Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SPZ dle svého návrhu

Od: syfrig* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně SPZ navrhnu si jí sám zaplatím 10 ooo,- Kč *bzum* a co, když jí stratím nebo mě jí někdo z auta ukradne? Jak to bude vyrobí mě tu stejnou?

Nevím jak je to vúbec u běžných SPZ? Když jednu někde potratím pak mi vyrobí stejné SPZ? Nebo úplně jiné a to je pak teda potom potřeba udělat zněnu do TK nebo nový?*nevi* Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

8x

pokud někdo odcizí SPZ, hlásí se to na policii...Policie zadá odcizenou SPZ do policejních systémů,. kde se tyto značky archivují po dobu 20 let...policejní systém PATRMV je náš národní, systém SIS je mezinárodní...

Je logické, že když je odcizená značka zadána v mezinárodních policejnich systémech, je po ní mezinárodní pátrání jako po věci hledané a logicky jí proto nelze používat, jak doma, tak v zahraničí, v zahraničí ale i někde u nás kontrolují značky kamerové systémy a zadržení auta s odcizenou SPZ policií je v podstatě okamžité

Ztracená značka se zadává jako ztracená a podle zákona je neplatná a žadatel si musí požádat o jinou...Nevím co je na tom nepochopitelného...

Třetí značka s křížky se používá na přípojné vozido, proto má ty křížky, aby se nedala použít na auto...

jedinou možností je značku upevnit šrouby a tak jí slespoň nějak zabezpečit

Žádat současně o třetí značku za 5000 je nesmysl, třetí značku ke značce na příní s určením na nosič kol lze vydat poté, co je značka na přání přidělena...Třetí značka na nosič kol stojí 600,- Kč

doplněno 05.01.16 20:42:

doplňuji - od 1.1.2016 lze požádat nejen o značku na přání a o 3. značku na nosič kol ( s křížky místo plošky na kontrolní známku) , ale také o výrobu SPZ již přidělené, v případě jejího poškození

poškozená se odevzdá a za 600,- Kč se nechá vyrobit jiná ...vhodné pro majitele různých přepravních firem , na konkrétní SPZ se vážou různé poplatky ze zákona a různá povolení a s případnou změnou SPZ jim pak vzniká neúměrná časová, finanční zátěž...

No a pokud má někdo papaláškou značku např. 1A1 1111 a jedna se poškodí, tak také určiotě těch 600,- Kč obětuje

doplněno 05.01.16 21:06:

No a pro administrátora a zájemce o důkazy toho, že náš stát je v rozkladu, ještě jedna informace...

1) V létě 2013 vyšla ve sbírce zákonů novela zákona 56/2001 Sb., která řeší značky na přání, účinnost zákona byla po jednom "posunutí" staniovena na 1.1.2016. Podle § 7b) zákona může býz značka na přání tvořena velkými písmeny latinské abecedy, NEBO arabskými čísly...Upozorňuji na to slůvko NEBO. V češtině to znamená buď ZNAKY, tedy písmena, nebo ČÍSLA.

2.) Na SIlvestra 2015 vyšla ve svírce zákonů novela vyhláška č. 343 o registraci, podle které je značka na přání tvořena

písmena A čísly. Pokud je tam spojka "A", zmaneá to tedy že RZP tvoří písmena a čísla. Je to přesně pravý opak toho, co je uvedeno v zákoně. Vzhledem k tom,ju že vyhláška nemůže měnit obsah zákona, jen podrobnějio specvcifikovat a konkretizovat, a vzhledem k tom,j že vyhláška má nižší právní sílu než zákon, domnívám se, že tato vyhláška je od prvopočátku neplatná.

3.) Když se podíváte na webové stránky Ministerstva dopravy, zjistíte, že vše je jinak. když pominu zakázaná písmena jako G, CH, O,Q,W atd, tak značka na přání mlůže bát složena:

a) bud jen z číslic, tedy např. 88888888

b) nebo ze znaků abecedy a číslic, přitom tam musí být alespoň jedna číslice, tedy např. TRABANT8.

Ministerstvo dopravy pochopilo, že ČR podepsalo Vídeňskou úmluvu o silničním provozu z roku 1968, jedná se o mezinárodní smlouvu, která, pokud byla ratifikována a zveřejněna ve sbírce mezinárodnich smluv, má podle naší Ústavy přednost před národní legislativou, má tedy vyšší právní sílu než zákon 56 a přiblblá vyhláška 343...Použije se proto mezinárodní smlouva. Vídeňská úmluva stanovuje, jak má vypadat skladbaSPZ v mezinárodním provozu...definice odpovídá přesně imformaci z webových stránek MDCR...to znamená u osobního auta buď 8 arabských číslic, nebo alespoň - minimálně jedna arabská číslice a 7 znaků...nebo 2 číslice a 6 znaků...atd...

Závěrem...kdo si přečte ten § 7b) zákona a myslím že § 25 přiblbé vyhlášky 343 a porovná to s definicí SPZ podle Vídeňské úmluvy, musí nutně najít 3 rozdíly...

Pak si logicky kladu otázku, k čemu máme ( z našich daní placené) odborníky a legislativce na MDCR, ve vládě a v parlamentu, když neumí napsat ani jednu přiblbou větu zákona a vyhlášky tak, aby neodporovala mezinárodní legislativě a aby to každý hned po prvním přečtení pochopil...Zákony pro lidi? Přitom je nakonec toto zákonné ustanovené k ničemu, protože podle toho jaké kombinace znaků a čísel se přidělují (podle toho co bylo v médiích) úřady postupují podle Vídeňské úmluvy...

Tento stát je skutečně v rozkladu?

Takto odborně může psát jen osoba velmi znalá, například vedoucí registru vozidel Jan.

mzxy*

omyl, jen se o ten rozklad společnosti trochu víc zajímám...na ty značky všichni čekají 2 roky, ale nikoho z politiků ani bulváru nenapadlo zamyslet se hlouběji nad tím, jak ta značka vlastně bude vypadat, až se to spustí...

Nedávno (před několika měsíci) novelizovalo svůj zákon Rakousko, na které se jako na jeden ze vzorů odvolávají autoři důvodové zprávy k zákonu v části značky na přání...přímo a výslovně zákonem zakázalo různé kombinace znaků a čísel, které mohou připomínat a symbolizovat nasismus, fašismus, například datum narození A.Hitlera, kombinaci čísel které symbolizuji písmena AH, SS atd...(pořadí v abecedě) atd...

Tak jsme se nad tím zamýšlel a pode zákona z roku 2013 došel k závěru, že to budou skutečně buď jen ZNAKY, nebo jen ČÍSLA. Žádná vzájemná kombinace. Tento zákon jsem sledoval a proto vím že když se začal projednávat v hospodářském výboru a na pana Stanjuru (exministra) se vznesla vlna desítek a možná stovek různých pozměnujících návrhů, vzal tento zákon a odnesl ho z parlamentu bůhvíkam, nechal přepracovat bůhvíkde...a bůhvíkomu...To on pod heslem jeden úřad jeden úkon či jak znělo o jeho heslo prosadil cestování napříč republikou kvůli přihlášení...to on prosadil zkrácení platnosti EK an 14 dnů...Dnes jsem v novinách četl opakované stížnosti na několikahodinové fronty na úřadech kvůli značkám na přání...Nelze se tomu divit, když sledujete legislativu, zjištujete, že poslanci dělají z primitivních evidenčních úkonů zdlouhavý rozhodovací proces, konkrétně ke značce na přání je nutné napsat písemné rozhodnutí podle zákona včetně odůvodnění, bud souhlasné nebo zamítavé...Ptám se, kdo to píše a kdy? Úřednice u přepážky? Když včera a dnes bylo přiděleno 1200 značek, muselo se na úřadech napsat 1200 písemných rozhodnutí...Logicky se to pak musí projevit na tom, že vše ostatní na úřadech bude trvat déle, protože je na vše stále stejné množství času, ale počet úkonů a jejich složitost s každou novelou narůstá...

Přemýšlím, kam to spěje, teď mají podle zákona úřady v systémech ruičně "zapsat zánik" statisíců nebo půlmilionu zaniklých aut a zlikvidovat tuny znanček...Přemýšlím, kdo a kdy to bude dělat, a nechápu, proč to elektronický systém za 300 milionů nezapíše sám...Je to normální?

Přivezu si auto ze zahraničí a místo toho, aby mi to v mimoúředních hodinách někdo zkontroloval a přihlásil do druhého nebo třetího dne, ten někdo bude v montérkách ve sklepě stříhat na řezačce plechl značky napůl? Nebo sedět u počítače a celé měsíce mechanickky zapisovat zaniklá auta z roku 2000?

Nebo budeme kvůli tomu nabírat další úředniky? Nevidím zde žádná zjednodušení, žádné zlepšení pro občany, jen další a další prodlužování doby k odbavení ...postupné a plíživé zhoršování uřiovatelského komfortu odbavování občanů...

Ve kterém EU státě se ještě stojí fronty na značky den před otevřením?

Moc hezky jste to napsal. Je to k smíchu a zároveň k pláči. Jak říkal Rudolf II (pan Werich) v alchymistické dílně plné podvodníků a šejdířů : "na všechno máme odborníky", jenomže vinou byrokracie se odborníkem stává absolutní blb s certifikátem (nebo více certifikáty) zatímco skutečný machr musí od válu, protože nedosáhl kýženého teoretického vzdělání či nebyl po chuti nadřízeným certifikovaným blbům.

syfrig*
hodnocení

Děkuji Vám všem za odpovědi teď v tom mám jasno ;) Je to teda kocourkov :) Žil jsem 35 let ve Švýcarsku a měl jsem za celý ty roky jen 1 SPZ / už byla pěkně odřená / i když jsem aut vystřídal za ty roky více. Další výhoda byla v tom, že i když jsem měl ve stejnou dobu doma auta 2 stačila 1 SPZ na autě třeba v předu. Prostě pro obě ty auta jsem používal ty samé SPZ *palec* a další výhody... co se týče SPZ hlavně vše jednoduší...

jenda2*

To mají ve Swiss výborně vymyšlené. Rychloupínač a žádné placení pojistek na každé auto. Stačí jedna. Za vším u nás je nějaká Lobby (zájmová skupina). Tahat co nejvíc peněz a bez logického odůvodnění.

syfrig*
hodnocení

jo jo a jěště čím více aut vlastníš tím méně často zvou na technickou *jasne* Proč tomu, tak je jsem nezkoumal, ale asi že se auta,tak moc neničí,když se střídají? Pěkný den

zaibatsu*
hodnocení

2x

Nikdo Vám ji nevyrobí a zároveň ji nikdo nikdy ani nedostane, je to zase paskvil jako prase. Můžete ale na začátku žádat výrobu tří za 15000. Nikdy Vám nevyrobí novou a navždy ji vyřadí z registru. Je třeba žádost na obci s rozšířenou působností, ta Vám je ve lhůtě vydá a do velkého TP napíše náhrada XXX XXXX za ztracenou RZ (nebo něco v tom smyslu)

Melete nesmysly,ta třetí je za 600.- Takže celkem za 10600.- všechny tři.

slzicka*
hodnocení

2x

Když ji stratíš, nebo ti ji někdo šlohne, tak SPZ zanikne. Není možné udělat znova stejnou, pak by se mohlo stát, že by na jedněch značkách jezdilo více aut.

saladin
hodnocení

0x

Nejsem si teď jist, ale vy si platíte za jednu SPZ 5000,- ale logicky potřebujete dvě, takže celkem 10.000,- a pokud jednu ztratíte a ohlasíte to tak už vám nevydají znovu tu samou za 5000,- ale budete si muset zaplatit plnou sumu. Nedělejte kraviny a nechte si tam normální SPZ jako normální člověk

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]