Nejste přihlášen/a.
Zdravim,chci se zeptat jak je to s autem které bych chtěl prodat na ND,auto neprošlo stk(chybný vin).Jelikož je v něm za poslední rok dost peněz(motor,spojka apod.)nechci ho dát na sešrotování kde si z toho vyndaj nové věci a prodaj, jen bych chtěl aby se mi něco vrátilo než bych ho odhlásil.Taky co by to znamenalo pro nového majitele,administratelně.Navíc není zaplacená eko daň.
O změně v uložení v depozitu nic nevím, jediná změna byla pro vozidla uložená před určitým datem (tuším, že před rokem 2013, ale jistě to nevím) ohlásit a nechat zapsat do TP místo uložení deponovaného auta a důvod uložení.
Mám jedno z aut uložené od roku 2009 - po ničem jsem nepátral, vzal papíry a šel na evidenci. Vyplnil žádost, oni to zapsali, já zaplatil 50,-Kč a odchod.
Perličky - ono se toho nakecá
- čekal jsem, že bude někdo chtít vidět třeba nájemní smlouvu nebo souhlas majitele pozemku, kam jsem nechal auto napsat (mám pozemek pouze pronajatý) - nic, nikoho to nezajímalo
- uvádělo se už v minulosti, že auto může být v depozitu max. 1 1/2 roku, pak že se musí vyzvednout, pak byla info, že se platí 100,-Kč při uložení a pak každý další rok 50,-Kč (při nezaplacení každý rok že to auto okamžitě vyřadí), pak jsee dostal info, že to budu doplácet při vyzvednutí za ty roky zpětně (takže sem na to zapsání uložení šel vybavený penězi) - taky nic
- brada mi spadla z ofic. info, že když mám auto už 10 let bez TK, že musí doklady být v depozitu a že mi jinak to auto zruší, dají mi pokutu atd. Namítnul jsem, že to auto už těch 10 let nejezdí (prokazateně nejezdí, ani nemůže - nemá motor, ten mám zas v jiném autě, které už taky nejezdí po silnicích a nemá 7 let TK) - prý to nevadí atd.
- perlička největší - když sem před 8 lety koupil jedno auto, na evidenčce objevili, že má jiné číslo motoru než má mít. Chtěl jsem to zlegalizovat - ten motor v tom autě jsme nechal prověřit, že není evidován v žádném jiném autě (tzn. že není kradený). Úředník po mě chtěl vědět, do kterého auta ten motor budu montovat. Na moji odpověď, že ještě nevím, že těch aut mám víc a motorů taky a že se uvidí, co bude potřeba, mi sdělil, že jsem tedy překupník a kdesi cosi. On řval na mě, já na něj - chudáci jeho kolegové, nechápali, co se děje. Naštěstí byl pak nedlouho potom tento pán "odejit" ještě dřív, než sem si na ěj stačil jít stěžovat.
No prostě hokej na kolečkách...
Zdravím,
chybný WIN znamená co?
Co se týká dílů - celkem jednoduché řešení, dobré díly vymontovat, místo nich poshánět staré nefunkční. Montovat je do auta nemusíte, nikde není psané, že auto na likvidaci musí jít sestavené, takže když to předáte na ekologickou likvidaci jako hromadu volně ložených dílů, nemůže říct nikdo ani prd.
Co se týká WIN - zkuste se zeptat po svém okolí po vrakovištích, jestli vám to napíší i když WIN třeba tak úplně nesouhlasí. Možná to někdo s přivřením oka udělá.
Eko daň neřešte - tu by musel platit někdo, kdo to od vás koupí a to nejspíš nepředpokládáte, že by to někdo koupil celé jako auto.
Pak je ještě jedno řešení - dejte doklady do depozitu (možná po vás budou chtít, kde je auto uložené - vlastnictví místa uložení auta nikdo nezkoumá, čistě teoreticky tam můžete napsat např. i sousedovu zahradu, aniž byste se ho na to ptal a on o tom věděl - a za jakým účelem ho do depozitu dáváte - např. renovace) a odhlašte povinné ručení. Sice tohle řešení má jednu neznámou - nikdo neví, co zase nějaký trouba v budoucnu vymyslí s dlouhobě uloženými auty v depozitu, ale zatím platí, že tam auto může být neomezeně dlouho. A čas třeba ukáže, že tak, jako to udělali letos - papírově vyřadili některá auta z registru a doklad o ekolikvidaci nebyl potřeba i přes protesty ekologů, mnoho aut už totiž vůbec fyzicky neexistovalo - to udělají třeba i v budoucnu. Nebo se najde třeba nějaká jiná klička. Vím třeba o autě, které mělo už dávno projít hutěmi (oficiálně ekologicky zlikvidováno) a přitom k novému majiteli dojelo celkem nedávno vlastní silou po vlastní ose. Jen mu holt chybí to jedno WIN, ale protože těch WIN je na autě několik a každé je jiné, nebude problém ho v budoucnu postavit na papíry jiného auta - stačí 10 min. práce šikovného zámečníka
Chybný vin znamená že nesouhlasí posledních 5 č.,doposud mi to za menší "příplatek" na stk prošlo,ale ted jak to musejí nafotit tak nelze.A co se týče vyražení nového vin dle TP,každý mi radí jinak.A pokud jsem hledal správně (o což jsem se snažil)našel jsem jen jeden vin na štítku u spolujezdce,další už zřejmě někdo "odstranil".
Tak to se omlouvám, v tomhle poradit neumím. Moderní auta mají WIN na několika různých místech a to může být problém, když na jednom místě chybí. Takhle si naběhl jeden z mých známých cca před půl rokem - vyvařil si auto a protože mělo shnilou podlahu, vyřízll kus plechu a navařil tam nový. S vyšperkovaným autem jel na TK a tam ho vyhodili - že na té podlaze má být WIN a že tam není. Ten shnilý plech našel, ale navařit ho zpět byl nesmysl, takže taky řešil, co s autem. jak to dopadlo ale nevím, pak už jsme se o tom nebavili.
Matně vzpomínám, že někde někdo psal, že buď chybějící nebo nečitelné (fakt nevím) WIN nějak řešil přes zastoupení značky u nás, ale že to stálo dost peněz a dost lítání. Otázka je, jestli se vám to u toho auta vůbec vyplatí to složitě řešit.
Mmch - u moderních aut jen tak číslo nepřerazíte - je ražené jako pozitivní (vystupující z plechu).
chybný VIN?
Vy máte chybné rodné číslo?
Váš rodný list patří někomu jinému?
Přesně tak je to i s autem, VIN je rodným číslem auta, znamená to že máte doklady ale nemáte k nim auto, to co jste přistavil na STK je podle všeho jiné vozidlo
Podle zákona se jedná o vozidlo technicky nezpůsobilé které nelze provozovat, neoze vyloučit že je to příapad pro Policii ČR
No jo ,ale teď je pozdě něco měnit-proč jste o změnu VIN,přestavbu,výměnu karoserie nesnažil ihned po změnách?Někdy ještě v 98 či 99 nebo to bylo až po 2000? opravdu nevím,ale přišel jsem na daný úřad,že jsem měnil kastli-doložil fakturou od "nové" a "D" TP že bylo v D vyřazeno-odhlášeno .Do D-TP něco zapsali(že kastle byla tehdy a tehdy registrovaná v ČR,do našeho TP napsali změnu VIN ,nové ORV a bylo zlegalizováno!Dnes platí jiné podmínky a i na schválených místech pro likvidaci to mají různé-někde stačí jen kus kastle kde je VIN a dostanete protokol o eko neúplného vraku a ne některých tam musí dojet po ose s platnou TK a kompletní.
Pak jste možná zbytečně zaváhal - chtělo to udělat papírově přestavbu hned po výměně.
Ale za zeptání nic nedáte - zkuste se zeptat, jak by se to dnes "papírově" chovalo, když byste doložil kupní smlouvou nákup té karoserie od někoho, kdo ji měl doma jako náhradní díl ještě z dob, kdy ekolikvidace nebyly povinné, a chtěl ji na stávajícím autě vyměnit (dá se říct jako náhradní díl).
Dříve se to takhle dělalo - koupil se třeba motor (karoserie, rám, ale taky třeba celé auto), doložil se fakturou nákup, požádalo se o přestavbu, díl se vyměnil (u celého auta se neměnilo nic - jen se přehodily značky), na evidenci to za mírný poplatek (už si to nepamatuju přesně, ale tuším že za každou změnu se platilo 50,-Kč) zapsali do TP a jezdilo se.
Proč říkám zkuste se zeptat - když rozbijete auto a v servisu vám opravují auto (vymění karoserii), tak to asi nějak legálně jít musí udělat. Nebo že by se dnes už při neopravitelné havarii karoserie dávalo automaticky celé auto do šrotu?
pokud chcete vyměnit karoserii za jinou, lze předpokládát, že máte obě...
mohlo by jít bu%d o výměnu náhradního dílu, pokud by karoserii výrobce prohlásil za náhradní díl, nebo o přestavbu...
Přestavbu popisuje zákon a nejdříve jí povoluje úřad, stanoví k tomu pomínky a pak auto po přestavbě rozhodnutím schvaluje ( technickou způsobilost).
V rozhodunutí se musí stanovitt nějaké podmínky, a pokud jde o konstrukční celek který je nositelem VIN, musí se toto ( stejné VIN, které je uvedeno v dokladech) nechat vyrazit na tu :novou" karoserii, s tím, že původní VIN musí zůstat čitelné, přičemž se znehodnocuje přeražením křížky...
Logicky se pak musí tímto přeražením křížky znehodnotit VIN na karoserii, která je nahrazena, protože nikdo neví zda se někdy někde neobjeví a dvě auta nebo dvě karoserie nemohou mít stejné VIN...Pokud nemáte dvě karoserie, jen těžko něco úředně znehodnotíte a znehodnocení zdokumentujete, například vyfocením...
Také je nutné doložit ke karoserii nějaký doklad o schválení, např. technický průkaz...cokoliv se použije na auto, musí být scvháleno ( konstrukční část, konstrukční celek, atd...) právě na tento typ a model auta a schválení je nutné doložit...
Logicky je tady úřad pověřený státem mimo jiné také od toho, aby znemožnil legalizaci pochybných aut, které mohou pocházet např. z trestné činnosti, proto je tento postup jediný možný...Tímto způsobem to vysvětluje i Ministerstvo dopravy na svých webových stránkách.
Kdo se díval na TV reportáž na pokračování, kdy došlo k zatýkáná úředníků odboru dopravy v Kolíně přímo na pracovišti, včetně vedoucího, s odůvodněním že úředně legalizovali auta,sestavená z několika různých aut, včetně odcizených, ten jistě pochopí, že je nejvyšší čas, aby tuto problematiku Ministerstvo dopravy konečně upravilo zákonem...silně pochybuji že s eněkde najde úředník který jen tak "přepíše" VIN-ko
Také si vzpomínám na to, že v dobách kdy evidenci aut vedla policie se takové přestavby dělaly běžně, jedne týden se vyměnil motor, druhý týden karoserie a auto bylo postavené...V té doěb nebyl zákon 56, ale jakási policejní vyhláška a policejní technik změnu posoudil a rozhodl...dnes je trochu jiná legislativa, jak ta naše, tak evropská
Díky za info, současnost neznám a už ji nejspíš znát nebudu potřebovat (aspoň v to doufám). Všechna moje auta (kromě jednoho) jsou přestavby (auta dovezená z Belgie a Německa postavená na staré české papíry). Sám jsem dělal přestavbu jenom jednu v roce 1998 - z Německa jsme nechali dovézt Wartburga r.v. 1988, domů dojel posledních 30km po vlastní ose. Doma jsem sundal z auta r.v. 1969 SPZ, dal je na to nové auto, vzal papíry a fakturu o nákupu v Německu a jel udělat "přestavbu". V TP se přepsala čísla, jako že se to všechno vyměnilo a bylo. Že staré auto mělo ještě komlet bubnové brzdy a nové už vpředu kotouče, jiné zadní brzdy a další drobnosti nikdo neřešil. Zlatá to doba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.