Nejste přihlášen/a.
Zdravím, máme Kiu Sorento 2.5 CRDI 2004, přijeli jsme jednoho dne do garáže a druhý den byla pod autem louže oleje. Po zvednutí kapoty nebylo vůbec nic videt, tak jsem to nastartoval a nechal chvilku běžet, a pak jsem uviděl, že je skoro levá celá strana motoru od oleje, ale je špatně vydět kde přesněji nebo co to může způsobovat u tak velkého mot.
P.S.v noci pořádně mrzlo, ale před jízdou jsme rozmražovaly vlažnou vodou a fénovaly celý mot. a pak druhý den nastal tento problém, ale minulou zimu bylo vše ok a žádný problém nebyl.
Děkuji za radu popř. nápady co s tím.
Předem se omlouvám, že pro vás jinou radu, než zavolat odtahovku a auto nechat odvézt do servisu, mít nebudu.
Z vašeho popisu a reakce je totiž zřejmé, že technice nerozumíte, vybavenou dílnu (garáž) nářadím (zvedákem počínaje a přenosnou lampou konče) asi taky nemáte, takže nějaké rady, jak závadu najít a odstranit jsou mimo. Možná jen ještě jednu radu - když nevíte, ani odkud ten olej teče, nestartujte auto a nejezděte s ním - případné zadření motoru, převodvky a pod opravy většinou vyjdou dráž než výměna nějakého prasklého těsnění a výrobce většinou dobře ví, proč v tom autě ten olej někde měl být a pokud tam není, že to může být problém.
Ronyxi-jde jet i s půl litrem oleje pro motor i převodovku!osobní skušenosti,ale věděl jsem kde teče a co si s tím můžu dovolit i jak bych to pak opravil!Teklo guferem poloosy a měl jsem doma druhý monoblok (motor i převodovka kompaktní díl)Ale máš pravdu-u neznalého co nedokáže ani identifikovat závadu raději odtah a servis!
Však jo vždyť svým příspěvkem neodporuji!jen potvrzuji!
Vycházel jsem při tom, co poradím, z toho, že tazatel na radu "podívej se , kde to teče" napsal "není tam vidět" místo aby ho napadlo napsat třeba "jo vezmu přenosku a podívám se". To pro mne bylo znamením, že nejen že není vybavený nářadím, ale že ho nenapadne ani taková pro člověka aspoň maličko znalého doslova banální věc. Prostě tazatel je typický současný řidič - umí auto nějak řídit, max ví, kde se do auta leje benzin (nafta) a tím to končí. No tak co jiného poradit než odtah a servis?
Pokud ten motor byl doopravdy pořádně vymrzlý (-10), při takové teplotě ho polít vlažnou vodou (+30), no to teda nepochopím... Krom toho, co napsali kolegové, bych se ani nedivil, kdyby na tom bloku motoru nebo někde něco prasklo nebo co vlivem rychlého roztažení kovu. Motor je dělaný na ohřívání zevnitř (spalováním paliva, přiměřenou jízdou), nikoliv zvenku. Podle toho, co tazatel píše, že si všiml toho úniku oleje na druhý den po tom zákroku, tak se mi to tak jeví. Kdo ví, kolik vůbec ještě v tom motoru oleje zbylo, jistě to nezačalo unikat po odstavení auta v té garáži (o tom silně pochybuji), nýbrž to mohlo unikat už od předcházejícího vyjetí z garáže, kolik se mohlo ten den ujet km atd... Pokud vidím pod motorem olej, zásadně ho nebudu startovat, dokud alespoň nezkontroluji, kolik oleje v tom motoru vlastně zbývá, popřípadě doleji. No v kůži toho motoru bych tedy být nechtěl. Na to se musí podívat někdo, kdo tomu rozumí, takto se poradit nedá.
Máte pravdu a nemáte. Bohužel to čelní sklo už při tomto skutečně mnoha lidem prasklo. Tvrdit, že je to bezpečné, protože vám ještě neprasklo je totéž, jako tvrdit, že jste několikrát v noci přeběhl dálnici a nic se vám nestalo, tak je to tedy bezpečné. To riziko je poměrně veliké např. u neoriginálního čelního skla, méně kvalitně přilepeného - s vnitřním pnutím a s ťukaci od kamínků. Mohou tam být i skryté prasklinky, které by jinak vydržely i několik roků. Ty se pak zvýšeným pnutím rozjedou v prasklinu velice snadno a máte vyděláno. Mně takto prasklo loni na octavii v myčce přímo před očima.
Zkus si polejt zmrzlý sklo vlažnou vodou,uvidíš jestli ti vydrží nebo ne,s největší pravděpodobností ti praskne,a to samé se ti nejspíš stalo i někde na motoru. Mohlo praskout cokoliv od bloku až po hlavu,nebo nějaká hadice na olej. To je strašný teplotní šok. Vím myslel jsi to asi dobře ale tohle už nikdy nedělej. Motor nastartovat a klidnou jízdou prohřát,už nejsme v dobách pragy V3S které se dávaly číst noviny.
Auto dát do servisu aby zjistili co s tím je,malá prasklina se může kdykoliv změnit na velkou a během mžiku můžeš být bez oleje,a co znamená pro motor jet bez mazání to ví asi i malé dítě-totální destrukce
Tak vejtřasce se dávaly číst zapálený noviny, ovšem neohříval se tím motor, ale nasávaný vzduch při startování.
To jistě,spíš jsem se tím snažil říct že ohřívat dnešní motory se vstřikováním a elektronicky řízené je úplá blbost
Vy mate v aute motor ze skla? Zmrzlemu motoru (bloku, hlave ani hadici) NEMUZE vlazna ani horka voda ublizit. Snad jedine varici voda, ale i tam bych o tom dost pochyboval...
Já bych si to tak razantně tvrdit nedovolil,kolik bylo už takových expertů co nalili studenou vodu do uvařeného motoru a hlava praskla,nejsem fyzik ale myslím že opačně to bude fungovat stejně,prostě příliš prudký teplotní šok a materiál praskne. Když motor zahříváš chodem,tak se zahřívá přece pomaleji než když na promrzlý kov naleješ horkou vodu. S tím fénem to by ještě nebylo tak tragický,to je jen vzduch,ale ta voda přenese daleko víc tepla
A to nemusí být prasklý zrovna blok nebo hlava,ale třeba nějaká hadička,nebo odlučovač oleje,nebo něco podobného a z toho to teče
Fíku,musím Tě zklamat-běžně zamrzlé sklo na autě rozmrazuji horkou vodou z kohoutky (měla by mít cca60-dle teplárny!) a zatím se nestalo ,že by to něco udělalo -dokonce i předloni,kdy byl pavouk na skle-tímto rozmražením se nzvětšil!Soused to dělal od doby kde měl ještě škůdku 100 ,přes všechna auta co měl až naposledy, než šel do důchodu, na služebním funglovém Báwu 530d.!
Ohledně tohoto tu již byla diskuze a dělá to tak bez problémů spousta řidičů!
Tak to je zajímavý,že soused takto chodí už od roku cca1975! Já od té doby co jsem ho viděl -nějaké 3? roky a NIC takže asi mám a spousta dalších ZÁZRAČNÁ čelní a nejen ta-polévám i boční a když pak zbude,tak šetřím AKB a rozmrazím takto i zadní!
Tak to můžeš mluvit spíš o zázraku,otec měl taky tohle v oblibě a tak dlouho chodil s pověstným džbánkem pro horkou vodu až to sklo opravdu prasklo(na favoritu)
To mu na 99% neprasklo kvůli polití vlažnou vodou, ale kvůli pnutí způsobeném špatným usazením skla a voda byla jen poslední kapka...
Polít promrzlý motor horkou vodou = klidně může něco rupnout, pohyb dílů může poškodit těsnění atd.. Motor očistit, protočit a koukat odkud teče. Podle situace přetěsnit nebo shánět jiný motor/hlavu atd. Motor je stavěný na ohřátí od válce (které chvíli trvá), ne na prudké ohřátí zvenku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.