Nejste přihlášen/a.
Ahoj, můj automechanik mi tvrdí, že auto opravuje bez dílenské příručky, kde jsou jasně dány všechny kroky při servisování vozidla. Po pravdě řečeno se mi to moc nelíbí. Přeci jen, každé auto je jiné a nedodržení technologie dle výrobce může vést později k problémům. Hlavně věcí okolo motoru atd...
Jak to vidíte vy? Musí mít mechanik dílenskou příručku na jednotlivé typy aut nebo ne?
Kdysi jsem se živil opravami televizí. Zpočátku jsem samozřejmě nahlížel do příruček a schémat, ale po pár letech praxe už jsem znal většinu TV zpaměti. Když se objevil nový typ, který se od předchozích lišil, holt jsem do té dokumentace nahlédl. Stejné je to s auty. Mechanik, kterému prošly rukama desítky více-méně stejných aut s více-méně stejnými závadami určitě nepotřebuje návod. Naopak, k mechanikovi, který potřebuje při opravě vést za ručičku bych moc důvěru neměl.
Servisni prirucky pouzivaji i zkuseni mechanici,jsou v nich konkretni informace a postupy pri oprave auta,utahovaci momenty jine velmi dulezite informace.Pokud mechanik tvrdi ze je nepouziva,tak je nasnade ho zmenit,protoze nedodrzeni motaznich postupu u dnesnich aut dost casto vede k dalsi zavade,ke ktere se uz hlasit nebude.Tyka se to hlavne rozvodu,montazi kolem hlavy,usazeni agregatu pri montazi a podobne.Verim tomu,ze ted rika ze servisni manual nepotrebuje,ale pri prvnim velkem problemu,kdy takhle neco dojebe, bude tvrdit ,ze to delal presne podle servisniho manualu.
A má pravdu, většinou je dodržování servisní příručky jen složitější a dražší cesta k cíly, ke kterému vede už léta stejná a osvědčená lepší cesta.
Každé auto je vesměs stejně a ne jiné.
Ono v té servisní příručce jsou totiž kroky, díky kterým by rutíjní oprava která trvá půl hodiny trvala hodinu a půl a její cena se přehoupla o polovinu víš.
Váš vůz asi není jediný na světě a dost pravděpodobně jej už mechanik rozebíral a tak postup zná, našel si jednoduší řešení jak s k něčemu dostat, ušetří tím svůj čas a vaše peníze ovšem v tu chvíli už se neřídí dílenskou příručkou.
Je pouze na vás zda-li je pro vás důležitější aby váš mechanik byl člověk co rozdělává podle knížky nebo podle zkušenosti.
Jistě, výrobce vozu bude schválně psát příručky, aby oprava trvala déle .
Abychom si rozuměli - já nezpochybňuji to, že zkušený mechanik běžně používané postupy zná a provede je i bez příručky. Reaguji pouze na tu pitomost ohledně záměrného natahování postupu opravy. On vás ten servisák natáhne i bez příručky, pokud bude chtít a ani to nebudete tušit. Na to nepotřebuje žádnou příručku. Naopak ji bude potřebovat v okamžiku, kdy bude potřebovat provést méně častou opravu u nějakého nepříliš rozšířeného vozu.
Dílenská příručka je jako kuchařka ... dá se podle toho dělat, ale nezaručí to úspěch, pokud podle něj bude dělat nemehlo. A když bude zkušený mechanik závadu X odstraňovat podruhé, potřetí, počtvrté, tak najde způsob, jak si danou závadu opravit jednodušeji.
Ale myslím si, že automechanici k tomu přistupují z jiného úhlu pohledu. Kdyby měli mít dílenskou příručku pro všechny typy aut, tak by potřebovali ještě jednu budovu, která by sloužila jako knihovna. Dám příklad, dílenská příručka na Fabii první generace má zhruba 5000 stránek a to se u některých věcí odkazuje na jiné dílenské příručky. A na silnicích jezdí stovky, ne-li tisíce aut. Spousta postupů vyžaduje použití speciálního přípravku. Nová auta už mají dílenskou příručku on-line, je potřeba mít zaplacen přístup. Dílenské příručky u mnoha věcí mají "zázračnou formulaci", která zní "vyměnit". Takže jak tu věc opravit, se z dílenské příručky stejně člověk nedozví.
jeden můj osobní postřeh.Dílenská příručka na můj model,Xantii 1,8i16V, říká,že při výměně spojky je NUTNO rozpojit hydropneumatickou soustavu a po demontáži a montáži spojky (převodovky ji opět spojit a odvzdušnit což je minimálně práce na hodinu pro zkušeného,rpo nezkušeného je to práce aspoň na dvě hodiny-na své i na jsem si našel svůj postup kdy se nezasahuje do hydropneumatické soustavy a nioc se z ní nerozebírá a tudíž se práce urychlí-a dělal jsem na dvou autech přičemž to druhé minimálně 3 servisy nechtěli dělat-dva skrzevá to že je to citroen s hydrem a třetí navíc že je s LPG!
Cicko-mezi hudebníkem a automechanikem nebo kuchařem či zedníkem je jeden rozdíl,ale naklonec on i ten hudebník má svoje skladatele a skladby co dokáže bez not. Pokud mechanik bude děkat třeba brzdy na fóbii HaŤaPce v průběhu roku 4x či vícekrát-pak nebude třeba dílenská příručka,tu možná poprvé!
Skutečně mít nemusí,pokud je to zkušenější fachman tak některé druhy oprav už dělal třeba i na tom samém modelu tolikrát že všechny postupy už zná nazpaměť. Třeba já si u svého auta taky pamatuju všechny utahovací momenty na motoru,jaký je postup montáže a demontáže hlavy atd atd..a nemusím číst příručku
Uz vidim toho fachmana,ten musi mit hlavu jak patraci balon, kdyz si dokaze zapamatovat vsechny utahovaci momenty
Jenom koncer VW ma desitky motoru a to nemluvim o dalsich znackach,ktere jezdi po nasich silnicich.
Třeba já nejsem vyučený automechanik,ale pamatuju si naprosto přesně postup při rozborce třech motorů,všechny utahovací momenty,parametry,tlaky olejových čerpadel atd atd.. Na tom není nic zvláštního si myslím,kdo to dělá každý den,zapamatuje si hodně věcí. Do dílenský příručky jsem se naposled koukal před dvěma roky když jsem opravoval převodovku
Je na kazdem,at zvazi komu sverit svoje auto k oprave.Ale ja bych ho rozhodne nesveril nekomu,ktery je tak sebejisty,ze servisni prirucky nepotrebuje.Takovy lide vetsinou nadelaji vice skody nez uzitku.Bohuzel skody na cizim majetku,ne jejich.
vy tady pořád plácáte o něčem a nikdo neví vlastně o čem... tazatel ani neuvedl konkretně u čeho mu vadí, že nepoužil dílenskou příručku.. jestli ten člověk mění jen brzdy, tlumiče, olej a filtr, tak samozřejmě není důvod ji vyhledávat... u rozvodu ji taky nepotřebuje, pokud už je na tom motoru někdy dělal... ty momenty byvaji i v sadě... u těsnění pod hlavou bývají taky uvedeny.. takže ja bych opravdu nesoudil někoho nebo něco, o čem nemám ani páru.. pokud si jím tazatel není jistý a nedůvěřuje mu, tak at jde jinam.. servisů je mraky...
ano fiku.. ale pochop.. u servisu auta je mraky úkonů.. a opravdu netuším, u čeho tazatel vyžaduje příručku.. proto nechápu, proč je tady mechanik, který nemá v jedné ruce klíč a v druhou příručku odsuzuván.. nic víc, nic mín... jestli není tázající schopen použít kondom bez návodu, tak at si jej přečte.. jinak muže zpusobit průser.. zkušenější nemusí..
Co je to platné mít dílensku příručku atd., když to nepoužije? V některém servisu vám kolové šrouby utáhnout předpisově podle příručky (škoda 120 Nm) a jinde i když mají tytéž předpisy, dílenskou příručku a další normy, to utáhnou klíčem na dlouhé tyči podle citu tak, aby to drželo, aby to nebylo moc, ani málo. Možná to má servisák v paži, možná mu to tak vychází. Jak ten, co to dělá podle zkušenosti a podle citu, i ten, který to dělá přesně podle příručky jistě kolo nasadí a dotáhnou dobře.
U servisu elektroniky se servisák bez dokumentace hne jenom v notoricky známých obvodech, kde ví už poslepu a po čichu, co se stalo a spraví to, jindy se bez servisní dokumentace ani nehne. U některých zařízení jsou dokonce přesné postupy, kontroly, měření, výměna dílů, apod., které musí servisní technik provést a do protokolu odfajfkovat jako provedené.
Záleží na situaci. Pokud má tazatel a další v jeho situaci pochybnosti o kvalitě práce svého servisáka (zedníka, zubaře, právníka, apod.), může si najít jiného. Jak jednoduché. A bez pochybností. Nebo s dalšími pochybnostmi?
Kvalita servisu se měří referencemi a osobními zkušenostmi s opravou a funkčností, né tím, zda servisák používá nebo nepoužívá dílenské příručky.
Když se mu za rok objeví v dílně patnáct totožných aut, pak má mechanik spoutu věcí v hlavě, nehledě na to, že určité věci lze odstrojit a poskládat i bez přiručky, pokud má člověk technické myšlení.
Já jako řidič busu si občas dělám jednodušší opravy na vozidle sám a žádnou příručku nemám. A občas musím i věřit tomu co dělám, jelikož s tím jezdíme po Evropě a nemůžu si dovolit s šedesáti lidma stát někde ve Francii na dálnici jenom proto, že sme něco fušersky odbyli na dílně.
Ano spravne,prave ta kvalita servisu znamena dodrzovani technologickych postupu a utahovacich momentu.
A ty jsou prave obsazeny v dilenskych prirucekach.
Maly priklad:
Prijel ke me manik ze ma opet spatna loziska v kolech po par tisicich km.
Loziska byla kupovana nova,dobre znacky.
Bohuzel ten v uvozovkach mechanik,co to menil to dotahl jak hovado a loziska se po par km znicila.
Kdy by to dotahl podle navodu vyrobce,tedy podle servisni prirucky,primo pro tento typ vozu tak je vse OK.
A takhle se da najit dalsi a dalsi pripady.
To je ale hovadina! Ložiska "dobré" značky, namazaná "dobrou" značkou vazelíny, namontovaná na "dobrý" protikus zničil mechanik který nepoužil příručku. No konec, toto je teorie jak z howna kula
doplněno 25.12.15 14:38:
Kdyby je dotáhl "jak hovado" tak se ty kola netočila! To ví amatér, natož mechanik bez příručky ...
Ložisko můžeš špatným postupem zničit velice ale velice rychle,případ za všechny třeba obyčejná felda na zadních kolech,tam se musí ložiska ustavit a matice je utažená jen tolik že jde roztočit rukou. Prvně utáhneš tak že jde bubnem těžko otáčet,párkrát otočíš,poklepeš-tím se ložiska ustaví-pak povolíš cca o 1/3 otáčky tak že jde kolo lehce otáčet,podložka pod maticí musí jít posouvat šroubovákem bez odporu a nesmí tam být vůle-takto málo utažená matice je zajištěna plechovou pojistkou a závlačkou,protože jinak by se ta provozu roztočila. Pokud to nějaký inteligent neví,a chce to utáhnout tak aby to´´drželo´´ a utáhne tu matici na prase,tak za 15 kilometrů může říct ložiskům pápá. Když to někdo dělá často,tak samozřejmě příručku nepotřebuje,protože ten postup zná nazpaměť,ale když je to nějaký ucho tak tam se ta příručka hodí
Ano,spravne.Jsou li pouzita kuzelova loziska je treba dodrzovat doporuceni vyrobce a vymezit axialni vuli.
Pro wlezley®
zdrz se prosim priblblejch komentaru kdyz o tom vis ho...
Na jeho obranu musím napsat,že ač nejsem automechanik,několik nových ložisek zničených neodbornou montáží po pár kilometrech už jsem viděl. To jsou tady pak takové ty otázky,po výměně mi něco hučí tam a tam,co s tím. Lidi to tam rvou kladivem přes nějaký pofidérní kusy trubek,mlátěj do toho hlava nehlava a podobný zrůdnosti
Až by příšlo na "lámání chleba", k soudu při způsobení škody, žádal byste náhradu, tak jaké by byly důkazy, čeho by se chytil soud? Inspektorát práce při úrazech? Vím, kdy si pracovníci "sesuli" lešení. A takových věcí je. Moje vidění je k ..., postavte se k tomu čelem. Jde o vaše auto. Po servisu jsem vždy něco našel, nedotažené, chybějící šrouby ... Pokud jste s opravou spokojen, neozval jste se, neptejte se.
Je to prostě jen a jen na vás!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.