Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odhlásit vůz bez papírů

Od: mikky* odpovědí: 8 změna:

Dobrýden,

prodal jsem vozidlo a s plnou mocí jsem kupujícímu dal i veškeré doklady. Nejenže auto nepřehlásil, ale i naboural a ujel. Takže jsem si objehal kolečko u policajtů s tím, že na základě kupní smlouvy je to vyřešeno. Každopádně asi po týdnu mi volal policajt a vysvětlil jak se věci mají. Majitel totiž prodal auto dále a po kontaktování mi sdělil, že ten kdo to od něj koupil, tak to prodal zase dál. Takže v pořadí třetí majitel a já netuším kdo. Policajt mi tvrdil, že pokud vozidlo spáchá škodu za 1000000,- a pude to k soudu, tak že to půjde za mnou. Mám sice kupní smlouvu, ale mohou opravdu po mě vymáhat soudní výdaje? A jak mám auto odhlásit? Nemám TP, ORV ani RZ pro vyřazení. Nějaké návrhy? Nebo zkušenosti?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

3x

Jediný správný postup je ten zákonný, jasně a srozumitelně popsán v ustanovení § 8 zákona 56/2001 Sb. v platném znění, mnohokrát byl v této poradně popsán.

Odhlášení auta je pojem, který platná právní úprava nezná.

Pochybuji o tom, že za Váma " jde " něco jiného, přestupek, kterého jste se zřejmě dopustil nedodržením zákonné povinnosti podat s novým majitelem společnou žádost o zápis změny vlastníka.

Protože společně se zákonem 56 platí subsidiárně i zákon č.500/2004 Sb. - správní řád, kerý v ustanovení § 44 odst.2 upravuje postup, kdy žádost může podat jen více žadatelů společně, v § 44 odst.2 je uvedeno, že "není třeba, aby podání byla učiněna současně"...proto Vám NIC a NIKDO nemohl zabránit v tom, aby jste zákonem předepsanou žádost podal sám za sebe v 10-denní zákonné lhůtě na úřadu v místě Vašeho trvalého pobytu, a to bez ohledu na názory a momentální postoje místních úřednic a úředníků...

Samozřejmě tady nebudu rozvádět další ustanovení popisující náležitosti žádosti a následný postup správního orgánu, protože to není podstatné a nemám na to čas...

Podstatné je porušení zákona, kterého jste se dopustil, porušení zákona Vám bude muset správní orgán prokázat, a po prokázání rozhodnout o výši sankce, kterou zákon upravuje sazbou od 0 do 50 tis. Kč.

Samozřejmě správní orgán neví nic o tom, že došlo ke změně majitele auta, přesdtupek začne projednávat v monmetu, kdy o tom obdrží podnět nebo oznámení

Takže návrh je jednoznačný, splnit si povinnost a podat žádost sám za sebe, osobně se domnívám že kdyby měl být Vás přestupek projednávám, správní orgán k Vašemu jednání přihlédně při určení výše sankce

Policista určitě netvrdil že k soudu půjdete Vy, a škodu za 100 tisíc nespáchalo auto, protože nemá nožičky ani ručičky...

mikky*

Pánové děkuju za odpovědi.

Chápu, že poviností prodávajícího je odhlášení a následné přihlášení na nového, ale byl jsem pracovně mimo město(což při případném šetření mohu dokázat). Proto jsem využil možnosti, kterou zákon umožňuje abych svěřil přepis kupujícímu. Podařilo se mi kontaktovat majitele, ale on auto prodal a potom bylo prý prodáno dále. Tzn. majitel neznámí a mě zbyla kupní smlouva na člověka, který vůz nevlastní. Mohu si sice vyžádat kopii TP, ale s ním toho moc nesvedu. Majitel tvrdí, že se pokudí kupce dohledat, ale zatím se neozval. Kdyby se ho však podařilo najít a nechtěl spolupracovat, tak mě napadá pouze oznámení na policii nebo mu odeberu SPZky.

mzxy*
hodnocení

0x

spinkat dál

mikky*
hodnocení

"spinkat dál"

předpokládám, že autor myslel nedělat nic a nechat čas plynout. Já bych to, ale raději nějak vyřešil.

buss
hodnocení

0x

Ne první brek zde na své jednání. Proč věříte cizímu člověku, proč jste nenechal vystavil PM na sebe? Jak jste si nekonání v PM ošetřil? Vizte OZ Zastoupení. ... d) daný slib zavazuje a smlouvy mají být splněny, ... Donutíte ho k plnění?

jmhad*
hodnocení

0x

teď už nic a čekat na soud. Již skoro rok se auto přepisuje na nového majitele tam, kde je vůz evidován. Proto se ten zákon změnil. Postupoval jste špatně a za chyby se platí. Jak jste mohl dát někomu auto a nějakou plnou moc?

hodnocení

0x

Vy nemůžete k autu dělat NIC!Jen čekat na předvolání.. a pak dokladovat KS že jste prodal a nezabezpečil splnění Vašich povinností=do 10? dnů nahlásit změnu!Za toto údajně hrozí až 50 000kč pokuta!

Jediné řešení sehnat majitele (po dobrém,nebo nezáknně po zlém s kamarády s bejsbolkami!),vzít jej s autem na STK (udělat evidenční) a pak opět spolu na úřad nahlásit změnu!

hodnocení

0x

Mikky,

počkat na situaci, co bude, páč vy nejste právním majitelem, nemůžete nic dělat. Za škodu zodpovídá majitel, nebo řidič.

Pokud neseženete doklady od vozidla, neuděláte vůbec nic.

doplněno 14.12.15 20:49:

a co si nechat udělat opis techničáku, a pak zvolit postup od pana mzxy, započnout úkon ke změně vlastníka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]