Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej auta - nevím výši ekodaně, chybí ES!

Od: petrab* odpovědí: 14 změna:

Krásný dobrý den,

řeším nyní takový problém: vlastním os.aut.Renault Megane Coupe 1.6, r.v. 1996, zakoupen 2007. Chtěla bych auto prodat, avšak nevím výši ekodaně, neboť ve velkém TP není uvedeno číslo ES. Na registru vozidel mi bylo řečeno, že pokud tento údaj chybí, je výše daně automaticky 10 000,- (já ale přece nemůžu za to, že v TP chybí ES). Dále jsem zkoušela volat na stanici STK, kde by za poplatek 1 000,- Kč zjistili, jakou normu auto plní nebo prý se mám domluvit s kupujícím (nevím tedy na čem...), že platit tento poplatek není povinné! (což si myslím, že není pravda).

Máte někdo prosím obdobnou zkušenost či víte jak problém řešit? Za všechny odpovědi moc předem děkuji. Petra.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

harley
hodnocení

0x

Eko dan platí kupující .

asd1

Kupující se nejdřív musí najít a když má dát za přepis přes 11k tak u 20 let starého Megana ho nejspíš najdete leda "daruji za odvoz"...

Reálně - pojízdná plečka s technickou víc jak rok půjde tak za 20k, ekodaň 10k = prodejné tak za desítku.

Ale kupující může být invalida a ekodaň nebude...

petrab*
hodnocení

Dobrý den, kupujícího mám...tedy kupujícího, je to dobrý známý, kterému bych spíše vozidlo darovala. Je mi tedy ale jasné, že při přepisu by se ekodani 10000 nevyhnul, což auto už ani tuhle hodnotu nemá a na to on by ani nepřistoupil platit takovou částku, takže nemá cenu vozidlo přepisovat.

A nechat si ho napsané na sebe a známý by s ním jezdil...je riziko, protože veškeré nehody a přestupky by šly za mnou...

Takže asi zbývá jen vrakoviště, ale to je mi ještě líto, auto jezdí dobře :)

Děkuji za odpověď.

Nechat si ho napsané na sebe a známý by s ním jezdil...je riziko, protože veškeré nehody a přestupky by šly za mnou... Tomu snad nevěříte?Nebo ano?Přestupky řeší jak PČR tak MP vždy s přestupníkem,v momentu kdy je přestupek zaznamenám automatickým zařízením-pak je obeslán majitel k PODÁNÍ VYSVĚTLENÍ k přestupku-tak jednoduše (ne)sdělíte kdo z autem skutečně jel a ten pak (ne)bude vyzván.

Nehoda-kdo je za ni zodpovědný-já jako majitel nebo ten kdo řídil?Vždy ten kdo řídí a způsobí nehodu!Jedině že při případné nehodě s velkou škodou místo bonusu při nepřevedení PR získáte malus.Což předpokládám ,že by PR uzavřel ten komu auto prodáte!

Jinak již tu bylo psáno několikráte ,že "ekovýpalné" je nyní vybíráno neoprávněně.Při koupi ojetého auta v tuzemsku se NEPŘEREGISTRUJE ale jen se hlásí a zapisuje ZMĚNA !Eko se platí při registraci!

petrab*
hodnocení

Dobrý podvečer, děkuji za odpověď. Mohl byste mi prosím lépe popsat změnu v TP místo registrace? Rozumím tomu tak, že na registru vozidel zažádám o změnu majitele vozidla i když dotyčný nemá se mnou nic společného a tím se vyhnu placení ekodaně?

Zjišťuji všechny možné postupy, zaplacení 10000 bohužel není pro "kupujícího" reálné.

Děkuji

hodnocení

0x

Podle této tabulky by to mělo být Euro 2, ale není li to napsáno v TP, tak to nemá žádnou váhu, podle tohoto článku, asi jedině STK nebo oficiální importér Renault.

petrab*
hodnocení

Dobrý večer, děkuji, ano STK může zjistit o jakou normu se na vozidle jedná, ale za poplatek 1000,-, což se mi zdá docela dost za kus papíru s potvrzením.

tycoon*

Holt nesmyslná byrokracie si žádá své. Zkuste se zeptat u autorizovaného dealera Renaultu, zda to neumí levněji.

Bez toho papíru by při přepisu chtěli ekovýpalné 10 tisíc, s tím potvrzením pravděpodobně jen 3 tisíce (mělo by to splňovat Euro 2). Zkuste ještě pořádně projít ten TP, jestli to tam někde není.

jen tak mimo soutěž-je lepší zaplatit 10 000 kč než 1 000kč za zápis do TP a pak třeba jen 3 000kč?Mně by vyšlo lepší dát Ticku za dopsání a pak zaplatit ono eko výpalné 3 000!

petrab*
hodnocení

Jo jo, máte recht, nechám to na známém, ať se rozhodne.

Díky.

asd1

Jestli je to dobrý známý, tak je nejlevnější nechat to napsané na sebe. Pojištění ať si uzavře on sám (jde o bonusy pokud způsobí nehodu)

Ale je s tím práce navíc - hlídat jestli platí pojistku, běhat za ním s případnýma pokutama - přestupky zjištěné "na dálku" budou posílat vám...

tycoon*

Za úvahu stojí i zažádat o změnu provozovatele, tzn. zůstáváte vlastníkem, ale provozovatelem se stane známý. My jsme se před pěti lety takto ekovýpalnému vyhnuli. Ale myslím si, že dnes už to úředník za překážkou nedovolí a bude to chtít zaplatit i při změne provozovatele.

petrab*
hodnocení

Nevím jak to bylo nastavené před pěti lety, ale dnes zápis provozovatele znamená to samé jako změna vlastníka, tj.musí se udělat ev.kontrola, zaplatit přepis a také ekodaň, takže tím se nic neřeší.*ee*

Každopádně všem děkuji za reakce.

Přečetl jste si vnitřní poštu co jsem Vám psal?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]