Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za nedodržení povinnosti ohlásit změny

Od: gigi* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,jaký máte názor na následující věc:městský úřad mě chtěl pokutovat (1000 ,-kč) za to,že jsem neodevzdal "SPZ" auta,kterému skončilo povinné ručení a nová pojistka nebyla uzavřena.S tím bych zamozřejmě souhlasil a zaplatil,jenže já jsem zmíněné auto v té době,kdy měly být odevzdány "SPZ" již asi tři roky nevlastnil.Auto bylo prodáno a to jsem doložil kupní smlouvou.V druhém kole mi úřad dává pokutu 1000,-kč za :nesplnění povinnosti požádat příslušný úřad (56/2001,§11)...do 10 pracovních dnů.S tímto souhlasím,ale nikde jsem nenašel možné finanční sankce za tento přestupek.K této částce mi úřad napálil ještě 1000,-kč za náklady řízení.Hlavně by mě zajímalo těch 1000 kč za porušení 56/2001,§11,to jsem fakt nikde nenašel.Díky za případné odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kecalnekecal*
hodnocení

0x

Za porušení 56/2001 pokuta dle § 46 odst. 1 z.č. 200/1990 Sb. - blokově 1.000,- Kč, ve správním řízení až do 30.000,- Kč.

gigi*
hodnocení

děkuji,myslím,že je to ono.

hodnocení

0x

gigi, a vy jste jim předložil kopii plné moci, že musí vše zařídit vše nový majitel a oni se se omluvili a pokutu stáhli.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Pokuta je Vám již jasná a příště když vozidlo prodáte nebo darujete odhlašte jej na nového majitele a je po ptákách.

gigi*
hodnocení

no,ono je to trochu složitější,já jsem auto prodával přes autobazar,autobazar nedodržel smlouvu a auto neodhlásil.Takže je auto stále psané na mě.Vím,měl jsem povinnost ...do těch 10 dnů,což jsem neudělal.Nyní už auto odhlásit nejde,nevím na koho,neznám kupujícího,bazar neexistuje.Úřad stáhl tu pokutu 1000,-kč za neodevzdání SPZ poté co jsem se odvolal,jak jsem přeci mohl odevzdat SPZ,když jsem onné auto již dávno neměl.Myslím,že jsem vinnen pouze tím,že jsem nedodržel tu povinnost hlásit příslušnému úřadu změny.

Pokud dokážete, že jste někoho zplnomocni, páč to náš právní řád umožňuje, nemůžete dostat pokutu.

nespokojenyurednik

myslím že se hluboce mýlíte, plnou mocí se občasn nezbavuje zákonné povinnosti hlásit změnu...pokutu zaplatí a pak se může třeba soudit s bazarem

pppp*
hodnocení

myslím,že máte pravdu.Tak to stanoví zákon.Ale není v těch osobách,kteří jsou povini hlásit změny uvedeno slovíčko zmocnitel?

nespokojenyurednik

to je uvedeno ve správním řádu, tedy v jiném zákoně než zákoně č.56/2001 Sb., a tam / ve správním řádu/ je uvedeno, že občan jedná na na úřadu buď osobně, nebo si zvolí svého zástupce - zmocněnce...toho vybaví buď písemnou plnou mocí, nebo ho může uvést do protokolu...atd...ale neznamená to, že zvolením zástupce - zmocněnce se zbavil povinnosti hlásit změnu...na úřad se totiž nedostavil ani zmocnitel, ani zmocněnec...takže odpovědný je zmocnitel...bude muset platit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]