Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkčnost airbagu po x letech

Od: samurraj® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám Octavii I. r.v. 2001.

Zajímalo by mě, zda i po těch cca 16. letech jsou airbagy v plné pohotovosti (nikdy nebyl vystřelen). Zkoušet to nebudu, ale jen ze zvědavosti kvůli bezpečnosti (co kdyby). Respektive mají se po nějaké době měnit? Děkuji za odpoveď.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

2x

Elektornika prověřuje funkčnost senzorů a elektrické části roznětky ve vaku, tyto části kdyby nefungovaly, objevovala by se chyba. Zbytek je chemická a fyzikální reakce vývojníku plynu, tam snad zůstalo vše jak tenkrát bylo vyrobeno.

02.02.16 14:15
hodnocení

Děkuji

hodnocení

2x

Jak zaznělo - mají se měnit cca po 10-15ti letech. Na fordu jsem viděl při demontáži datum expirace pytle - vycházelo to na 10 let (rok výroby 1996). Novější vozy by snad měly mít lepší životnost materiálů... Některé naopak budou životnost snižovat úmyslně pro další zisky...

Osobně jsem nikdy airbag nezkoušel a vozy mám oba starší 15 let... nemyslím si, že by to vůbec někdo řešil. Bohatí mají nová auta, chudí s bídou koupí slušné pneumatiky.

doplněno 02.02.16 14:12:

jsem se tak mrknul a "jednotka airbagu u spolujezdce originál - 22700,-Kč"

hodnocení

Děkuji, tak ta cena mě důrazně odradila, tudíž airbag nechám osudu :)

jenda2*

Když se podíváte na všechna možná doporučení, tak by vám ještě měsíčně chybělo několik tisíc, aby jste vše dodržel... V autorizovaném servisu jsem se na podobné doporučení, co vše se má u staršího auta vyměnit, zeptal toho technika, jestli má takový příjem , aby dělal podobné kravimy a kupodivu se začervenal. To je jen promyšlená obchodní politika vyvolat v zákazníkovi špatný pocit a tím ho snadno zlomit k utracení peněz.

To by se pak měnila palubka pro ztvrdnutí plastu sluncem, výměna pásů, sedaček...

hodnocení

JJ to je jasné. Mě šlo hlavně o to, zda kdybych (nedejbože) boural, zda by vůbec po těch letech ten pytel vylítnul *smich*

k2

Proc promyslena obchodni politika? Vyrobce chce byt proste v pripade zavady kryty. Obecne na vetsinu zarizeni spojenych s bezpecnosti je nejaka predepsana kontrola ci expirace (treba hasici pristroj, nadrz na LPG, brzdova kapalina). Nic nema nekonecnou zivotnost...

Znáte někoho, kdo v desetiletém voze preventivně vyměnil sedm airbagů?

k2

Ne, ale chapu vyrobce, ze se takto zbavuje sve odpovednosti v pripade poruchy. Stejne jako hasicak s proslou expiraci bude hasit a tlakova nadoba se neroztrhne. Nicmene tato odpovednost v pripade uzivani po datu expirace MUSI byt prenesena na koncoveho uzivatele.
Jde mi jen o to, ze je nesmysl tvrdit, ze "planovana zivotnost" takovychto bezpecnostnich prvku je obchodni strategie vyrobcu...

repkin*
hodnocení

0x
Nic tomu neni ale vyrobce i pres to doporucuje vymenu, tusim, ze to bylo 15 let. Je to jako olej v prevodovce take ho lidi nemeni kdyz nemusi, pritom je tam vyrobcem doporuceny interval vymeny.
jenda2*

Máte představu o ceně výměny? Sešrotováním by jste ještě ušetřil !

repkin*
Ja o tom predstavu mam, navic jste si odpovedel sam ve sve odpovedi na jmlc :) pockal bych az bude pouzity nebo hazet chybu a pak bych jej vymenil za "novejsi" z vrakoviste za 500-2.500,-Kc.

adal*
hodnocení

0x

zrovna ford v oficialni servisní zprávě tuším v roce 2006 zrušil všechny předešlé expiracní doby airbagů s tím, že výměna není potřebná

tycoon*
hodnocení

0x

U Škodovek z přelomu tisíciletí je předepsána výměna airbagů a pyrotechnických předpínačů pásů na předních sedadlech (včetně pásů) každých 15 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]