Nejste přihlášen/a.
Už to budou dva týdny co jezdím s Audi a3 1.8t od výměny oleje, dneska cestou domů ze školy mi zapípala olejnička a začala červeně problikávat, ihned sem zastavil a změřil hladinu oleje kde byla asi tak centimetr a půl nad riskou max., Byl jsem už jen kousek (asi 5 minut) od baráku tak jsem to moc nehnal a pak při zaparkování se změnil zvuk motoru v klepání jakoby v místě vačkové hřídele. Auto jsem koupil před měsícem po jedné starší paní která ho nechala dlouho stát tak mě napadají tyhle možnosti: ucpané sítko čerpadla? Nebo samotné čerpadlo? Mohl to odnést Katalyzátor?
Snad ti jen začaly cvakat hydroštely. Každopádně olej nad max a rozsvícení kontrolky je divné. Otřel jsi pořádně měrku, než jsi měřil hladinu? Určitě tam není oleje naopak málo, tomu by vše (kromě hladiny na rysce) nasvědčovalo. Tam se nemá oleje víc jak dostat, leda by se tam dostala voda, ale to by bylo v takovém množství poznat na její hladině.
Ano rysku jsem otřel pořádně, a auto stálo na rovině, A z rysky není voda na prstech cejtit ani palivo po čichu, A manuál píše že když bliká červeně může to být nedostatečný tlak? jak to můžu řešit? Každopádně zítra vyměním olej a olej F. znovu a uvidíme každopádně motor maže.
No jo ,ale jak dlouho byl motor v klidu když jsi vytáhnul měrku -5 , 10, 15 minut? Pokud anoo neukázalo ti to správně nebpť olej potřebuje pár minut než se dostane do vany aby se dalo věrohodně změřit,doporučuje se minimálně 30 minut po zastavení motoru!Změř to opět ale ne ined po chcípnutí motoru a pak napiš kolik jej tam bylo-dle mne jej tam bylo málo -proto kontrolka svítila další varianta je že odešlo čidlo (tlak nebo hladina oleje popř jiné) !
Je asi zbytečně zde něco radit neboť tazatel se ani nepokusil upřesnit pár maličkostí okolo!
Ono je takové pravidlo. Platí jak pro semafory, tak pro kontrolky. Na oranžovou se ještě může jet, ale červená je STŮJ ! Klepání v motoru znamená vůle. A čím větší vůle, tím menší tlak oleje a tím bližší smrt motoru. Jak to bylo s olejem po výměně? Kontroloval jste hladinu?
Ucpané sítko oleje jsem už viděl a to u stršího majitele, který se domníval, že když ujede deset tisíc km za pět let, tak může měnit olej až po těch pěti letech. Ono je to správně tak, že po X (zpravidla 15-20tis. km) nebo po roce, podle toho co nastane dřív. Pán zvolil obrácený postup a to podle toho co nastane později. Možná je to i případ předchozí majitelky.
Zásada je taková, že po koupi starého auta se mění ihned rozvody, pokud není jistota, že jsou ještě v termínu a mění se i olej. Toho, že by to odnesl katalyzátor bych se nebál, ten totiž neklepe.
Vše je v pořádku, vyměnil jsem olej s filtrem a vyčistil zanesené sítko od čerpadla, a motor šlape bez problému, opravdu se rozcvakaly jen hydroštely, ty po výměne přestaly cvakat...Děkuji za vaše odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.