Nejste přihlášen/a.
Ujel jsem asi 2 km při rosvícené kontrolce na palubovce která oznamuje tlak nebo mazání (olej), je to ta červená s kapačkou na olej) a teď mě šéf straší, že ať se modlím, jestli není zadřený motor, (což není, když jsem dojel normálně) a nebo zadřená ojnice, to je pak prý na výměnu celého motoru. Tak nevím, co mu na to říct, když sem žádné změny při jízdě nepocítil, a navíc, může se vůbec něco přihodit, když jedu s rosvícenou kontrolkou od mazání? je to favorit, tak kolik stojí nový motor? dík za odpověď
Velice špatná rada od kolegy, páč na měrce může být olej a přesto nemaže. Jak můžete jet když svítí červená!
Zasloužil by jste naplácat na zadek. Opravdu můžete poškodit motor, ale ne na klikovce nebo ojnici, ale nejdříve dojde k zadření vačkové hřídele uložené v bloku v hliníkových pouzdru. Pak je oprave téměř nemožná, protože se poškodí blok motoru. Klikovka se zadře málokdy, páč trošku oleje se tam vždy dostane, ale na vačku nikoliv.
Vačka se zastaví a rozvodové kolo se roztrhne. Už jsem to řešil 4x.
tesyku, Vám se stalo, že svítila kontrolka a vozidlo mazalo? Samozřejmě nebavíme se o malých otáčkách pod 1000! nebo vyběhaném motoru.
Jaké to bylo vozidlo?
Baže stalo, zrovna před měsícem. Kontrolka začala poblikávat, pak se rozsvítila trvale. A opravdu bylo vadné čmuchátko. Výměnou to bylo opraveno.
doplněno 18.08.09 18:23:Nissan Terrano 3.TDi
milancukrar <- může mít také jenom čerpaldo nebo mazadlo poruchu nebo né? startovat už nebudu každopádně, dříve se do toho koukneme, ale jenom nevím na co koukat:o/ prosím o radu
samozřejmě ano, ale ještě jsem nazažil poruchu olejového čerpadla u škodovky. Většinou se jednalo o zanesené sací sítko ve vaně ze starého zkarbonovaného oleje.
Pokud olej je na rysce , vozidlo cvaká, je známka že nenasaje olej. Ale nevím jak popsat cvakání motoru bez oleje, to se musí slyšet.
Naprosto přesně to ve svých příspěvcích popsal p. Milan. Já jen dodám, jak se rozsvítí červená je třeba zajet ke krajnici a co nejdříve vypnout motor, jinak je s vačkou amen.
Tak tedy to cvakání jsem neslyšel, ale jestli to má nějaký specifický zvuk který já nerozeznám... potom se to zjístí zítra v dílně, šéf se na to koune a snad uslyší o co jde. Já už raději šetřím na nový motor, ...ale přece jenom když jsem normálně dojel, tak proč kupovat novej motor že jo? snad tomu nebude nic vážného a bude to jen ta kontrolka nebo síto. Ale děkuji, každá vaše odpověď mi otevřela oči, hlavně už si pro příště ten pozor dám a zastavím at sem kde sem.
Klid, klid, opravdu záleří, kolik jste toho ujel. A jakého máte šéfa.
Kontrolka to nebude, ale musí to zjisti odborník. Ten zvuk laik nepozná!
Jakmile se rozsvítí červená kontrolka, značí to stop! oranžová pozor, a ostatní jen pro ozdobu!
Jako semafor
Chybama se člověk učí, někteří si nedají říci (jako můj synek a dělali jsme to 2x), ale vy si určitě dáte pozor!
ujel jsem asi 4km + - nezdálo se mi, že motor má jiný zvuk nebo že by jel jinak, na to příště velký pozor dám.
Šéf zrovna onemocněl, takže nemá moc dobrou náladu, ...asi velké mínus pro mě teď, zrovna když...
Podívejte, ještě můžete zkusit nastartovat motor a uvolnit víčko oleje. Jestli z toho bude prskat olej a bude na to mít vliv přidání otáček motoru, tak to tlakuje a nemusí být hned zle. Víc se asi v domácích podmínkách nezjistí.
tesyku, uvidím zítra jak se na to v dílně koukneme společně, jen bych chtěl znát postup, at vím kam kouknout nejdříve v motoru od favoritu.
Olejové čerpadlo maže především přes mazací kanálky ojnici a šály a klikovku.Písty se mažou samy rozstřikováním oleje ve skříni.Pokud je tedy dost oleje na měrce,chvíli se s tím dá jet motor je částečně mazán.V okamžiku,kdy se ozve jiný zvuk motoru,zastavit a nechat pomalu dotočit při malých otáčkách a nechat se odtáhnout.
JABRAKA
Pro dnešek končím všem děkuji za váš čas a určitě dám vědět, jaké že jsem se to chyby dopustil s jakými následky. loučím se.
Zdravím všechny příznivce motorismu a přeji hezký den a mnoho kilásků bez nehod :o)
včera jsem trnul, co že to dnes zjístím, a nakonec to byla jen chyba v přístrojovce, kontrolka se prostě rosvítila a dneska už nééé, po kontrole jsme nezjistily žádnou závadu v motoru. Přesto děkuji všem ještě jednou za velmi cenné informace. mějte se hezky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.