Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinné ručení a přepis vozidla

Od: michal96* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, Koncem roku 2015 jsem dostal darem (od dědy) škodu felicii a v co nejbližší době (leden 2016) ji chci přepsat na svoje jméno, ale před přepisem vozidla si údajně musím zařídit povinné ručení. Auto bylo pojištěno na rok 2015 a mezi dokumenty od předchozího majitele byla zelená karta a složenka na rok 2016 (1600 kč na rok, což je pro mě výhodnější, protože pojištění na moje jméno by bylo asi o 3000 kč dražší). Je možné zaplatit povinné ručení na rok 2016 od předchozího majitele? Pokud ano, tak budu při placení složenky platit nejaké poplatky za pozdní zaplacení?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ve vašem případě bych neřešil vůbec nic, pokud děda nepožaduje přepis. Já tak mám vozík už 15 let napsaný na dědu, jednou za rok mu přijde složenka, kterou zaplatím...

Zbytečně byste platili poplatky za přepis... felicie za 3 roky může dojezdit...

pokud jste hodný vnuk, poslechněte radu jmlc.

hodnocení

0x

Povinné ručení může platit kodkoliv,ale na druhou stranu-dnes ušetříte cca300 ročně,ale pak třeba za 5,či 10roků ,až děda nebude a vy přesto že budete mít bezeškodní průběh,tak přesto budete platit vysoké PR jen nižší díky věku!

Pokud bude PR pokračovat=nebudete dědečkovu pojistku rušit,zaplaťte ji a jezděte dál.pokud zaplatíte o týden později ,nic se neděje,ale pozor v případě nehody a tudíž plnění=může se stát že poj.se bude cukat a škody půjdou z vaší kapsy!

Pokud opravdu chcet převést na sebe-připravte si cca 5000 nebo 3000kč na eko (nebo se hádat s úředníkem,že nepřeregistrujete, ale jen zapisujete změnu a pak neplatit eko!) ,800 na spr.poplatek a cca 300kč na ev.k.

doplněno 05.01.16 21:06:

Jo máš pravdu jedna nula se ztratila!
alůe to že z toho špatného věku vyroste ještě neznamená že bude mít za 10 roků malé PR Nebude protože nebude mít nic najet pro pojištovnu bude stále začátečníkmale nebude v nejrizikovější skupině takže třeba místo 3000 bud platit 2500 a zatímco by měl vyjeto maximum-platil by třeba1800 :ale je to jeho věc a naše zbytečná starost!

k2

Nejak se Vam tam ztratily nuly. Tazatel pise o usetrenych 3 000,- rocne, tedy 15tis. za 5 let. Za predpokladu, ze cislo 96 v nicku tazatele je jeho rok narozeni, tak za tech 5 let bude temer mimo nejrizikovejsi skupinu, pro ktere je PR drahe...

doplněno 05.01.16 21:29:

Za 10 let to dela uz 30tis (zjednodusene, ale bonusy dneska akorat pokryji neustale zdrazovani). To je castka, kterou si na bonusech tazatel za 10 let tezko vyjezdi...

hodnocení

0x
bez pojištění to nepřepíšeš. pojišťovně je to celkem jedno, ale zavolal bych si na magistrát, jestli pojistka může být na původního majitele. problém je, že při přepisu se předpokládá, že původní majitel pojistku ruší.
repkin*
Urad to nezajima, auto je na me, pojistka na nevl. otce, podstatny je doklad. Tazateli doporucuji pojistku napsat na dedu, bude mit mensi pojistku, muze si plati i levnou havarijku. Pokud je deda ZTP jsou dalsi slevy a vyhody. Ale to uz zase souvisi tusim na majitele vozidla.
doplněno 05.01.16 16:52: Jmlc: navic by mozna musel platit eko poplatek. Pokud je auto psane na dedu a da se s nim mluvit, dohodl bych se s nim a platil to. Chce to platit co nejdriv, nektera pojistovna muze po delsim neplaceni vypovedet smlouvu nebo pri nehode nemusi plnit.

nikdo*
hodnocení

0x

Pozor na jedno: zák č. 168/1999 o pojištění odpovědnosti

Podle mně, pokud přehlásí, musí nahlásit změnu vlastníka, a uzavřít novou smlouvu. Pojistku samozřejmě může uzavřít dál děda.

Zánik pojištění odpovědnosti

§12

(1) Pojištění odpovědnosti podle tohoto zákona zaniká

a) dnem, kdy pojistník, jeho dědic, právní nástupce nebo vlastník vozidla, je-li osobou odlišnou od pojistníka, oznámil pojistiteli změnu vlastníka tuzemského vozidla,

b),c),d),e),f),g),h),

(2) Pojistník je povinen bez zbytečného odkladu oznámit pojistiteli skutečnosti uvedené v odstavci 1písm. a) až d).

michal96*
hodnocení

Dekuji za odpovědi, ale dnes jsem se byl zeptat přímo na pojišťovně a tam mi řekli, že pokud auto budu přepisovat, tak si musím zařídit nové pojištění z evidenčních důvodů a také kvůli tomu že pokud je pojistník jiný než vlastník, tak platí větší částku než když je pojistník stejný jako vlastník.

Hm mně kdysi také řekli na přepážce při uzavření PR na auto s kubaturou 1351ccm že je to třináctistovka (1351 byla přesně hranice zlomu) a pak přišlo PR o 500? či kolik dražší ,jako za osmnáctistovku..

Ale je to na Vás.osobně bych takovou starou vránu ani nepřeváděl ale když chcete!

Michale,

ale dnes jsem se byl zeptat přímo na pojišťovně a tam mi řekli, že pokud auto budu přepisovat, tak si musím zařídit nové pojištění z evidenčních důvodů ...nikoliv z evidenčních důvodů, ale z důvodů změny vlastníka. Proč by měl (ale klidně může) starý vlastník platit za nového.

a také kvůli tomu že pokud je pojistník jiný než vlastník, tak platí větší částku než když je pojistník stejný jako vlastník.

To je nesmysl, klidně to může být i levnější, když pojistník má více bonusů jak vlastník. To se zde řeší často, že si nechá pojištění od jiného, aby to měl levnější.

Uřednice v pojištovně poroadí jen to, co potřebuje pojištovna.

doplněno 06.01.16 19:00:

Michale,

"Na pojišťovně mi řekli žev tom případě, když je pojistník stejný jako vlastník, dostane pojistník slevu 30% na povinne ruční které vypočíta kalkulačka"

Ale to tak opravdu není, zkuste jinou pojištovnu..

michal96*
hodnocení

Na pojišťovně mi řekli žev tom případě, když je pojistník stejný jako vlastník, dostane pojistník slevu 30% na povinne ruční které vypočíta kalkulačka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]