Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Mám Fiat Coupe 1,8 16v 1997 .Po ujetí 20km je motor stále chladný což je cca 60°c.Na motor sáhnu a je vlažný.Vyměnil jsem termostat a je to jen o málo lepší.Tremostat jsem reklamoval a dal jiný .Je to stále o málo lepší.Vodní pumpu mám novou.Ikdyž rychlejší jízdou motor ohřeju tak při jízdě z kopce to chladím na 60°C .Při jizdě ve městě to ohřeju normálně .Zjistil jsem , že když ohřeju motor na cca 90°c a sepne ventilátor ja opatrně otevřu víčko nadržky tak po cca 4-5min se začne valit z nadržky voda.Budíky nekecaji měěřil jsem vodu teploměrem.Hadice se netlakují.Motor se nepřehřívá.S funkcí termostatu si nejsem uplně jistý ikdyž je uplně nový.Kde hledat chybu?A jak to poznat?
Jediné co mě napadá v čem může být chyba je víčko chladiče. Na víčku je pružina, která při nadměrném přetlaku uvolní tlak v chladiči aby se nepoškodil, nebo nepotrhal hadice. Soudím, že máte buď víčko z jiného typu motoru (každé víčko otvírá při jiném přetlaku), nebo je unavena pružina, nebo je vymačkané, nebo jinak vadné gumové těsnění na zátce. Na zátce by mělo být vyraženo, kdy se otvírá, porovnejte s manualem. Tím, že víčko netěsní způsobuje, že v okruhu není tlak a voda se špatně ohřívá. Je to stéjný systém jako u papiňáku. Jinak termostat se kontroluje při kolika stupních otevírá tak, že jej normálně v hrnci vaříte a teploměrem sledujete, při kolika stupních se otevře. Mějte se!
Termostat bohužel nevyzkouším tím ,že jej dám do vody protože je ve velkém plestovo hliníkovém obalu.To víčko jsem dneska zkoušel profouknout a je ok.Je jasné ,že určitě neudělám tlak jak při cca 90°C.
Ale proč se voda vrací skrz nádobku?Jinak když víčko otvírám na zahrátém motoru tak cítím tlak do víčka.
Které víčko? Kdyby jste otevřel víčko u chladiče při zahřátém motoru, musel by jste se opařit. Pokud cítíte tlak víčka u vyrovnávací nádobky, tak víčko u chladiče netěsní. Víčko chladiče by mělo propouštět až při teplotě motoru 120 stupňů a více.
doplněno 30.08.09 23:42:Z dotazu jsem usoudil, že jste si termostat měnil sám. Proto má rada co se týká trmostatu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.