Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Letní pneu v březnu?

Od: michal96* odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
Chci se zeptat od kdy je možné prezouvat auto na letní pneu. Platí stále zákon, že je povinnost mít zimní až do poledního března, nebo je možno přezout už od prvního března?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fastcrash*
hodnocení

4x

Není povinnost mít zimní pneu. Jen v těchto měsících pokud je nebo hrozi námraza atp. tak musí být zimní pneu.

doplněno 12.03.16 10:49:

auto.cz/...

jmhad*
hodnocení

0x

Jak říká kolega, když není sníh či náledí, musí být jen tam, kde to přikazuje značka. ALE záleží na tom, kdy během dne jezdíte. A pokud po ránu, nechal bych ještě zimní, které mají při teplotách pod cca 7 stupňů lepší přilnavost.

hodnocení

0x

Michale, takový zákon není.

Zimní jen když je sníh, náledí, nebo se předpokládá, že bude...(stručně)

asd1

Nebo za značkou "zimní výbava"

Na letních opatrně - pořád v noci mrzne a jsou námrazy. Všude suchá silnice, letní v pohodě. Ale najedeš na zmrzlý most, vybouráš se a pojišťovna zajásá že nemusí cálovat...

mot
jenom doplnim,ze za znackou zimni vybava musite mit zimni obuti celorocne.
asd1

Pokud tam není dodatková tabulka..

Taky jeden z geniálních předpisů, už vidim jak v červenci při +30 za cedulí pomahači budou v potu tváře kasírovat :D

Skutečně? Vždyť příslušná vyhláška praví, že dopravní značka "Zimní výbava" (č. C 15a) přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N v období od 1. listopadu do 31. března pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik...

mot, navazuji postupně pod Bruna, se kterým souhlasím.

Podobné jsem řešil tento víken a dával jsem příklad.

1 července vyjíždí vozidlo z krkonoš, jede k moři. Podle Vás musí na celou cestu mít zimní, nebo dole v HK přezout?

Už cítíte ten špatný výklad?

Stále říkám, že VŠICHNI řidiči by měli chodit na školení.

cspsd.cz/...

(C15a)

doplněno 14.03.16 12:52:

mot, samozřejmě že byl, proto nadále tvrdím, že jste špatně informován špatným článkem, který napsal Lukáš Dittrich napsal špatně, páč si nepřečetl správně vyhlášku. Vy jste určitě přečetl můj odkaz, kde je i vysvětlení. Jelikož se v předpisech vyznám, tak ještě připomenu, že konečně taky zmizel z této značky text, který umožňoval jet za tuto značku i s letními pneuškami, za předpokladu, že máte s sebou sněhové řetězy.

Takže pane kolego, již netvrdím, že podáváte špatné info, jen ho posíláte dál, co někdo napsal špatně.

mot
vy jste na skoleni ted nebyl,co? :) m.autorevue.cz/...

fik
hodnocení

0x

Ještě bych s letníma počkal,může se nějak prudko skokově ochladit,třeba na dva dny napadne sníh a nebudeš moct vyjet,to se samozřejmě může stát i v dubnu ale přece jenom už je to míň pravděpodobný. Ono zimní povinný nejsou,jenom pokud je sníh nebo led nebo dá li se takové podmínky očekávat.

Taky se těším na letní,ty zimní mě přijdou jako bych s autem jel ve vrstvě sr***

mzxy*
hodnocení

0x

přetěte si pořádně zákon 361/200 Sb., než opět usednete za volant

děkuji za pochopení

mp*
hodnocení

0x

Jak píší ostatní, žádná povinnost mít zimní pneu v zimě u nás není. Platí pouze nařízení, že pokud panují zimní podmínky (sníh, námraza) můžete s autem legálně vyjet pouze na zimních pneu se vzorkem hlubším, než 4 mm. Osobně si jízdu v zimě bez zimních pneu nedovedu představit. Zimní gumy jsem začal používat asi v.r. 1995. Do té doby jsem to nějak podceňoval ( a ani nebyly takové kvalitní na trhu). Cvikem se to dá na letních i v zimě taky zvládnout. Do kopce jsem se rozjel, nebrzdit, plynulý plyn, neřadit, taky se to dá, ale chce to cvik. Neriskoval bych. Na zimní nedám dopustit (Michelin Alpin Pilot, Good Year Ultra Grip, Dunlop - vše odzkoušené)

bukkit
hodnocení

0x

Od prvniho listopadu do konce brezna musis mit zimni pneu.

Není pravda!Viz výše!

ach ta osvěta, že tak pokulhává.

Prosím, aby každý si přečetl platný předpis. Každý proto, aby ti, co tvrdí jedno, věděli, ža mají pravdu, a ti druzí, aby si doplnili vědomosti:

§ 40a (Zákona 361/2000)

Provoz vozidel v zimním období

(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N 2) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik 18a), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3500 kg nejméně 6 mm.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí 18a).

Další ve vztahu ke značce C 15 a, se datumově odkazuje k tomuto předpisu.

Rád povedu další osvětu, komu to není ještě jasné?

humbucker*

Ahoj Milane.

Dobrá práce v obou příspěvcích. Nemusím nic dodávat. Letošní školení mě co nevidět čeká.

Já nevím, když někdo ty zimáky má, že musí tak rychle pospíchat a při pár slunečních dnech je hned sundávat. Ty datumy jsou přece tak jasné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]