Nejste přihlášen/a.
Zdravím a chtěla bych se zeptat, jaký význam má značka přednost před protijedoucími vozidly, či přednost protijedoucích vozidel, které jsou umístěni na silnici pod mostem mostem každá v opačném směru a přitom ten silnice je dost široká, aby se tam auta vešli vzájemně, normálně tam všichni jezdí sočasnou jízdou i rychle, tak proč tam ta značka je? Je to např. Praze Běchovicích pod železničním mostem... Ptám se proto, že kdybych čekala až v úseku nebude žádné auto, tak mě všichni vytroubí, protože za 1.bych se nedočkala, je tam hustý provoz a za 2. jak jsem již říkala, že všichni se vejdou vedle sebe normálně... Děkuji za odpovědi.
Jani, zkuste si sednout do širšího auta, vejdou se tam bezpečně obě? Nebo zapřáhněte za auto obytňák, projedou tam tak rychle?
Jsou normy, že vozovka pro dva směry můsí být široká x metrů, dojde-li k zúžení, musí se upravit přednost.
Stačí takto vysvětlení?
§ 5, vysvětlení značek dle zákona
(strana 14)
--------------------------------
Jani, po doplnění.
Děkuji za odpověd,ale jak poznám jestli se tam vejdu?
----------
poznáte tak, jako když zajíždít do garáže, nebo na parkoviště mezi auta..
Nejste-li si jista, že se do mezery vejdete, dejte raději přednost protijedoucímu, byť by jste měla přednost vy (pokud nejeví známky, že by chtěl zastavit a nechat vás projet). Ano, někdo na vás bude troubit, klepat na čelo apod., ale je to jistější, než pak zašpuntovat vozovku šťouchancem a být ve stresu co jsem napáchal špatným odhadem. Praxí získáte mnohem přesnější odhad a jistotu.
1. podívej se co znamená "dát přednost"
= pokud se vejdete, tak můžeš jet, pokud se nevejdete tak se dává přednost podle značek. "Přednost před protijedoucími" znamená že máš přednost a dát jí musí ten naproti (z jeho strany je značka "přednost protijedoucích")
PS že se vejdou dva osobáky ještě neznamená že se vejdou všichni - např. kamion, sněžný pluh, kombajn atd.
Oko vidí. Řidič by měl vědět kde má rohy auta a kola. a jestli se vejde nebo ne. To samé je v zatáčce kde se autobus a osobák vedle sebe nevejdou, při vjezdu někam, auto stojí u kraje a je jen úzké místo na projetí atd. atd.
A když nevim tak tam jedu pomalu nebo vůbec. Nebo vylezu a změřim si to. Nebo seženu pomocníka který mi ukáže.
"Přednost před protijedoucími vozidly" znamená mám přednost a jedu první. Samo pokud už v úzkém je někdo najetý tak je slušnost ho pustit a ne se tam nacpat a důležitě ukazovat ať vycouvá. (Jsou případy - viděl jsem autobusáka - asi 50m dlouhé zůžení, auto už daleko za půlkou a autobus přijel a zašpuntoval ho, ať si odcouvá 40m zpátky že on má přednost.
Zda se tam se svým autem vejdete musíte vědět vy. Když jede protijedoucí, vejde se do své poloviny, nebo půlku vozovky přečuhuje? A vy? Když nevíte, nevjíždějte a dejte přednost. Když ji máte, vjeďte. Vyhrává rychlejší. Změřte si šířku vozovky, auta. Proč je tam značka nebádejte.
Proč ten dotaz, když píšete: jak jsem již říkala, že všichni se vejdou vedle sebe normálně... Tak proč ne vy? Máte širokorozchodné auto?
Mimochodem, když se podíváte do vyhlášky, tak je značka vysvětlena.
pro nickys, protože jsem nedůvěryhovný, tak odpověď neprošla. Víte k...é. Co tak třeba znovu do autoškoly?
I pro salamose.
Vyhláška již mnoho let neexistuje. Jde o Zákon o provozu na pozemních komunikacích. Ale to je vedlejší. Tazatelce bych doporučil, sednout si do auta se zkušeným a "dobrým" řidičem, sepsat si dotazy, nejasnosti a nechat si vše ukázat přímo v reálu. Dobrý řidič to ocení a rád pomůže.
Ale existuje, "vyznam" a podobu dopravnich znacek (a mnoho jineho) upravuje vyhlaska 294/2015sb. v platnem zneni, nikoliv zakon 361/2000sb.
nickys a salamos už víte, že se musíte řídit zákony a vyhláškami?
Víte kde jsou uvedeny značky?
Víte, je mi vcelku jedno, zda se jedná o zákon či vyhlášku (uznávám svůj omyl), domnívám se, že význam značek chápu a dodržuji a snažím se chovat na silnici tak, abych nikoho neohrozil ani neomezil, prostě slušně. Chcete-li zde někoho peskovat kvůli pitomině, pak by bylo lépe vůbec nepřispívat.
PS : navíc ve svém prvním příspěvku odkazujete na "zákon", který význam značky popisuje.
Řekl bych, že vás zde nikdo nepeskuje, tím méně Milan. Jak moc je vám to "jedno" bylo vidět na vašich podrážděných příspěvcích a s tím "PS" jste již zcela mimo mísu!
Salamosi, vůbec Vás nechci peskovat. Jsem zastáncem situace, pomoci druhým, pokud můžeš. Proto jsem dal za větu otazník, že bych vysvětlil jak je to s vyhláškami a předpisy. Určitě jsem neměl na mysli Vám ublížit. Na internetu je mnoho neznalých, proto pomáhám.
Pokud se Vás můj dotaz nějak dotkl, omlouvám, to nebylo mým cílem.
Přeji Vám krásné dny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.