Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrolky v aute

Od: kej odpovědí: 8 změna:
Ahoj, prosim o radu.
Nevim,jestli sem jenom bezmála zmatkovat,ale ráno,když jsem jela do školy jsem na startovala auto a když byl klíček v první poloze svítily dvě kontrolky(olej a baterka) cervene, při druhé poloze zhasly a svítily jen ty co mají (světla,pasy) při jízdě už tedy nesvitily(olej a baterka)..trochu mě to vyděsilo a nejsem si jistá jestli to tak má být. Řídím teprve chvíli. Tedka čekám než trochu vychladne motor a potom zkontroluju olej. Ale tedy se ptám jestli ty kontrolky,co svítily v první poloze klíčků mám tedka řešit nebo je to vždy u startu.Dekuju moc za odpovědi

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na startu může svítit více kontrolek - jak se to roztočí a kontrolky zhasnou, je vše ok. Pokud nezhasnou nebo se naopak nějaká rozsvítí, je problém a musíte řešit.

hodnocení

0x

buďte v klidu svítí to vždy v první poloze horší by bylo kdyby to svítilo i delší dobu po nastartování

hodnocení

0x

Psal jsem v odpo na ABS-kontrolky s výjímkou nabíjení a tlaku oleje se mají rozsvíti a zhasnout -kontrala funkčnosti daného zařízení (ABS,ASR ESP a já vím jak se co jmennuje),tlak oleje a nabíjení má zhasnou po vytvoření tlaku a zahájení nabíjení=po nastartování motoru!Takže klídek-začněte plašit až se Vám některá rozsvítí při jízdě-4ervená=Ihned zastavit a oranžová= dle závady!

hodnocení

0x
Po nastartovani nesmi jiz svitit ani blikat zadna cervena kontrolka.

hodnocení

0x

Když po otočení klíčku svítí červené kontrolky (olejnička a baterie), tím je signalizováno, že tyto dvě kontrolky fungují. Např. červená kontrolka s obrázkem "baterie" znamená nefunkční dobíjení. Když motor není nastartovaný tak se logicky nic netočí a ani nedobíjí, tudíž tato červená kontrolka svítí a po nastartování již alternátor dobíjí a kontrolka musí zhasnout.

nickys
hodnocení

0x

No nezlobte se na mě, ale autoškolu jste dělal kde?

gumid
hodnocení

0x

Kontrolka musí svítit, když motor neběží.

Kontrolka olejničky je ve většině případů porucha mazání - nízký nebo žádný tlak oleje v motoru.

- logicky tlak oleje není, když se motor netočí a neběží mu olejové čerpadlo

Kontrolka dobíjení svítí ze stejného důvodu. Alternátor se netočí, motor nepracuje - stojí

- logicky auto nedobíjí

Doufám, že se na silnici nepotkáme, zdravím :)

asd1

Ještě doplnim - po otočení klíčku do první polohy by se měly rozsvítit všechny kontrolky (to je pro kontrolu jejich funkce). Pak pozhasínají, zůstane svítit olej a dobíjení (motor stojí) a věci co jsou aktivní (světla,blinkry, ruční brzda, otevřené dveře) atd.). Olej a dobíjení po nastartování musí zhasnout. Pokud kontrolka oleje zhasíná později než po vteřině, tak řešit - kromě opotřebeného motoru (s tím se jezdí dokud to jede nebo na to máte nervy - drahá oprava), to může být ucpaný filtr, netěsný zpětný ventil ve filtru, málo oleje atd. (oprava levná, další provoz motoru škodí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]