Nejste přihlášen/a.
ahoj, mám propadlou občanku, dostal jsem potvrzení o OP a nejsem si jist jestli tento doklad stačí pro cestu na slovensko.Co mi hrozí když pojedu? děkuji
Propadlá občanka je pořád lepší než nic... za cestování s tímto dokladem nehrozí také nic. Pokud máte ŘP, budete mít platný průkaz. Pokud máte PAS, vezmete si pas, protože ten OP plně nahrazuje. OP bude požadovat pouze cizinecká policie, která si vás splete se Syřanem.
čtenáři, už jste byl na SK zastaven policií? Po mně chtěli jen doklady o voze a ŘP platný v EU. Hranice SK-ČR zatím zavřeny nejsou. Propadlý OP bude vadit komu?
Osobně bez ohledu na zemi při vycestování vozím vždy PAS. ŘP nenahrazuje OP. Ale např. v USA vám ŘP postačuje k prokázání totožnosti ...
Ale máte pravdu, že OP platný není - je propadlý - tj. pokud narazíte na zmíněnou cizineckou policii, případně uděláte průšvih v hospodě a budete zadržen, můžete mít potíže...
euroskop.cz/... - tady dokonce upozorňují na riziko neakceptování OP se změnou adresy, stavu atd - byť je v ČR právně platný.
@ctenar - to teda je síla
Ale máte pravdu - dnes jsou všichni z IS posraní až za ušima.
Pokud máte ŘP, budete mít platný průkaz
ŘP není platný identifikační doklad.
Za identifikační doklad pro občany EU (včetně Čechů) v jiných členských zemích (včetně Slovenska) se považuje pouze cestovní pas nebo občanský průkaz.
Ale např. v USA vám ŘP postačuje k prokázání totožnosti ...
To je z toho důvodu, že nemají povinné občanské průkazy. Kdyby je měli, tak by taky ŘP neuznávali.
Jen to riskněte,. strávíte dva dny na policejní služebně než se vše ověří...NA SK jsou na rozdíl od ČR policejní kontroly a kdo se neprokáže , ten je odveden a zadržen
Ale no tak - se tu nepoperte...
Je rozdíl nemít nic a mít propadlý OP (tramvajenku neberu jako doklad) - a pokud má ŘP, bez ohledu na neplatnost OP bych se zrovna vazby nebál. Nejde tedy o to, že doklady nemá žádný, ale že má jeden propadlý.
Samozřejmě - jak jsem psal - kdekoliv v cizině budu raději s PASem - i když pojedu do Holíča na nákup.
I na Slovensku platí právní úprava, že doklad totožnosti lze nahradit potvrzením o jeho ztrátě, odcizení nebo zničení
V době elektronických systémů si může SR policie vše ověřit u té české
Jen jsem upozorňoval na situaci v Evropě a na mimořátná opatření, která platí na SK, a s Lejbtem se neperu, jen ho upozorňuji aby si nastudoval zákon, než sem napíše nějakou hloupost...
Všichni (my co nechodíme pro informce do hospody) známe judikát NS, který řešil stížnost jedné aktivistky na policisty, kteří při kontrole cestujících ve vlaku požadovali občanské průkazy bez patřičného odůvodnění...
Kdyby jí policajt řekl že je podobná jedné teroristce po které je v EU pátrání a jejíž foto visí na nástence policejní služebny, bylo by vše ok...ale ten chudák řekl že velitel nařídil akci Morava a v rámci akce Morava se kontrolují občanky...
Lejbr s výjimkou bulváru nic nečte, proto mu věnuji výše uvedené školení a vysvětlení, bezplatně...
U nás OP nepotřebujete ,tam jo?
Při namátkové dopravní kontrole nejsou policisté bez dalšího oprávněni vyžadovat po řidiči občanský průkaz. Občanský průkaz je možné po řidiči vyžadovat pouze v určitých situacích, tedy např. při podezření ze spáchání přestupku či trestného činu.
LEJBR přečti si zákon o Policii a zákon o Polícii , než sem napíšeš další hloupost
Stačí když budeš podobný salamu abdeslamovi a skončíš v poutech
Předpokládám že Ty vypadáš jako neeevropan, podle toho co a jak sem neustále píšeš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.