Nejste přihlášen/a.
Hodně se mají zpřísnit emise. Než vůbec k měření dojde auto ti napíchnou na diagnostiku,jestli tam bude nějaká chyba,třeba i jen sporadická tak auto k měření nejde a prvně to musíš opravit-proto bych doporučoval nejet na STK až k úplnému konci termínu,ale nechat si třeba aspoň 14 denní rezervu. Emisní kontrola se bude provádět daleko přísněji než doposud,takže pokud máš třeba auto bez katalyzátoru nebo s vykuchaným DPF tak na to rovnou zapomeň a dej to opravit. Vlastní prohlídka by měla být skoro stejná,neprojde už údajně žádný tuning,žádné úpravy a podobné věci.
Aby jsi prošel STK musíš mít auto prostě a jednoduše v pořádku-na jednu stranu je to dobře,aspoň se nebudou po silnicích pohybovat vraky,ale špatně je že se to zase děje plošnou buzerací,vláda nedokáže zkrotit pár STK co podvádějí tak to jednoduše spřísníme všem. Přitom by úplně stačilo kdyby se praidla co byla doposud dodržovala-a 60% aut by dnes nevyjelo
Dnes jsem absolvoval emise a technickou v okresu Brno-venkov. Fabia 1.4MPI.
Na emisích po odkontrolování VIN a stav tachometru vše zanesemo do systému. Auto napojeno a diagnostiku. Delší dobu trvalo než se načetly údaje řídící jednotky a provedla jakási harmonizace. Protože systém měl problémy, dělalo se dvakrát. Technik zkonstatoval, že řídící jednotka nebyla upravována žádným nepovoleným způsobem. Pak probíhalo měření několikrát za různých otáček. Po kontrole volnoběžných otáček mně bylo sděleno, že bych měl vyčistit a seřídit klappku. Do závad nebylo napsáno. Další měření bylo při 2400 otáčkách. Z přístroje vylezly dva papíry, Protokol doagnostiky a Protokol na nějž byla vylepena zelená známka s osmimístným číslem. Vše uloženo v paměti přístroje a asi kamsi odesíláno. Závěrem mně říkali, že ta mašinka odhalí jakýkoli nepovolený zásah do jednotky, stav katalyzátoru a filtru částic. Cena 450,-Kč.
Vlastní technická probíhala dá se říci obvyklým způsobem. Technik odfotil svůj kód a zapsal čas. Spodek kontroloval dost důkladně. Hodně času strávil na natřásadle při kontrole přední nápravy. Vůle v čepech, silenblokách, vůle řízení. Stál jsem na brzdě. Pak mně pozval do jámy a kontroloval ůniky oleje, motor, převodovka, okolo náprav, tlumiče. Pak šel dozadu, výfuk, spoje, korozi (upozorňoval na dost rezavý poslední díl výfuku). Poté přejel na válce, tady se nic nezměnilo. na konci auto odfotil, ze předu, ze zadu, tachometr, Vin pod sklem a v motoru a štítek. Podle techničáku VIN, kontrola motorového prostoru i na únik oleje. Všechna světla, (doseřídil je a opravil špatně nasazenou žárovku dálkových). Výhrady měl k předním mlhovkám. V kabině kontroloval pásy, navíjení a zasekávání, stěrače a ostřkovače (upozornil, že zadní ostřik nefunguje). Sbíhavost nedělal, měl jsem nedávný zápis o geometrii. Nakonec povinnou výbavu včetně lékárničky. Pak odešel sepsat protokol. Závěr zjištěné závady: Lehké- (A) 1 přední mlhovky, špatná kresba a matnější paraboly. Vážné (B) - 0, Nebezpečné (C) - 0. Celé trvalo něco přes 45 minut. Cena 590,-Kč.
Pane Milane děkuji. Popsal jsem to trochu obšírněji, protože na různých fórech je víc dohadů a jedna paní povídala, než faktů. Vše je ve zkušebním provozu a ještě pár mšsíců potvá, než se sychytají mouchy. Největší zádrhele jsou u emisí. Jak mně technik říkal, že jak je u nás normální - systém se zpustil bez širší diskuse se skutečnými odborníky z PRAXE. Byl na několika instruktážních školeních a tristní je, že tam chybí zmínění odborníci a mnoho praktických otázek bylo nezodpovězeno. Říkal, k čemu tam byl ministr, když neměl s sebou nikoho, kdo by dokázal na naše konkrátní dotazy ryze technického rázu odpovědět. Nejvíc dotazů a nejasností je u měření naftových motorů. Popsal jsem měření emisí a STK v jedné konkrétní lokalitě na benzínu 1.4 MPI. Možná budou na jrdnotlivých stanicích měření drobné odchylky, ale nemyslím si, že zásadní. Věřím, že se najdou i další, kteří se o SVÉ, nikoli zprostředkované, zkušenosti tady podělí.
proč se nepodíváte do vyhlášky 343/2014 Sb o technických prohlídkách?
Nevím jaké informace chcete najít na fórech, když legislativa je jendoznačná...
Pak doporučuji na stránách www.mdcr.cz najít Věstník dopravy , kterfý je elektronický a přečíst co vymýšlí ministertvo...
Pokud jde o informovanost, MDCR si do zákona prosadilo že může usměreňovat ( čti řídit) STK různými instrukcemi a písemnými pokyny, všechny tyto instrukce a pokyny jsou na těch stránkách MDCR, které se věnují stanicím rechniíckuých kontrol...
TAk neváhejte a jděte na "silniční dopravu"...
Pokud je pravda co jsem se dozvěděl, tak bylo měření emisí podle nového pozastaveno, protože tak jako v mnohých jiných situacích byl schválen paskvil.
Readinnes code Engine dávají osmimístné číslo složené z NUL a JEDNIČEK. Každé číslo má vztah k určité skupině (katalyzátor, výfuk-recirkulace, lambda, atd. atd.) O= ok 1=problém
na prvních třech místech měla objevovat nula, jinak nebylo vůbec přistoupeno k měření emisí (podle paskvilu), jenomže někteří výrobci říkají, že tam za určitých okolností může být i jednička. A v tom je problém.
Takže dávám, jak jsem obdržel. Měření emisí zatím asi běží podle starého "receptu", protože podle nového by neprošlo možná až 80 procent aut a to i nových.
V USA se tohle dělá běžně, v některých státech prostě přijedeš, načtou závady, readiness kód a to je celá kontrola emisí, nic se neměří. Z toho důvodu ten jednotný dignostický protokol vznikl. V USA je protokol OBD-II plošně povinný od roku 1996.
Evropa jako obyvkle zaspala, takže diagnostický protokol EOBD (odvozený od OBD-II) je plošně povinný až od roku 2003 a teprve v roce 2016 se začíná s tím, že se tento protokol využije k jeho účelu, tzn. ke kontrole emisí.
Já mám readiness kód vždy OK, měřené emise na benzín i LPG hluboko pod požadovanými hodnotami.
Já jsem nemluvilo technické, ale o kontrole emisí. A neříkal jsem, že v celých USA, ale v některých státech:
Zdravím
Má skušenost s STK respektive momentálně pouze emisemi je taková:
Po dlouhé době vystané na emisích cca 2,5 hod než páni technici změří auta svých kumpanu a jejich kamarádu tak blahoskloně přizvali na emise mě.
Technik se kouknul do velkého techničáku a řekl mi že auto r.v. 1999 nemá OBD 2 a tudíž není schopen udělat mi emise, a že mi to měli sdělit už v pokladně. To už jsem, a to jsem velky kliďas nedal a řekl mu od plic co si o tom myslím.
Takže v celé Ostravě a přilehlém okolí, které jsem nasledující den obtelefonoval mi bylo sděleno že mám celkem smůlu, mám auto bez konektoru a navíc japonce v plynu (Toyota Rav 4).
Asi na dvou stanicích mi bylo řečeno že to mužou skusit nějakým způsobem přepinovat, ale i tak mi nezaručí že jednotku načtou, je to prý 50/50 s tím že to jednotka nemusí přežít.
Takže jsem objednán u jedné firmy a uvidím zda vůbec odjedu a něco načtou.
Také mi na jedné stanici sdělili že je to redukce vozového parku a jeho omlazení v ČR.
pokud někdo namitne že existují přechody ze starých diag. konektorů, má pravdu, jenže tyto nemá emisní stanice povinost mít ve výbavě, a má pouze na auta koncernu VW a to ještě ne všechny.
Tolik má skušenost.
Docela jsem rozladěn, auto mám jinak ve skvěle kondici, udržované a pravidelně kontrolované a teď to vypadá že ho budu muset nechat sešrotovat neboť nějaký moci pán opět vymyslel takové omezeni.
Samozřéjmě nechci nikoho strašit, je to má skušenost s tohoto týdne, pokud někdo víte o stanici STK, která je schopna změřit emise u těchto starších aut budu rád když napíšete kde.
S pozdravem Mirdas
zajímavé co vim tak do 31.6. existuje vyjímka a na emisích se ještě diagnostika dělat nemusí
od začátku roku sem už byl několikrát na emisích a zatim vždy bez problémů
Člověk si holt musí poradit. Mě serisák (kámoš) napojil přes redukci - auto 1997. Pak z něj vylezlo, že to ale stejně nemá smysl. Měl jsem tam IOIOIOIO asi tak. A měření emisí nemohu ani popsat. Občan této země se opět neobejde bez známostí jako za komančů.. Horší je, že na klubu psali kluci, že je technik vyhodil kvůli samolepce na zadním skle, protože nemá homologaci. A nijak se s tím debilem nedalo dohodnout. Další měl problém s profesionálnímy polepy. Nemají homologaci. Lidi se už úplně zbláznili...
ono je to momentálně trochu problém.. musíš taky pochopit ty je. jestliže je nyní povinnost fotit auta a pravděpodobně mají do té databáze přístup policajti při silniční kontrole, mohli by se lehce namočit do problému, že pustili auto s něčím, co tam nemá být..
hele zkus si na ty emise zavolat do prchalova,,,, myslím si, že tam nejedou ještě online.. je to povinné až od června.. jinak to s tou frontou jsem zažil taky a neni to o nějaké protekci, ale stanice, ktere jedou online, tak to dost dlouho trvá.. než se to připojí, načte, občas selže... to máš půl hodiny emise, půl hodiny stk.. a pokud tam přijedeš 10. tak se nediv,...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.