Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, asi blbá otázka, ale podotýkám, že autům nerozumím. Na Oktávii 1.9TDI mi prasknul rozvodový řemen. Manželka má felici benzín, chci se zeptat, jestli se to u benzíňáků taky vyměnuje. Jestli to je stejně jako u nafty podmíněno, že na 100 tisících by se to mělo vyměnit. Díky za pdpověď.
To záleží jakou felici benzín má,jestli 1,3 tak ta má rozvodový řetěz a ten se mění když dělá randál(chrastí) jestli 1,6 tak ta má řemen a ten se mění po 60 tkm.
Mění se celá rozvodová sada,řemen,kladky,vodní pumpa
Já jsem dělal řetěz v cca 130tis km, jestli se dobře pamatuji. Původní už dost chrastil. Druhý má za sebou už přes 300tis a stále není slyšet.
Nevím proč a čím to je. Možná je to tím, že většinou používám oleje 5w40. Nebo stylem jízdy...
A já bych řekl, že i mazivo má velký vliv na vytahání řetězu. Stejně jako na motorce pro pohon zadního kola, kde v případě špatného mazání dochází k jeho nadměrnému vytahání.
Rozvodový řetěz nejvíc trpí rázy při prudké akceleraci a deceleraci,mazivo má vliv tak na klikový mechanizmus nebo ventily,na protažení řetězu to zcela určitě vliv nemá. Dost vliv má taky materiál z kterého je řetěz vyroben
Tak tam je to možná ale trošku jiná situace,vem si že na motorce na ten řetěz lítá bordel,prach,voda a není pořád mazaný, Zatímco v motoru je krytý a neustále jej kropí mazací trysky.
Pozn. - u "vytahaného" řetězu obvykle nejde o natažení článků, ale o zvětšení vůlí v čepech - ošoupání, omačkání. Vliv má kvalita mazání a odolnost čepu/ uložení proti opotřebení. Desetina na článku je milimetr na 10 článků.
To protažení probíhá ve třech krocích,za první jak píšeš že se to vymele na čepech,za druhý,a to píše i pan andrt,který škodovkám zasvětil celý život-rozvodový řetěz značně trpí rázy při akceleraci a deceleraci,charakteristický zvuk protaženého řetězu se ozývá na volnoběh a při přechodu do volnoběžných otáček-to dochází k samotnému natahování článků a v konečné fázi už se začnou omýlat i ozubená kolečka,protože ty články už mají o tolik jinou rozteč,že se to dře o zuby při náběhu-to je konečné stádium a v pár případech došlo i u feldy 1,3 k přeskočení řetězu a motor se potkal.
Uvnitř,kde je řetěz krytý a neustále je kropen mazací tryskou a doslova se koupe v oleji,tak tam typ maziva tolik roli hrát nebude,a už vůbec jestli je to 5W nebo 10W. Rozdíl asi bude když tam někdo má nějakou starou břečku a nemění to
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.