Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opotřebení čepů

Od: chapstorm odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám dotaz... vzhledem k tomu,. že jsem se dnes dozvěděl že budu muset v pátek do Olomouce a mám na autě (hlavně vpředu) čepy zralé na výměnu, bych potřeboval tak nějak odhadnout, jestli do té Olomouce a zpět vůbec dojedu - celkem 360 km. Nerad bych, aby mi někde ustřelilo kolo a někoho jsem sejmul. Takže, když jedu, tak to na nerovnostech celkem dost tluče a háže s volantem... jiné příznaky nepozoruji...

O těch čepech vím už dlouho a jsem ocas že už dávno nejsou vyměněné, ale pozdě bycha honit. No má otázka je co by se s tím asi tak muselo dít, aby skutečně hrozilo upadnutí kola. Dík za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
S opatrností dojedeš

hodnocení

0x

Dobrý den. "zralé na výměnu" je termín, který nedokáže nikdo na webu ohodnotit přesně. Kdyby to ale bylo katastrofické, nepustí vás servis z dílny. Čep neuletí, jen bude mlátit. Případně může trochu házet řízení. Jeďte opatrně a raději pomaleji - bez problému dojedete :)

doplněno 09.12.15 15:39:

Sice si nedokážu představit vyskočení čepu, ale s @opicakem souhlasím - tedy v času vyměnit to. Jedná se o práci 20 minut, když to bude zarezlé... Částka za servis není vůbec velká bez ohledu na typ vozu. Obvoláte si okolní servisy a kdo bude mít chvilku, ten vymění... díl si objedná večer a přijde mu druhý den ráno - zítra v poledne můžete mít opraveno.

hodnocení

0x

Čepy vypadnou nejsíš ve městě a to v zatáčce. Nenapsal jste typ auta, ale většina aut má dnes příčný stabilizátor a ten způsobí vypadnutí čepu. Jedete pravou zatáčku, levé kolo se více zatíží, pravé odlehčí a stabilizátor na pravé straně čep vytáhne. Tedy zpravidla vypadne čep na vnitřním kole (myšleno v zatáčce). Na dálnici a na rovině to většinou nepadá. Nikdo vám neřekne, jak brzo to vypadne, když to nevidíme. V každém případě nechápu, proč to do pátku nevyměníte. Času stále dost.

fik
hodnocení

0x

Takové ty polopravdy že dnešní čepy už jsou konstruovány tak že se nemůžou rozpojit je blbost,je to koule zalisovaná v pouzdře,když už se prostě vydře to pouzdro natolik že ta koule může ven,tak prostě vylítne. A když to vylítne při 130km dálničním tempu tak z vás nebude ani moc co identifikovat,nehledě na to že můžete zabít ještě klidně i třeba 10 dalších lidí.

Ono ten pojem na výměnu je těžce relativní pojem,pro někoho jsou na výměnu už s minimální vůlí,pro jiného tam všechno klepe jak trakař a ještě je to dobrý.

Nemusí se s tím dít nic zvláštního,stačí větší díra,prudší zatáčka,nějaký příčný skok a čep vyklouzne z pouzdra,tím pádem síly působící na nápravu způsobí její vytržení a co se s autem a s váma pak bude dít si asi dokážete domyslet-nic pěknýho

Udělejte sobě a veřejnosti službu,jeďte do olomouce vlakem a auto nechte opravit

tak tak.. ja bych zvedl auto a zkoušel zahýbat.. pokud je minimalni vůle tak to je ok.. ale pokud to tam lítá hodně tak bych neriskoval... stačí trefit větší díru a kolo máš v podběhu...

bbbb
hodnocení

0x
Kamos taky vedel ze ma volne cepy do doby nez mu auto samo zatocilo a zpusobil nehodu se skodou 200 tis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]