Nejste přihlášen/a.
Proč mají ráno náklaďáky prázdné vzduchojemy? Přeci je večer nevypouští - nebo ano? Nebo je ten ventil nebo těch pár spojů mezi ním a vzduchojemem tak děravých, že vzduch unikne?
Těsnost soustavy asi nebyla při návrhu vyžadodována, když se při běžícím motoru dofukuje více vzduchu než se spotřebovává (viz pravidelné odfukování přetlakového ventilu).
Já mám bus z roku 2004 a vzduch mi vydrží asi tak přes víkend. Ono se řekne ventil a pár spojů - jenže ve skutečnosti je to celkem složitá soustava plná spojek, ventilů, zpětných ventilů.
Vzduch je tahaný do sedačky řidiče, dveří, klapky na motorovou brzdu, spojku, ovládání převodovky, vypouštění wc, zámky kufrů, odpružení vozidla, řízení třetí nápravy - všechno tohle má svoje ventily, redukce, rozdvojky,...
Ten provozní tlak je dle typu vozidla 8-10 barů, v nákladním vozidle jsou zase jiné vzduchové spotřebiče než v autobuse... Jinak v tabulkách Dekra je napsáno jak velký únik vzduchu je ještě připustitelný aby vozidlo prošlo STK.
Tím "ventilem a pár spoji" jsem měl na mysli nějaký ten vícenásobný rozdělovací ventil blízko vývodu ze vzduchojemů a jeho připojení k tomu vzduchojemu, protože se žádné jiné zařízení při zaparkovaném autě nepoužívá, ale teď mi dochází, že jestli vzduch uniká třeba přes ovladač spojky, tak ten ventil se bude otevírat a snažit se udržet tlak v dané větvi. Taky mě to mohlo napadnout
Ani se tak teď už nedivím, že část vzduchu unikne některou z těch desítek až stovek možných netěsností.
Dofoukat se musí, prostě to přes noc částečně unikne. Pokud byste to neudělal, pravděpodobně byste ani neobrzdil a pokud ano, tak při prvním sešplápnutí spojky či brzdy by auto bylo opět bez vzduchu.
P.S.: Třeba vozidla HZS (a nejen ta) mají přípojky, které umožňují napojení vozidel na tlakový rozvod stanice a ta jsou tak připravena 24 hodin v pohotovosti.
Je to na stáří vozu a opotřebení,jak pečlivě je zkonstruována soustava atd , Na rotě jsem měl s několika topasy jen jednu vejtřasku ale ta stála za to,jezdila jako jediná z celého sam.praporu 80km/hod a vzduch vydržel 2 dny ale taky jsme měli na praporu vejtřasky co vydržel vzduch s bídou deset hodin!
Děkuji všem za odpovědi.
Závěr: Únik je způsoben netěsnostmi v celé soustavě.
Při položení dotazu jsem si neuvědomil, že vzduchojem se snaží udržet tlak v celé soustavě po celou dobu zaparkování a ne že se po vypnutí motoru na svém výstupu uzavře nebo že zablokuje ten první rozdělovací ventil, aby nedoplňoval unikající větve.
Ono na niektorých sa už montujú aj uzatváracie ventily,kde pri poklese napriklad na 7 kPa,tak sa uzavrie vzduchojem,aby to neušlo všetko,potom ráno stačí menej času na dotlačenie,no ak to uniká pri vzduchojeme,tak to ujde všetko.
No, vzduchojem tam je spíš kvůli zásobě stlačenýho vzduchu. Když třeba při častějším brždění stoupne spotřeba vzduchu. Jako vedlejší funkce je udržení tlaku přes noc, ale to vydrží jen při malým úniku.
Na vojně jsem si vyladil T 148, že vzduch vydržel v pohodě tři dny. Byla to vcelku práce, ale nakonec se podařilo. Skoro celej vzduch rozdělat a zase složit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.