Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , prosím o radu. Prodali jsme auto s tím že jsme dali plnou moc, všechny doklady a kupující si auto odhlásí a přihlásí . Po pár dnech volal že pošle on plnou moc nám , papir z evidenčky a přehlásíme auto my. OK. Pak vymýšlel pohádky že mu z pošty dopis vrátili zpátky že nám ho nešlo doručit . Později jsme zjistili že na evidenčce ještě ani nebyl, že lže a je někde v Německu i s autem . Prý si ale už udělal svoji pojistku. (Kdo ví..) Můžeme nějak naší pojisktu zrušit jen na základě kupní smlouvy :?(asi ne že .. ) Od třetí osoby jsme zjistili že jak je pracovně v tom Německu , tak se nemůže dostat do ČR dřív než za 14 dní a to prý vše dořeší, pošle doklady na přehlášení . Máme jít rovnou na policii? Nebo jak tuhle situaci řešit? Díky za odpovědi.
PS: případné kázání jsem si už užila, tak teď prosím ty rady co dál dělat.
Aha, ja myslela že když měl plnou moc na to přehlášení- a neučinil tak , tak by těch 50 tis a případné další problémy šly na něj?
Jak to že jsem myslela špatně? V kupní smlouvě je , že dostává plnou moc a zavazuje se že do 10 dnů auto přehlásí. Když tak neučíní, tak se dopustil přestupku on , ne já?
Ty jsi vlastník, ty máš povinnost ze zákona a plnou mocí tuto povinnost na nikoho nepřehraješ.
Dobře. Tak jak můžu postupovat dál aby to pro mě bylo co nejmíň bolestný?
Právě že už teď mi přijde že nemá zájem . Stále si vymýšlí, teď už musím komunikovat i přes třetí osobu . Domluvit se s ním snažíme celou dobu.. Když tedy ne policie , tak co můžu dělat dál? Děkuju..
lokine, jako mnohý, skočil jste pro svoji lenost na špek kupci.
Na policii není třeba chodit, tam nic nezařídíte. Jediné co musíte udělat dojít za kupcem a dotlačit ho k přepisu. Jak hodně se budete snažit, tak brzo uděláte změnu vlastníka v registru.
Nikdo a nijak to za Vás nevyřeší, nežli vy sám.
A jěště aby to prodal dalšímu, tak pak budou problémy ještě větší..
Váše možnosti jsou asi tak 3!
1-pololegální-nechat to tak jak to je,odhdlásit PR a uschovat KS pro případné dokladování že nejste majitel když přijde žádost o platbu od PČR nebo MP (oni to asi neposílají ale magistrát odbor přestupků...)
2-nelegální- vzít pár kamarádů s bejsboklami a jet za kupujícím s hrozbou vymlácení teletiny nebo jak výše někdo psal ukrást RZ což je taky nelegální,za oboje trestní postih!
3-legální- vypsat dle KS žádost o změnu (problém,že nemáte doklady od auta) a podat ji.Na úřadě bez kupujícího budou cukat ,nebudou to chtít přijat ale Vy budete muset trvat na svém a že přijde za chvíli že je momentálně s vozidlem na STK dělá evidenční kontrolu!
3 možnost - úřad by měl žádost odmítnout - nejedná se o společnou žádost jak je uvedeno v § 6 z. č. 56/2001
Stále platí zákon č. 500/2004 Sb., správní řád , kde
§ 44 Zahájení řízení o žádosti
Pokud ze zákona nebo z povahy věci vyplývá, že žádost může podat jen více žadatelů společně, není třeba, aby podání byla učiněna současně. Pro zahájení řízení je rozhodné, kdy tak učinil poslední z nich; správní orgán o zahájení řízení ostatní žadatele vyrozumí.
špatně položená otázka, měly by znít..." nepodal jsem žádost o zápis změny vlstníka silničního vozidla"...
Nahlásit na Policii zcizení vozidla(v dobré víře zapůjčeného) i s doklady...s kupní smlouvou si můžeš akorát tak...
Pokuď se dotyčný vyskytuje mimo ČR,tak je to jediná možnost.
Prodat vozidlo a nahlásit krádež -je opravdu mooooc chytré :D
Zajít na odbor dopravi a podat žádost ze svojí strany. Pak případná sankce za nepřepsání půjde za novým vlastníkem... Povinné ručení ukončíte oznámením změny vlastníka pojišťovně. Pokuty co půjdou za váma odpálkujete kupní smlouvou - doložíte že nejste vlastník.
@lokin prosím tě, jak to dopadlo? Jsem bohužel v podobné situaci a sháním radu, jak z toho ven... Dík za odpověď.
Ahoj, nakonec se to vyřešilo tak nějak samo. Všechny informace co jsme předtím měli byly lživé. Pán kterému jsme auto půvopodně prodali ho dal autobazaru, z toho bazaru si ho koupil dalších pán a od pána jiná paní která se nám pak sama ozvala , poslala techničáky , plnou moc, evidenčku a přehlásili jsme to . Takže nakonec jsme měli fakt kliku, nevím co jinak by jsme mohli dělat. Ponaučení do konce života! Přeji hodně štěstí,.
napište všichni svému poslanci, ať konečně někdo změní ten tupý zákon
každý by měl míz možnost dojít na svůj úřad a oznámit že se zmenil vlastník a tím by to vše m,ělo SKONČÍT
pokud je provedenmí evidenčního úkonu podmiňováíno tím aby podal žádost i nový majitel, je to pro původního majitele, který si splní co mu ukládá zákon problém a zákon je proto špatný
Začněte se konečně chovat jako suverénní občané a ne jako tupé stádo
Co píšeš je hloupost, protože když někdo od někoho opravdu kupuje, a v dobré víře tak konají oba, není problém aby tam zašli společně. A navíc, kdyby to bylo tak jednoduché, mohly by kdokoliv na kohokoliv cokoliv přepsat, a to by byl pototm ve všem šílený zmatek, protože by o tom kolikrát nemusel dotyčný vědět že něco vlastní (exekuce, kradené věci, etc...) .
Zákon je více než dobrý, a především tím že u aut zrušili tzn. polopřevod se docílilo toho, že tisíce lidí se nemusejí již dostávat do problému, když si někdo převod nedokončí, ale páchá všude přestupky, etc...
Hodně čtete noviny a díváte se na TV, že? A asi jste ještě neprodával nebo nekupoval auto do/z nějakého vzdálenějšího kraje že? Jinak by jste tak nehovořil. To je totiž akce na celý den, pokud máte štěstí, že to stihnete.
Je takový problém si udělat den volna přijet pro vozidlo ráno, v úřední den, udělat EK a poté přepsat?!
Je to na pytel, ale snad nekupujete auto 30x do roka.
Pokud jste vozidlo v zákonné lhůtě 10 pracovních dní, hrozí vám sankce až do výše 50k.
Předpokládám, že to byla narážka na mne, a ne nemáte pravdu, noviny nečtu prakticky vůbec, maximálně, když jedu metrem a mám možnost si vzít deník metro, ale tam spíše čtu zajímavosti ze světa, a věnuji se jim pouze cestou metrem tzn. cca 5 minut. pak odkládám, na TV používám pouze herní konzole, a nevlastním ani settopbox (nebo jak se to píše) a ani jiné zařízení díky kterému bych mohl sledovat naše média, a vozidlo jsem posledně kupoval minulý rok, a ano převod vozidla trval bez mála celý den, ale s tím člověk musí počítat, když ne, tak to je jeho hloupost nikoliv prodávajícího, nebo lidí na úřadě.
Vážený pane Stanjuro, tvůj zákon je špatný !
tvé heslo jeden úřad, jedna žádost, jeden úkon je dnes ubohé, směšné a hloupé, proto se ztratzilo z webových satránek MDCR, vysvětlujte lidem z ostravy kteří si kupují auto přihlášení v Aši, že výlet Ostrava - Aš - ostrava je jim prospěšný...
Polopřevody v jiné modifikaci se používají na celém světě, při polopřevodu stačilo zákonem omezit platnost malého TP na 10 dnů a po 10 dnech začít automaticky řešit přestupek nového vlastníka a nestalo by se to, co se stalo v ČR, že každý druhý uživatel poraden radil že polopřevod je "trik" jak obejít ekodaň atd...
Dnes se také přepisují auta na občany bez jejich vedomí, kolik českých hlupáků už dalo cizím lidem - zpravidla prodejcům - bianko plné moci s vlastním úředně ověřeným podpisem a dnes se diví že se tato generální plná moc používá k první evidenci problematických vozidel ( odcizenýcnj, s padělanými doklady atd) . Zkuste číst černou kroniku.
Zkus číst i tuto poradnu nebo autoweb, a zkus trochu přemýšlet hlavou, a to vlastní, ne hlavou ministerského úředníka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.