Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Světla Xsara - nový zákon

Od: mara* odpovědí: 8 změna:

Ahoj :)

Mám Xsaru r.v.97 na které mám sportovní křídlo, sp. světla a volant.

Vyšel nějaký nový zákon který říkáže na autě musím mít origo ddíl které jsou v TP.
Slyšel jsem ale o tzv. homologaci světel, dá se to tedy udělat tak, že mi ta sportovní někdo ověří a schválí a budu s nima moc jezdit dál, nebo musím mít bezpodmínečně ta origo?

+ zadní křídlo a sportovní volant vadí také, nebo je tam můžu mt a jezdit dál?

Děkuju za všechny odpovědi!

M

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zadny novy zakon neni. To ze musis mit vse origo a nebo montovane dodatecne homologovane platilo drive a plati stale.

Samozrejme, ze si to muzes nechat schvalit dodatecne. V poverene zkusebne (TUV SUD Czech s.r.o. nebo Dekra CZ, a.s.) Te zkousky a nasledne vystaveni "osvědčení o schválení technické způsobilosti systému vozidla, konstrukční části vozidla nebo samostatného technického celku" vyjde pouze na nekolik desitek tisic za zkousky a samozrejme s nejistym vysledkem.

Křídlo na některých xsarách bývá běžně takže možná máš origo jen dodatečně montovaný. Zadních světel s homologací se na netu na tuningových stránkách taky najde hafo. Zkus si to projít a najít ty svoje. Třeba ti k nim e.shop řekne jestli mají nebo nemají atest. Já mám Xsary dvě. Na jedné jsou zadní světla z koleček a běžně to přes STK projelo. Někde na skle musí být číslo homologace vylisovaný. Volant pravděpodobně nikdo řešit nebude. V techničáku máš záznam kolik má auto airbagů.
mara*
hodnocení

Tzn že když ta světla mají atest že neptřebuj už já žádný doklad o tom že jsou ok?

Jak myslíš to s tím vylisování čísla homologace? nikde jsem si žádného nevšiml..

volant má malý sportovní kde evientně žádný airbag není :D

díky

Tohle je na originálech v pravém horním rohu na levém světle a levém rohu pravého svetla. Důležitý je to E2 zbytek je číslo protokolu homologace. Nesmíš koukat přímo ale trochu ze strany. Při pohledu z příma to neuvidíš.
Světla Xsara - nový zákon
takjan*

Nemusí to být zrovna E2. To je jen číslo zkušebny.

Jo jo koukal jsem na druhou xsaru kde jsou ty tuningový světla a tam je E10. Hlavně aby tam nějaká homologace byla.

k2
hodnocení

0x

O sportovnich svetlech jsem nikdy neslysel, ale neznamena to, ze neexistuji. Obecne dodatecne homologovat neco, co homologaci nema je temer nemozne uz jen proto, ze kdyby to splnovalo vsechny nalezitosti, tak si to muze rovnou nechat homologovat sam vyrobce daneho doplnku/soucastky. To se tyka svetel a kridla. Volant, pokud ma funkcni airbag (predpokladam, ze xsara 97 uz airbag ridice ma) a nevypada uz od pohledu jak z trznice, asi nikdo resit nebude...

mp*
hodnocení

0x

Pro kontrolu musíte mít všechno homologované. Tam hlavně záleží na tom, jak to vypadá. Obyčejně když máte nějaký vytuněný šrot, tak se na Vás policajti povozí. Když to vypadá dobře, tak to někdy podle vlastních zkušeností nechají. Hlavně záleží na tom, jak vypadáte Vy. Policajt je taky jenom člověk, a soudí podle ksichtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]