Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě ojetiny a následný objev

Od: danthealighier odpovědí: 29 změna:

Hezký den,

ano jsem blb, musím uznat, že jsem byl zaslepen naleštěným autem, únavou, řevem dcery a nadšením ženy...

otázka zní - jak pokračovat
Koupili jsme ojeté auto, které bylo za obvyklou kupní cenu, dle prodávajícího v OK stavu, se servisem, výměnami apod.
Po týdnu se projevila závada zapalování, závady v elektrice a pár maličkostí, tkeré jsme odstranili, je to starý pekáč, tak jsem to neřešil.
Ovšem před pár dny se objevila jiná vada-únik chladící kapaliny - totálně vyhnilé trubky topení (auto je MPV, chladící systém má 10litrů směsi) a závada se projevila prasklou trubkou při cestě 400km, v autě 5 lidí, takže odtah..

No a po zvednutí se auto na zvedáku probořilo, prahy krásně opraveny na pohled, navíc překryty nášlapy, takže ač jsem na ně sahal, vypadalo to OK..
Mezitím se na vozidle objevili další vady, pro které není možno jej provozovat.
Paradox je, že jsme jej kupovali asi týden po STK, která byla provedena mimo běžný termín (vždy chodilo po dvou letech +-5dnů, tato měla platnost do 9/2016 a byla dělána 20.12.2015, tj. pár dnů před naší koupí.)

Prodávající údajně o ničem nevěděl...

Chci odstoupit od smlouvy - myslíte, že to je reálné? Do auta jsme za dva měsíce investovali na opravách nevelkou částku, cca. 8000 Kč, ale tohle už je moc..

Koupě ojetiny a následný objev
Koupě ojetiny a následný objev #2
Koupě ojetiny a následný objev #3

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je zajímavé, jak často se tazatelé snaží ptát obecně a vyhýbají se uvedení typu, ročníku auta a třeba ceně. Přitom zrovna u té koroze je přece rozdíl, koupit takto rozpadlé auto staré pět, nebo patnáct let, stejně tak jsou vozy o kterých se ví, že takto hnijí, takže ta informace skutečně důležitá je, protože u některých aut může být toto stav zcela odpovídající stáří vozu a najetým km.
Momochodem už od dob Š100 zásadně nezvedám svá auta za prahy.

ertl
hodnocení

1x
Já bych to hnal přes STK, kde byla kontrola provedena.
yv5z

A STK jim vrátí peníze za auto?

ertl
Jednou se mně stalo něco podobného. Prodávající nechtěl o ničem diskutovat. Zavolal jsem na STK, kde byla kontrola provedena a řekl, že pojedu na PČR podat trestní oznámení pro podvod.
Do půl hodiny mně volal prodávající a vzal si auto zpět a mně vrátil peníze.
danys*
Ertl,ty mas stejně zajímavé příhody! :-D
STK ho pošle někam a prodávající,jestli není jouda,taky!
ertl
Pokud jezdis na STK, tak určitě víš, jak to tam chodí a jak je možné, že takové auto prošlo před 14 dny.
A na to se začne PČR ptát jako první.
yv5z

Proč do toho pleteš PČR? Jedná se snad o nějaký trestný čin, že vorezlé auto dostalo STK?

doplněno 29.02.16 11:29:

Ten tvůj trestný čin podvodu je nesmysl, protože tohle je normální opotřebení auta, které je viditelné na první pohled.

A u STK by musela PČR prokázat, že pracovník vzal "úplatek" za účelem, aby tím přímo tobě způsobil škodu. Což je také nesmysl.

doplněno 29.02.16 11:59:

Kdyby tohle mělo být trestný čin, tak je 50% národa ve vězení.

Prostě si koupil starej křáp za pár korun. Tohle nemá šanci uhádat ani v občanskoprávním řízení na odpovědnost za vady(tzv.skryté vady), protože to že to je rezatý jak liška, je vidět na první pohled. Takže nějaký trestný čin už je absolutně scifi.

ertl
Já se s tebou hádat nebudu. Napsal jsem svou zkušenost.
A třeba já v tom vidím trestný čin. Pracovník STK se spolčil s majitelem auta, vydal známku na dva roky i když viděl jak na tom auto je. Pokud je auto dva týdny po TK nemůže takhle vypadat.
ertl
Ale tady už přece nejde o to, jak auto vypadá, ale o to, že mu někdo vystavil TK.
Stk znici dokumenty a jakoby tam auto nikdy nebylo... a je to :-D finty jsou. Bylo to pred novym rokem takbzadne dukazy nejsou.

důkazy o tom že auto bylo na STK tam a tam jen tak zlikvidovat nejdou protože se dnes již vše odesílá do centrální evidence

ale myslim že stk by ten stav uhádala,pokud to bylo nák vylepený,natřený a drželo to jak mohl technik tušit skutečný stav?

doplněno 29.02.16 12:36:

jinak pokud vidim že někdo dělá STK skoro o rok dřív tak bych si kladl otázku proč?

a hned si i odpovim STK se v novém roce zpřísnila a tomu co to prodával bylo jasný že by v dalším roce byt i se známostmi auto STK neprošlo pokud by se do něj hodně neinvestovalo navíc auto s novou STK se líp prodává

jen pro info co je to za auto a jak je starý?

Málo kdo chce koupit staré auto s technickou na pár měsíců. Takže technická na dva roky zvyšuje cenu auta a při koupi od překupníků je samozřejmým bonusem. Realisté vědí, že je koupená a nemá žádný vztah k technickému stavu vozu (Kdyby měli překupníci tato auta připravit na poctivou TK, prodělají kalhoty.). Pouze znamená, že s tím autem lze papírově dva roky jezdit. Během té doby lze auto na TK připravit a nebo si ji zase koupit. A nebo auto zrušit. Jak snadno se šidí po 2016 nevím.

Fakt jsem zvědavý, jestli se tazatel pochlubí stářím typem a cenou vozu. ;)

ertl
STK zničí dokumenty? Jako že mně ukradnou technicak?
Technicak? Haha ten muzes lehce ofalsovat i ofalsovat razitko.
Dokumenty z stk protokol :)
Resil neco podobneho kamos a zjistil ze i kdyz ma razitka v technicaku tak protokol o stk neexistuje :) a auto bylo stocene tak o 200k
ertl
Ve chvíli, kdy by se na STK ztratil záznam o provedené kontrole by to začalo teprve být zajímavé. Prodejce by musel vysvětlovat, kde k TK tedy přišel.

daniel*
hodnocení

1x

Ponaučení pro příště ... auto si pořádně prohlédnout - s mechanikem, nechat si ho zvednout, kouknout na spodek, na motor, jestli vše sedí, nechat prověřit.

Vrácení peněz je velmi nejisté, vrácení celé sumy téměr nereálné, snad velmi malá část, po několika letech dlouhých velmi nákladných sporů vám nakonec řeknou, že povinností kupujícího je zboží při převzetí řádně zkontrolovat a prohlédnout.

Velkou roli také hraje cena .. u vozu za 200tis Kč, tento stav neočekávám - tam by jistá šance na úspěch mohla být. U vozu za 20tis Kč z roku 95 se dá tento stav předpokládat tam je vrácení peněz uplně nereálné.

mzxy*
hodnocení

1x

fotky hnilého auta včetně VIN opšlete Monistertvo dopravy a návehem na provedení kontroly STK

hodnocení

0x
Ty brdo tak toto je pekna plecka. Proctete si smlouvu , dostat penize zpet bude dostbtezky. Co to je za auto , jaky rok a kolik vas to stalo?

cechacek*
hodnocení

0x

Záleží na formě kupní smlouvy co jste podepsal a rovněž zda plechovička byla za 20 tisíc tvrdých českých, neb půl mega. Reklamace, advokát, soudní znalec / není znalec jako znalec /, ztráta času, financí, soudní spor, nebude to rychle pokračovat, výsledek nejasný. Většinou čím více naleštěná plechovice, tím více si dát pozor.

ladza*
hodnocení

0x

Ať už to dopadně jakkoli, myslím si, že pro příště jsi náležitě poučen :). A že bývají i horší pčípady, kde se jinak prodělá :)

danys*
hodnocení

0x
Koupil jste pěkně zabalené h...o! Takhle to dopadá,když chce člověk ušetřit a nevezme si s sebou někoho,kdo autům rozumí.
Můžete se soudit u civilního soudu,ale něco to bude stát a výsledek nejistý. Policie tohle řešit nebude. Dle me bude kupní smlouva velice dobře napsána.

fik
hodnocení

0x

Ty kráso no to je teda pekáč*smich* Proto se musím opakovat tak po 1000X lidi berte si při koupi staršího auta sebou mechanika,těch pár stovek za to stojí

Teď k věci,na tu STK bych vyjel,protože tohle je zcela evidentně stav který je pro provoz na pozemních komunikacích zcela nevyhovující a technik který to pustil by měl přijít o práci

Odstoupit od smlouvy samozřejmě můžeš,ale je otázka jestli ti to k něčemu bude,bude to tak 10 let souzení a odvolávání,za kolik jsi to koupil? jestli by se ti vůbec soudit vyplatilo.

Zkusit kontaktovat prodávajícího a trochu mu pohrozit že měl určitě,a to zcela určitě měl podplacenou STK a že to udáš na policii,třeba se vyleká a radši couvne

hodnocení

0x

Pro příště. bude-li STK dělána dřív extrémně dřív než má být periodická-POZOR na to!A berte si s sebou VŽDY šroubovák a zkusmo (prodávající nesmí vidět!) zkuste pevnost prahů a dalších dílů auta (spodek!)

solenza*
hodnocení

0x

Určitě bude v protokolu od STK uvedena v Ačkových závadách závada typu Nosná část, konstrukce koroze. Podle stáří a ceny auta bych postupoval. Buď koupit plechovku kitu a narafičit to na 2 roky nebo to nechat u klempíře tak za 40k komplet vyvařit. Nic jiného vám ani nezbyde. Nechal jste se nechytat. Chybami se člověk učí. Bohužel někdy ty chyby stojí peníze.

fik

Tohle už není A závada,ale minumálně B,to už jsou napadený i nosný části prahu a jsou tam hluboký díry,to už by se dalo klasifikovat i jako C nebezpečná, Plechovka kitu už asi ne,možná tak nalepit gumoasfaltový pláty,přes to to překitovat,trošku stříknout a natáhnout dalšího ubožáka.

Pro tohlle auto by bylo asi lepší řešení vrakoviště,možná by se z toho železa vyrobilo něco potřebnýho

solenza*

Když můžou být díry v silnicích, proč by měly vadit díry v autech.

fik

Tak jednu výhodu to přece má,když mě nabourá takovej křáp tak se rozype na prvočinitele a já možná tak vyměním blatník,ale vážně takový auto nemá na silnici co dělat,i když uznávám že podobných jezdí tisíce

plavest*
hodnocení

0x

Chybí naprosto zásadní informace. Co jste koupil,za jakou cenu a kolik mělo najeto. Takže je možné, že auto bylo opravdu prodáno za cenu obvyklou.

alexa87
hodnocení

0x

Hádám, že už víš, že pro příští nákup si dostatečně poučen:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]