Nejste přihlášen/a.
Mohu do motoru Octavie z roku 1997 s motorem 1,6 litru, výkon 55 kW, benzin, najeto 305 000 km, do kterého zatím dávám olej 10W-40, vzhledem k jeho větší spotřebě dát olej s větší viskozitou 15W-40? Spotřeba oleje by měly být nižší, ale neublíží to motoru?
Úplně bez problému to asi nebude,protože tenhle motor má hydroštely a ty potřebují rychlejší nástup mazacího tlaku,olej 15W-40 to je tak do motoru škoda 120.
Kolik to žere oleje?.tenhle motor je tím docela proslulý a má limitovanou spotřebu až 1 litr na 1000 km
Jsem rád, že jsem se dozvěděl o problému s hydroštely. Motor bere skutečně okolo 1 litru na 1000 km, takže radši zůstanu u toho 10W-40.
Kvůli hydroštělům bych zůstal u 10W-40, lil bych tam nejlevnější "kauflandový" Cena litr do 100 Kč... Pokud jede normálně tak to řešit asi nemá smysl, holt se při každém tankování doleje olej jako kdysi.
Asd1- v sobotu jsem měnil olej ve svém autí-hledal jsem nejlevnější ,ale ten Vámi doporučený z Kauflandfu by mne vyšel o 200kč dráž ,než ten co beru i s poštovným-Total Quartz 7000 10W40!
Tazatel na viskozitu se vy... a kupte olej dle oborové normy WV xxx xx (za x-ky si doplňte to co máte doporučeno v návodu k obsluze!) jak správně napsal Tyccon!
VW neurčuje viskozitní třídu olejů, ale jen výkonostní specifikaci, u těch zážehových motorů to je specifikace VW 501.01 nebo VW 502.00 (zkontrolujte si to v návodu k autu nebo v servisní knížce).
Oleje splňující normu VW 501.01 lze sehnat i ve vyšších viskozitních třídách jako je 15W-40 (např. Castrol GTX High Mileage) nebo 10W-60 (např. Shell Helix Ultra Racing).
Takže odpověď je, ano, můžete, ale za podmínky, že olej bude splňovat výkonostní specifikaci požadovanou výrobcem.
Já si myslím že je to jedno jestli 10W nebo 15W toto číslo napovídá jaká je čerpatelnost oleje za studena a čím je číslo nižší tím rychleji "proteče" motorem. Takže oleji 15W bude maličko déle trvat než promaže studený motor. Hlavně by měl splnovat výkonnostní normu určenou výrobcem.Při provozu vás zajímá to druhé číslo které určuje viskozitu za tepla.
Takže kúpiť súdok normálneho oleja a neliať tam sr.čky z Kauflandu.Cenovo to vyjde výhodnejšie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.