Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Mám Xsaru r.v.97 na které mám sportovní křídlo, sp. světla a volant.
Vyšel nějaký nový zákon který říkáže na autě musím mít origo ddíl které jsou v TP.
Slyšel jsem ale o tzv. homologaci světel, dá se to tedy udělat tak, že mi ta sportovní někdo ověří a schválí a budu s nima moc jezdit dál, nebo musím mít bezpodmínečně ta origo?
+ zadní křídlo a sportovní volant vadí také, nebo je tam můžu mt a jezdit dál?
Děkuju za všechny odpovědi!
M
Zadny novy zakon neni. To ze musis mit vse origo a nebo montovane dodatecne homologovane platilo drive a plati stale.
Samozrejme, ze si to muzes nechat schvalit dodatecne. V poverene zkusebne (TUV SUD Czech s.r.o. nebo Dekra CZ, a.s.) Te zkousky a nasledne vystaveni "osvědčení o schválení technické způsobilosti systému vozidla, konstrukční části vozidla nebo samostatného technického celku" vyjde pouze na nekolik desitek tisic za zkousky a samozrejme s nejistym vysledkem.
Tzn že když ta světla mají atest že neptřebuj už já žádný doklad o tom že jsou ok?
Jak myslíš to s tím vylisování čísla homologace? nikde jsem si žádného nevšiml..
volant má malý sportovní kde evientně žádný airbag není :D
díky
O sportovnich svetlech jsem nikdy neslysel, ale neznamena to, ze neexistuji. Obecne dodatecne homologovat neco, co homologaci nema je temer nemozne uz jen proto, ze kdyby to splnovalo vsechny nalezitosti, tak si to muze rovnou nechat homologovat sam vyrobce daneho doplnku/soucastky. To se tyka svetel a kridla. Volant, pokud ma funkcni airbag (predpokladam, ze xsara 97 uz airbag ridice ma) a nevypada uz od pohledu jak z trznice, asi nikdo resit nebude...
Pro kontrolu musíte mít všechno homologované. Tam hlavně záleží na tom, jak to vypadá. Obyčejně když máte nějaký vytuněný šrot, tak se na Vás policajti povozí. Když to vypadá dobře, tak to někdy podle vlastních zkušeností nechají. Hlavně záleží na tom, jak vypadáte Vy. Policajt je taky jenom člověk, a soudí podle ksichtu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.