Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohu dobít baterii dobíječkou autobaterií DBA06 12Vdo zapalovače? Mám škodu fabii rok starou a má slabou baterii. Nepoškodí se něco? Díky
Udržovat a osvěžit můžete. Na nabíjení to ale není vhodné řešení. Doporučuje se nabíjet proudem 10% kapacity. Takže 55Ah baterie-5,5A Vaše nabíječka dodá 0,1A což je opravdu žalostně málo.
Malá oprava 10% kapacity je max. nabíjecí prou. Takže to rozhodně není doporučené. Nabíječkou přes zapalovač nabíjet jde, ale trvá to hodně dlouho. A pokud bude nabíjení probíhat v klidu, tak se nic nestane.
Maximální?Jak tento problém řeší alternátor ve vozidle? V zimě vytřískám baterii studeným startem, soused mi pomůže natočit kabelem. Ups, alternátor který reguluje napětí (ne proud!) na 14,4V dobíjí po určitou dobu i 20A. To mám zavolat do práce, že nepřijedu, nechat si naliskat od baterie a utíkat na nabíječku s regulací, abych náhodou nepřekročil maximální nabíjecí proud? Když ho překročím se stane co? Na jakou dobu? Jak moc ho můžu překročit? Nesmím ho překročit vůbec - alternátor od výrobce ano? A co pulsní rychlonabíječky které nabíjí i 30% kapacity? Takže, pokud je baterie vybitá, může být odběr z nabíječe několikanásobně vyšší, správně by to mělo být 1/10 kapacity.Někdy "pro upřesnění" jsou jen plky ...
Dobrý den,
podobný přístrojek mám od konce 80-tých let. Za tu dobu jsem jej snad nevyndal ze zásuvku. Trvale dobíjí některé z aut doma. Je to naprosto dokonalá věc pro vozy co jezdí pouze okolo komína. Určitě nic nepoškodí a baterce to jen prospěje, podmínkou je ale stání na vlastním pozemku se zásuvkou. Jako nabíječ vybité autobaterie je ale slabý. Teoreticky ji také nabije, ale odhadem tak za 14 dnů. Vybitou baterku je nutné nabít co nejdřív proudem 1/10 kapacity 10 - 12 hodin. Současnou automatickou nabíječku jde koupit za pár korun a občas se hodí. Zapojit jde po úpravě kabelů přes zásuvku zapalovače, zásuvka má svou pojistku. Dělám to tak i na současných vozech, podmínkou je aby nebyla zásuvka spínaná přes klíček jako je u žabožroutů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.