Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upomínka k úhradě neoprávněné pokuty

Od: vencl odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

včera jsem dostal do datové schránky upomíku k zaplacení pokuty za špatné parkování v Praze. Jelikož jsem už asi rok v Praze nebyl je tato pokuta neoprávněná. Pokutu mám zaplatit do 15 dnů, ale rozhodně ji platit nechci. Uvítám každé rady jak se tomuto bránit.

Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

2x

Pokud jste v Praze nebyl, nemohl jste špatně parkovat

Pak nechápu na základě čeho a kdo Vás vyzývá k zaplacení pokuty

Jakýkoliv přestupek musí správné orgán prokázat

Odpor se podává až proti rozhodnutí PŘÍKAZEM, který s oblibou správní orgány vydávají v momentu,. kdy se domnívají ,že přestupek byl spáchán a není nutné cokoliv prokazovat, na příkazu je vždy příslušné poučení

Na výzvu odepiště že jste v Praze nebyl rok, takže jde o omyl

Proti příkazu podejte v 8-denní lhůtě odpor

tereza*
hodnocení

1x

Snad není podstatné, jestli jste byl Praze vy, ale jestli tam bylo Vaše auto, ne? *bzum* Objektivní odpovědnost provozovatele vozidla, hmmm, neznáme?

mzxy*

Ten vencl nám pravděpodobně něco zamlčel, chtěl poradit ale není ochoten napsat souvislosti ani základní vstupní informace...

Ptá se na "upomínku" a pak podává odpor proti rozhodnutí příkazem...

Podobných "spojených nádob" , domnívajících se, že celá republika ví o kauze to co oni je v této poradně čím dál tím víc, oni ví co se stalo, chtějí poradit, ale odmítají to, v čem chtějí poradit, důkladněji popsat a uvést podstatné informace...

ctenar*

Predpokladam, ze tim autem jezdi jen on, takze kdyz v Praze nebyl, tak tam nebylo ani auto.

Psal, ze prikaz k uhrade nedostal. Dostal az upominku.

Policajt nebo straznik bud blbe opsal SPZ nebo si ji uplne vycucal z prstu, aby splnil denni kvotu.

danys*

Vycucal si jí, aby splnil denní kvótu? V Praze? Tam může nafotit 1/3 sídliště když bude chtít!

Pokud tam nebylo tazatele vozidlo, tedy s vozidlem jezdí jen on, tak pak se to musí ve správním řízení prokázat. Většinou si vozidla fotí, takže pokud bude fotka, tak platíte. Pokud ne , máte šanci uspět.

vencl
Promiňte za nepřesné vyjadřování, v tom slovíčkaření se nevyznám. Měl jsem za to, že odpor a odvolání je to samé a poslal jsem tedy něco mezi.
Přesně jsem nedostal ani upomínku, ani rozhodnutí příkazem, ale výzvu k zaplacení.
Myslel jsem, že jsem základní informace podal, ale asi nepřesně.
Jestli jsem nějaké nepodal, můžete se ptát.
Btw. Pokud podávám odpor tak ten mohu podat jen proti rozhodnutí příkazem? Proti výzvě to nejde?

jenda2*
hodnocení

0x

Musíte vědět přesně, kdy se přestupek stal. Pak se na něco ptejte.

vencl
hodnocení

Přestupek se měl podle policie stát 12.11.2015 ve 12:35. Upomínka však přišla až teď...

cicko*
hodnocení

0x

Jedině se nechat prohlásit za mrtvého, jinak platit budete muset. Proč jste nereagoval dříve?

doplněno 23.12.15 18:03:

Reakce měla být na situaci kolem pokuty od jejího počátku a ne až na UPOMÍNKU!

doplněno 23.12.15 18:22:

Když uvádíte, že jste obdržel "Upomínku", tak jí musela logicky předcházet prvotní výzva k úhradě pokuty, kde by měl být sdělen i postup, jak se zachovat v případě, že s uložením pokuty nesouhlasíte!

vencl
hodnocení

A jak jsem měl reagovat dříve když mi to přišlo včera?

vencl
hodnocení

A jak jsem asi měl o té pokutě vědět?

vencl
hodnocení

Já jsem to špatně formuloval není to upomínka ale výzva. Je to to první co mi přišlo, ale jak píšete, že by tam měl být postup jak se zachovat když s tím nesouhlasím tam právě není...

jmhad*
hodnocení

0x

Podat odpor - " podávám odpor proti výzvě o zaplacení pokluty ...z důvodu . Popř. rozepsat svědka či doložit, co jste ten den dělal. poslat pochopitelně přes datové stránky - někde za to dávají sankce

jenda2*
hodnocení

0x

Aby mohl být určen trest, musí být přestupek projednán. Po zjištění skutkové podstaty přestupku a pachatele pak může uložen trest.

business.center.cz/...

mzxy*

přestupek se neprojednává pokud správní orgán rozhoduje PŘÍKAZEM

pokud "pachatel" podá odpor, "trest" se ruší a správní řízení proběhne v nezkrácené formě, tedy "projednáním" a prokazováním

jenda2*

Příkazní řízení

(§ 87 z.č. 200/1990 Sb., o přestupcích)

(1) Není-li pochybnosti o tom, že obviněný z přestupku se přestupku dopustil a nebyla-li věc vyřízena v blokovém řízení, může správní orgán bez dalšího řízení vydat příkaz o uložení napomenutí nebo pokuty.
(2) Příkaz nelze vydat, jestliže obviněný z přestupku je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jeho způsobilost k právním úkonům je omezena.
(3) Příkaz má stejné náležitosti jako rozhodnutí o přestupku. Oznamuje se vždy písemně.
(4) Obviněný z přestupku může proti příkazu podat do 15 dnů ode dne jeho doručení odpor správnímu orgánu, který příkaz vydal. Včasným podáním odporu se příkaz ruší a správní orgán pokračuje v řízení. Obviněnému z přestupku nelze uložit jiný druh sankce, s výjimkou napomenutí, nebo vyšší výměru sankce, než byly uvedeny v příkaze.
(5) Příkaz, proti kterému nebyl včas podán odpor, má účinky pravomocného rozhodnutí.
(6) V příkazním řízení nelze projednat přestupky, které lze projednat jen na návrh, ani nárok na náhradu škody.

Jelikož se rozhodnutí o pokutě se musí doručovat, samotná výzva k zaplacení nedokazuje, že by proběhlo příkazní řízení, které navíc vyžaduje spolehlivé zjištění pachatele přestupku.

Jestliže pachatel nelže a v době přestupku na místě nebyl, nemohlo proběhnout příkazní řízení.

joudic*
hodnocení

0x

mam zato, ze policie musi mit fotografii, nicmene se mi to cele nezda, nekdo by musel mit vase doklady apod takze to vidim na shodu jmen atd.. nebo ja jsem s oblibou kradl otci auto z garaziste :) klidne i takovy rozvinutejsi pribeh by to mohl byt :)

vencl
hodnocení

0x
Všem děkuji za rady. Podal jsem odpor a uvidím, co se bude dít dál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]