Nejste přihlášen/a.
Zakoupil jsem čtyřkolku, úplně novou a zabalenou za 69.900,- Kč zn. V.D.O Patriot 300 4x4. Doprava mne stála 2500,- Kč. Nebylo tam tažné zařízení, které tam mělo být. Dále jsem čtyřkolku složil a téměř všechny samolepky byly odlepené. Neujel jsem na ni ani 30 km a už se na ní velmi špatně řadí. Občas nelze zařadit zpátečka. Chtěl bych čtyřkolku vrátit, mám jí teprve od pátku, tedy ani ne tři dny. Poradíte mi někdo, jak mám pokračovat. Je mi jasné, že jsem na ní najezdil cca 30 km, ale chci si koupit něco kvalitního a ne abych po 30 km pozoroval problémy. Ještě jsem jí ani nepřihlásil. Nejsem technický antitalent, docela technice rozumím a toto je opravdu čínský střep.
Ve Vašem případě se jedná o rozpor s kupní smlouvou. Máte nárok na opravu nebo výměnu za nový kus dle Vašeho uvážení. Není-li takový postup možný, potom teprve můžete požadovat přiměřenou slevu z ceny nebo od smlouvy odstoupit. §616 obč. zák.
Presne tak, rozpor s kupni smlouvou. Pokud koupite neco noveho, musi to fungovat, ikdyz je to "cinsky smejd", pokud nefunguje, mate narok na vymenu zbozi pripadne na opravu...
Ne tak to není, když koupíte novou věc a přestane to fungovat, tak se to reklamuje. K čemu je pak záruční oprava, když by se hned vše měnilo?
Rozpor kupní smlouvou, to je nesmysl.
doplněno 24.08.09 20:37:přečtě te si znovu postup tazatele.
Je to rozpor s kupni smlouvou. Pokud do pul roku od koupe NOVE veci se vyskytne jakakoliv zavada, mate narok na vymenu zbozi za nove, pripadne samozrejme na zarucni servis. Pokud nejde obcas zaradit zpatecka, je to samozrejme zavada. Penize vam samozrejme nikdo nevrati.
toto je napsáno kde? v občanském zákoníku?
§ 622Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
business.center.cz/...
Reklamace do šesti měsíců
K významným změnám došlo v postupu uplatňování reklamací. § 616 odst. 4 totiž stanoví, že rozpor s kupní smlouvou (vada), který se projeví během šesti měsíců ode dne převzetí věci, se považuje za rozpor existující již při jejím převzetí, pokud to neodporuje povaze věci nebo pokud se neprokáže opak. Důsledkem této právní fikce je, že pokud prodávající neprokáže, že zboží prokazatelně nemohlo mít nebo nemělo vadu v okamžiku prodeje, pak může kupující uplatnit zákonnou odpovědnost za vady a požadovat dle vlastního výběru buď okamžité odstranění vady (oprava) nebo výměnu věci. Není-li oprava ani výměna možná, pak teprve může požadovat přiměřenou slevu nebo od smlouvy odstoupit.
hery, nejsem právník, nepovedu tudíž polemiku o výkladu zákona. Nechám to na chytřejších, jen se nedomnívám, že pokud se vyskytně v záruční době vada (do šesti měsíců) , měl by se výrobek vyměnit.
Nevím neznám, začnu se učit.
taky nejsem pravnik, ale je to tak, do sesti mesicu je mozna vymena za nove zbozi. Kolega takhle vymenil jak mobil, tak i pracku, proste do sesti mesicu po zakoupeni se vyskytla zavada, tak chtel nove zbozi, zadnou opravu, a nove zbozi taky dostal...Bohuzel o teto moznosti vi strasne malo lidi a dokonce o ni nevi ani ti co sedi na reklamacnich oddeleni...
Do deseti dnů by mělo jít vrátit každé zboží bez udání důvodů.Ale musíte to stihnout do těch deseti dnů.Jak je to s těmi najetými Km neporadím,nicméně se u některého zboží přiznává,že nelze nevhodnost (závadu) odhalit dokud jej nepoužijeme.Snad se někdo přidá.
Kde jsi přišel k tomu, že použité zboží lze do 10 dnů vrátit? Jedině buď zkusit reklamaci nebo se zkusit po dobrém s prodejcem domluvit na vrácení zboží. Ale nepočítal bych s vrácením plné částky.
Navíc tady nejde o to že ten stroj nefunguje, ale že se jen "těžko řadí" a že s ní kupující není spokojen. Ale na rovinu, V.D.O. prodává jedny z nejlevnějších čínských strojů (tím ale neříkám že jsou nejhorší na trhu!), takže člověk prostě za tu cenu musí počítat že některé mechanizmy půjdou hůře a že technické provedené je slabší. Pokud chce člověk "standardní" kvalitu, musí si připlatit minimálně o čtvrtinu až polovinu víc za stroj nějaké zavedené značky. Takže co se mě týče, tak jediný problém je ta chybějící koule a to se těžku ukecá jako závažný důvod k vrácení zboží.
Chyba byla, že jsi kupoval zabalený stroj. Zásadou je kupovat složené,vyzkoušené a předvedené 4kolky. Za 70 táců je lepší jít do i když číny, ale známější značky a klidně i jeté. Můj názor je, že tě teď čeká martýrium s prodejcem a reklamací o odstranění závad.To, že si stroj jezdil by na reklamaci a případné vrácení peněz, nemělo mít vliv. Ale jak říkám, záleží na vůli prodejce
Pokud vím, lhůta na bezdůvodné vrácení zboží se týká jen zásilkového obchodu, protože zákazník neměl možnost zboží vyzkoušet. Pokud jste si zboží převzal od prodejce, týká se vás pouze standardní reklamace. Pokud se jednalo o zásilkový prodej, věc jste již standardně používal, takže bez udání důvodu ji taky vrátit nemůžete. Čili opět klasická reklamace. Doručení prodejci, případně servisnímu zástupci, lhůta 30 dní na opravu, pokud se závada bude opakovat, teprve máte nárok na vrácení peněz. No, nezávidím vám. Užijte si to. :P
kupovat čínského zajíce v pytli s e nevyplatí, ale prodejce to také moc dobře ví, kvalitní čytřkolka by byla 3x dražší...kdyby jste měl možnost provést zkušební jízdu, možná by jste se rozhodl jinak...dnes máte mžnopst akorát reklamnovyt zjištěné závady a žádat jejich odstarnění, kdyby odstranit nešly tak žádat výměnu čtyřkolky za jinou-novou bez závad...počítejte s tím, že neí zájem prodejce mít další a dalšíé stzaropsti, jeho zájem je jen zisk...dnes ani nezajišťují čistopisy TP ke čtyřkolkám, ale kupují je v zahraničí jaké nové neregiostriované s COC listem a pak je s přirážkou prodávají...pak se kupjící diví, že protivný úředník po něm chce další a další informace a potvrzení, aby mohl čtyřkou přihlásit...v COC listu chybí uvedení barvy, alternativní kola, druh převodovky, závěsné zařízení a další technické údaje...na COC list lze přihlásit jen nové žádným způsobem neprovozované vozidlo, budu po Vás chtít čtyřkolku před přihlášení přistavit, abych viděl, že stav kilometrů na tachometru je nula. Nebo doložit povrzení z STK, kam čtyřkoku přistavíte, že je stav kilometrů je nula.Jak jinak mi doložíte, že vozidlo nebylo žádným způsobem provozováno? Ani jako předváděcí ani jako reklamní vozidlo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.