Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vše je potřeba měnit

Od: jarek* odpovědí: 3 změna:

Zdravím mam oktávii 97 1.6 74 kw najeto 220 tis. potřeboval bych poradit jak na výměny všech olejů.
kupoval jsem to auto zhruba před 2 měsíci takže nevím jak výměny prováděl předchozí majitel ale chtěl bych vedet jak často se mění olej do převodovky a jaký druh se tam lije
jak to je s olejem do servořízení a jaký druh bych mel tam nalít
kdy by se mela měnit chladicí kapalina a jak postupovat
a kdy by se měli měnit rozvody a jestli je potřeba měnit rovnou i vodní pumpu
a jestli jsem na něco zapomněl co by se mělo měnit pravidelně kromě motorového oleje a všech filtru které jsem nedávno měnil

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na druhu či typyolejů a provozních klapalin Vám u škůdky neodpovím.

mění se motorový olej spolu s olejovým ftrem při každé výměně oleje-min.10 000km max bych asi řekl 15 000km.škodovkář Vám odpoví přesněji.Převodový olej se dle výrobců u manuálně řazených měnit nemusí,osobně bych při tomto nájezdu vyměnil-cca 2litry převodového oleje.U automatů měnit i s ftrem při cca 70 000 -100 000km.Chladicí kapaliny jsou dva druhy-s lhůtou 3 roky nebo pětiletá.Při výměńě bych doporučil udělat proplach chladicí soustavy (spec.přípravkem nebo jen roztokem sody-změkčovadla vody na praní-vyčistí také a za míň !)nebo alespoň jen vodou hadicí a v opačném směru než proudí kapalina v motoru a dal bych G13.

Rozvody,záleží na kolik věříte předchozímu majiteli zda a jak měnil!Osobně bych je asi udělal komplet,pokud je jakás taká záruka že bylo vše měněno-měnil bych jen řemen a kladky (já tomu věřil-koupil jsem od kolegy-citroenáře!)

tycoon*
hodnocení

2x

Manuální převodovka. Škodovka oficiálně neudává interval výměny, jen kontrolu hladiny a případně dolití každých 30000 km. V praxi je asi dobré to měnit, ale jak často, to se asi málokdo shodne. Převodový olej je G 50 SAE 75W90.

Olej servořízení. Je předepsána kontrola, případně doplnění každých 60000 km. Olej má předepsanou normu TL 52 146 nebo N 052 146 00.

Chladicí kapalina. Pokud by tam byla modrozelená, tak se mění každé 3 roky, má splňovat normu TL VW 774C (G11). Pokud je tam růžová, tak u té Škodovka oficiálně neudává interval výměny. V praxi se doporučuje výměna každých zhruba 6 let. Při výrobě se tam dávala kapalina normy TL VW 774D (G12). Ta už se ale dlouho nevyrábí, takže se používá některá z novějších kapalin dle normy TL VW 774F (G12+), TL VW 774G (G12++) nebo TL VW 774J (G13).

Rozvody. Škodovka u Octavie se zážehovým motorem 1.6 oficiálně neudává interval výměny, pouze kontrolu řemenu při 90000 km a pak každých 30000 km. V praxi se každých 90000 km nebo 6-8 let mění komplet rozvody, tzn. řemen, kladka a vodní pumpa.

Pravidelně se má dle Škodovky měnit ještě tohle: Brzdová kapalina každé 2 roky. Zapalovací svíčky každých 60000 km. Záložní zdroj houkačky každých 5 let.

jarek*
hodnocení

Dekuji vam za odpovedi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]