Nejste přihlášen/a.
Zdravím mam Octavii 97 1.6 74kw když couvám a otočím volat na doraz tak mi něco bouchá u pravého předního kola a auto jako by podskočí nebo jak to mam říct a když při jízdě lehounce otáčím volantem tak cítím jakoby záseky v tom volantu nevím co s tím zatím jsem měnil týče stabilizátoru a brzdové destičky když jsem sundal kolo tak brdové kotouče měly malou vůli na obou stranách když jsem s nimi hýbal do stran nevím jestli to ma takhle byt
Pokud při plném rejdu a pomalé jízdě v předním kole něco bouchá, tak je to zcela uečitě homokynetický kloub. Právě tím se tato závada vymezuje - plný rejd, postupně levý a pak pravý , jednička nebo zpátečka a jak to začne klepat, je to ono. Při normální jízdě to nevadí do té doby, než člověk vletí do díry a kloub se rozpadne. Tenhle kloub je ono zařízení, které přenáší točivý moment z kardanky na kolo v jakékoliv poloze kola. Já ho měnil dvakrát - protože poprvé jsem koupil čínu,která se za půl roku rozpadla. Tak jsem šel na vrakárnu. Kdo nemá dobré manuální zkušenosti, tak musí do servisu. Tady je nutné povolit kyvné rameno, vytrhnout kardanku u uložení, usekat matku vně kola , já na ní utrhnul speciení klíč - ta musí být nová a utahuje se hodně hodně momenťákem a co je největší problém - nasazení manžet - prachovekj. .
Doporučuji servis nebo souseda,který už to dělal.
dobrá teda já dneska zajdu do servisu ale kdybych chtěl koupit použitý jak poznam že ješte ujde
ano, to je ono i s kroužky co drží poloosu v náboji, manžetou a novou matkou /stará se musí roztrhnou a nová rozklepat na k tomu označených ploškách/ a je tam i v pytlíku mazací tuk. Jinak souhlasím s dieselem - já na vrakáč šel protože vím pro co a zatím drží déle než ta čína. ono se to pozná také podle ceny, tady vidím litr, já to kupoval /naletěl/ v mototechně za třetinu
Napřed si zjistěte, jestli to dělá pravidelně s násobkem otočky kola, a je to tedy spíš kloub, nebo to rupe nahodile, spíš s otáčením volantu a je to ten tlumič. Jinak vám v servisu vymění kdoví co.
opravdu nechápu co je na tom největší problem.. největší opruz, je dostat tu POLOOSU vůbec ven.. někdy ani není třeba srážet rameno, pokud je kolem ní dost místa... ořech se mi teda ještě rozlomit nepodařilo a to kolikkrat dostava pořádně zabrat s trubkou... poslední možnost je kladivo a pár správně mířených ran.. pak už jen komplet rozebrat kloub, vymýt, složit zpět, dát tám správne množství mazacího tuku.. samozřejmě pokud na to člověk nemá věci a ani možnost si pod to auto vlézt, tak je to práce na dvě věci..
optimisto - pár dobře mířených ran. asi jsi to nikdy nedělal. ta matka na kloubu je rozhlepaná a proto je nutné ji navrtat a roztrhnout. A nevím,jak by jsi chtěl vytrhnout poloosu z náboje kola, když nepovolíš záves ramena. A nasadit pásku na manžetu bez přípravku je vrchol. No nic - lepší je servis.
Hlavní matka poloosy to je ten největší zádrhel všeobecně,nemůžeš to povolovat ráčnou protože i tu největší by jsi strhal,je třeba mít pevný a velmi masivní nástavec na ořech,a tak metrovou trubku..a i tak se na ní někdy musí skákat.
Na fabii i octavii je tuším stejná,takový zvláštní oříšek,nikdy jsme nemuseli nic klepat,vždycky stačilo zabrat a vytočili jsme ji. Dál už je to rychlovka,vyhodit spodní čep,vysunout poloosu,odsponkovat,přes hlíník těžším kladivem srazit kloub,pořádně vytřít,dát nový a pak montáž to už je rychlovka. Problémem jsou ty pásky poloos,dřív se na škodovky dělaly takový sklapávací,že to šlo bez problému utáhnout obyčejnýma štípačkama,teď se dělaj takový stahovací,a ty jsou na dvě věci,bez přípravku to nejde vůbec,ten jsem si musel koupit a i tak se kolikrát stane že se zničí
Jmhd. Nevím na jakém ,či jakých jsi to dělal,já jen na jednom seatu,na dvou různých citroenech a na pažoutovi ale takovohle 3.14 jsem ještě niky neslyšel!Možná byly rozklepané konce ještě na starých předohrabech jako byli Warťasy a trabíci nevím,ale většina má jištěno závlačko a matice je samojisticí!
Jedině v čem máš pravdu je to,že by se po demontáži měla dávat nová!
Asi tak nějak jak popisduje Fík!
PS dokonce jsem musel měnit poloosu cca 100km od domova,na silnici u Říčan.Pár lidí se našlo a koukali co tam dělám-největší problém tenkrát byl sehnat pořádný trhák s ořechem 30mm! nová (použitá ) segnat poloosu nebyl takový problém.skrze trhák s ořechem jsem prošel snad všechny servisy než jsem našel ochotný personál zapůjčit.ustřihla se cca centimetr za tisíchranem v homokloubu!
jo mě to je fuk, rikej si co chceš..nevím jaký problém máš se sponama. dáš ji na místo, zobáček nacpeš tam, kam ho rukama dostaneš, vezmeš tupější cvikačky a stáhneš.. ta matka neni rozklepana.. je to jen pojistná matice.. a většinou tam býva 12hranná matice.. tuším 30.. na superbu je pro změnu šroub se šestihrannou hlavou.. takže stačí mít tento typ goly, k tomu pulmetrový trhák, na to ještě trubku a vždycky to šlo... jednou jsem to opravdu nedělal.. možná to je jen kvalitou nářadí, nevím... a já si tu poloosu raději tahám ven , než po ní mlátit kladivem a tím i popravovat vnitřní kloub při nejmenším, protože ne vždy to jde srazit uplně lehce.. a rameno shazovat nemusím, stačí dát plný rejd, na převodovce se poloosa potáhne za unašeč převodovky směrem dovnitř a pak vytáhne z náboje.. takhle to jde na mém autě, ale třeba na tom superbovi to nejde, není kam s ní pohnout.. a tak celkově je to u tohoto auta docela zážitek... tam si s kladivem člověk vyhraje až až..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.