to je ročně 2500,- x 4 roky je 10 000,- Kč (firma BesDrive, dřívější Barum). Nejlevnější barumka stojí 2450,- Kč x 4 roky je 9800,- Kč. Mám osobní Transit.
Nepochopil jsem, proč to porovnáváš s cenou nových gum. Mnohem zajímavější by bylo to porovnat s cenou nové sady disků + případně každoroční vyvážení.
Je to ten Transit na obrázku?
Dohledal bych cenu disků, ale našel jsem několik velikostí (5x160/16", 6x180/15", ...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.