Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povolená rychlost průjezdu obcí

Od: janmach odpovědí: 54 změna:

Prosím o fundovanou odpověď na následující otázku: Když je na začátku obce značka s názvem obce a pod ní je značka povolené max. rychlosti 70km (na stejném sloupu), do které doby (až kam) mohu touto rychlostí v obci jet? Jsem přesvědčen, že jsme se v autoškole učili, že tato rychlost platí až k nejbližší dopravní značce omezující rychlost, např. 30km, 50km apod., jinak platí omezení právě těch 70km po celou dobu průjezdu obcí. Děkuji J.M.

54 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak já jsem z Vašich odpovědí nějaká zmatená :) já bych jela 70 po první křižovatku a pak už 50,

trtr

*palec*, reakce od kytka je správná, logická a vyplývá se současné zákona o silniční dopravě. Použití sloupku s cedulí obec je pro umístění značky omezení rychlosti přípustné, ale nijak ji to "neprodlužuje platnost", což logicky vyplývá i z uvedého názoru, že cizinec pojede městem 70 km/h, ale místní budou jezdit 50 kh/h, protože podél cedule třeba neprojedou. Vždy se třeba se držet na bezpečné straně zákona.

P.S.: Zajímavost na závěr: Mějme průměrný osobní automobil (typ raději uvádět nebudu), blížíte se k přechodu 50 km/h a vleze Vám tam chodec. Začnete brdit a zabrzdíte tak akorát v bezpečné vzdálenosti.

Schválně, kde zabrzdíte případně v jaké rychlosti chodce smetetem, když pojedete 70 km/h? Je to zvláštní, ale chodec od Vás schytá bez milosti v rychlosti cca 52 km/h. Tak, a teď se vykecávejte, že jezdíte dle své představy, že to platí přes celé město.

solenza*

Taková situace nemůže podle zákona nastat. Přechod může být jen na místech, kde je max. rychlost 50km/h. Pokud je přechod třeba i mimo obec, musí být před mín rychlost snížena na 50 km/h.

neeee, když pojedu 70, projedu přes přechod a chodec přejde za mnou *ua*

Víte, já se omlouvám, ale tyto reakce nemám rád od doby, kdy jsem se seznámil s mojí manželkou. Její sestru srazilo auto. Přežila - celá rodina má problémy / zhruba 25 let. Všichni jsou ovlivněni jejím omezením (psychické i fyzické). Starat se o postiženého člena rodiny je pro nás všechny jasná varianta - nemůžeme ji dát do "domova" umřít. Aktuálně jí bude 30 let. Mozek pro běžný praktický život má na úrovni 5ti letého dítěte. Přitom je lítostivá a uvědomuje si, že asi nikdy nebude mít partnera, děti, ... a samozřejmě jsme všichni proti ní a nedovolíme jí ... no ale to už je úplně jiné téma, byť souvisí s rychlostí a přechodem pro chodce !

humbucker*

Ahoj Opičáku. Buď ti na konci tvé věty chybí otazník? , nebo tvou odpověď nechápu. Vyprdni se na smajlíky. Jestli jezdíš podle své odpovědi, tak napiš, kde se s autem pohybuješ. Asi to budou nebezpečné oblasti.

A udělala byste dobře, protože právě za tou křižovatkou by měla Policie ČR radar *ua*

mcmerkurion*
hodnocení

2x

sou to dvě značky na jedné tyčce,neni to dodatová tabule,každá značka platí pro sebe> jen prostě šetřili za materiál,nic jinýho bych v tom neviděl >>> tudíž platí do další křižovatky,není-li dáno jinak...

doplněno 27.11.15 23:38:

pro @nikdo: nemáš pravdu,se značkou "obec" lze dávat jen omezení rychlosti a číslo silnice,tvůj argument neplatí,jinak to je značka pro oblast,výše je to i popsáno...

hodnocení

1x

Já viděl, při té same situaci, že ta 70ka byla instalovaná na obchvatu města znova za každou křižovatkou, až na konec obce.

hduer
hodnocení

1x

Platí do první křižovatky. Pokud dřív nebude zrušená značkou.

hodnocení

1x

Opět tvrdím, že by měli všichni řidiči chodit povinně na pravidelné školení.

Fundovoanou odpověď si musíte nalézt sám v předpisu, páč na internetu je tolika správných odpovědí, klidně si protiřečí.

V popisu tazatele je jízda v obci 70km povolena po nejbližší křižovatku, nebo dalšímu omezení značkou. Nikoli přes celou vesnici (snad jen pokud tam není žádná křižovatka)

Někteří tazatelé si možní pletou umístění omezené rychlosti na jednom sloupku s jinou situací. Konec obce, na stejném sloupku je omezení 50km, takže za vesnicí pojedete 50km, opět do nejbližší křižovatce nebo konec omezení.

hodnocení

0x

konec řádné křižovatky - to vám nic neříká?

doplněno 27.11.15 16:53:

No, raději si to pročtěte na více místech, já hodím třeba tento odkaz... e-auto.cz/...

Pak běžte na úřad a vraťte tam ŘP. Reklamujte práci autoškoly.

doplněno 27.11.15 18:10:

No tak já tedy nevím... je tu pár protichůdných názorů...

Já žiju v přesvědčení tohoto: ibesip.cz/...

" pokud má omezení pokračovat i za křižovatkou, za značkou č. IS 12a "obec", je nutno značku č. B20a opakovat"

Já pojedu padesátkou!

doplněno 27.11.15 18:25:

@opicak - no já to v tom prvním odkazu vidím jinak...

" Vědět, kdy se nacházíme na křižovatce, má přitom mimořádný význam. Nejenom kvůli povinnosti dát přednost těm účastníkům provozu, jimž ze zákona přísluší. Význam to má i pro platnost významu některých dopravních značek. Tady platí, že zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky končí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, pokud není dříve ukončen jinak.
Výjimku představují omezení vyjádřená:

svislou dopravní značkou "Zóna s dopravním omezením"(č. IP 25a), které se ukončuje pouze svislou dopravní značkou "Konec zóny s dopravním omezením"(č. IP 25b),

svislou dopravní značku "Obytná zóna"(č. IP 26a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka "Konec obytné zóny"(č. IP 26b), a

svislou dopravní značku "Pěší zóna"(č. IP 27a), jejíž platnost ukončuje svislá dopravní značka "Konec pěší zóny"(č. IP 27b).

Nevidím tam značku "nejvyšší dovolená rychlost"- proto bych viděl pravidlo křižovatky jako klíčové.

Pravda, už je to pár pátků, ale nás v autoškole učili, že značka omezení rachlosti, umístěná na společném sloupku s tabulí oznamující začátek obce platí pro celou obec. Takhle umístěnou značku křižovatky neruší.

Ale je možné, že mi nějaká změna unikla.

magdon = jediná správná odpověď. *pivo*

Tuto vyšší rychlost neruší žádná křižovatka. Ale jak z přiloženého patrno, stejně moc rychle nepojedete, protože ostatní řidiči, jsouc připosr..í a domnívající se, že se za křižovatkou jede už jenom pade, vás budou stejně brzdit.

doplněno 27.11.15 17:53:

Stejné rychlostní omezení je uplatňováno různými způsoby a to právě podle toho, jak resp. kde je umístěno. Cedule 70 metr za značkou začátek obce NENÍ to samé, jako cedule 70 umístěná na stejném sloupku, jako začátek obce.

magdon a opičák, mýlíte se, nebo Vaše tvrzení doložte předpisem.

janm*
hodnocení

Děkuji za Vaší reakci, která mou otázku upřesnila. Někteří podstatu otázky nejsou schopni rozlišit. Jen nevím jak - čím tento názor podložit J.M.

atreus*

"značka omezení rachlosti, umístěná na společném sloupku s tabulí oznamující začátek obce platí pro celou obec"
- obávám se, že se mýlíte.

Vyhláška č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, provádí zákon o silničním provozu a upravuje:

a) platnost, umístění, význam a vzory dopravních značek
(svislých i vodorovných) platných v České republice, ...

- nic takového neuvádí

sunset*

Z druhé ruky mám informaci, že tato úprava pravidel skutečně kdysi existovala a byla zrušena (snad v roce 1963?).

doplněno 28.11.15 00:12:

Je zajímavé, že pravidla provozu v Polsku aktuálně obsahují větičku, že "Zákazová/příkazová značka umístěná pod znakem Začátek obce označuje, že zákaz/příkaz je platný v celé obci s vyjímkou úseku komunikace, na kterém byl zákaz změněn či odvolán jiným znakem."

Mezi zákazové značky se přitom počítá i značka zvyšující nebo snižující povolenou rychlost.

trtr

Zdravím, možnosti omezení rychlosti dle zákona 361/2000Sb + dodatku o dopravních značkách:

1.) cedule obce

2.) jiná značka omezující rychlost

3.) první křižovatka-vzdálenjší hranice

4.) ukončení dané rychlosti

5.) konec všech zákazů a omezení

6.) U zóny s dopravním omezením rychlost platí tak dlouho, pokud není ukončena další tabulí zona s dopravním omezením konec. Toto platí taktéž pro značky peší zóna a obytná zóna.

Pozor, to že je něco ukončeno, neznamená, že se nemusí dodržovat základní limity stanovené příslušným paragrafem zákona, tj. 20/30/50/60/80/90 a 130 km/h! Po ukončení platí obvyklé, to znamená třeba ve vašem případě 50 km/h, není-li další značka či situace vyžadující rychlost nižší (železniční přejezd, tažení vozidla, ...).

Doporučuji si nastudovat minimálně změny, nejlépe zopakovat důležité na stránkách BESIPU.

tento odkaz, který jste sem dal JMLC pojednává o něčem úplně jiném, než se tázající ptal. Takže ten řidičák byste měl vrátit vy a nebzdit nás, rychle jedoucí v obci.

rd*

To jste mně připomněl jednoho v autě. Jedu si tak v obci padesát, tam kde platí padesátka. Jeden mě předjel a po tak 300 metrech zastavil, ale určitě jsem ho taky hrozně zdržoval.

"Já pojedu padesátkou!"

V tom případě Vám přeju hodně štěstí, až bude někde takhle umístěná 30 a Vy za první křižovatkou zrychlíte na 50. *jasne*

doplněno 27.11.15 18:46:

Rd - moje odpověď patřila "jmlc"

rd*

Mohla by jste to více rozvést? Nějak nechápu, k čemu mně přejete štěstí.

doplněno 27.11.15 19:02:

Tak to se omlouvám.

ta reakce je na mne - poznáte to podle "odskoků textu" - tj. Pokud já pojedu do vesnice se značkou 30 pod začátkem obce, budu mít pěkný průšvih, protože za první křižovatkou (pokud nebude další 30tka) to rozjedu na padesát...

doplněno 27.11.15 18:51:

Mimochodem - mám tu nějak moc odpůrců, takže si budu muset zajít na DI nebo za PČR a pozeptat se tam. Osobně se mi to nezdá, ale jen za poslední rok jsem viděl tolik nesmyslných omezení a provizorních značení mimo logiku, že už si nejsem jist ani svým řidičákem...

Pokud budu mít erudovanou odpověď ze strany dozorčího orgánu, jistě sem uvedu, případně se omluvím (samozřejmě).

doplněno 27.11.15 19:44:

Napsal jsem na ministerstvo dopravy prosbu o vyjádření - příslušník PČR mi totiž řekl, že je blbost, aby ta sedmdesátka platila i na vedlejších silnicích dané obce (protože pokud to neruší křižovatka, platí po celé obci, ne jen po hlavní silnici)... Toto mi přišlo jako logické vysvětlení, ale mnohdy už jsem se setkal s nesprávným vyjádřením některých členů této sekty...uvidíme tedy asi až příští týden..

Samozřejmě to vyjádření sem přiložím.

Hezký víkend všem.

rd*

Díky za reakci.

rd*
hodnocení

0x

Napadají mě tři příklady. Je to malá obec, na začátku je povolená 70 a platí až do konce obce. Druhý příklad např. ze Zlína. Za světelnou křižovatkou je povolená 70 a o kus dál je značka konec povolené 70. A třetí příklad je, že jedu, je povolená 70, přijedu na křižovatku a pokud za křižovatkou není opět značka, že je povolená 70, tak už platí 50, přestože není značka konec povolené rychlosti.

doplněno 27.11.15 17:00:

A než to stačím sesmolit, tak někdo byl rychlejší z lepší odpovědí :)

trtr

Zdravím, to nevadí, každý to nějak doplní. :), :)

buss
hodnocení

0x

Nikoli, k nejbližší křižovatce, která ruší, co je na značce, nebo ke značce B26, to říká zákon a platí obecně o zákazích, omezeních. Posuďte, vjedeta na křižovatku, jak víte, že na komunikaci na kterou vjíždíte je nějaký zákaz? Musela by se značka opakovat, nebo být jiná!
Po obci platí přece značka o obci. Ve svém přesvědčení se mýlíte.

doplněno 27.11.15 20:52:

Uděláš dobře kytko, není-li tam dodatková tabulka. Nevím, proč to není jasné. Zajímavé, že o zákazu zastavení, stání a jiných zákazech a omezeních se takto nedohadují.

doplněno 27.11.15 22:56:

Tolik lidí jezdí a nezná jak se chovat v dost důležité věci.
jmlc les značek dnes vyžaduje €U, je to až trapné, u každé uličky něco označovat ...

terribor
hodnocení

0x

Takže vjedu li do obce , kde je pod názvem značka s max.rychlostí 70 km/hod tak mohu všude jet 70 km/hod, přijedu - li do obce autobusem a kamarád mi půjčí auto, tak po obci musím jet 50 km/hod. Pěkná blbost, co.

Tyto připomínky jsou velmi zajímavé - bohužel bez odezvy odpůrců...

Samozřejmě počkám ještě na vyjádření toho odborníka z ministerstva dopravy, ale mezi tím jsem se dovolal jednomu ze školitelů policejní školy. Potvrdil mi moje přesvědčení jako jediné možné a logické. Platnost přes celou vesnici můžete vidět např. u obce Zouvalka - jsou to snad 3 baráky a u silnice je výjezd z pole (což není křižovatka - viz. můj první odkaz).

V případě jiných větších obcí, měst - pokud je evidentní křižovatka (nikoliv výjezd, vjezd u dvouproudovek, dálnic,...) je nutné uvádět omezení na každém konci křižovatky. Pokud tedy @magdon s @opičákem pojedou 30tkou po celou dobu průjezdu vesnicí, byť je omezení myšleno jen od značky po křižovatku, budou mne brzdit a omezovat... *smich*

doplněno 27.11.15 21:03:

@bussi, chápu dodatkovou tabulku "zákaz pozemního prodeje" - ale vyšší rychlost - to opravdu bude platit v celé vesnici?

Když tam bude deset uliček a já do vesnice vjedu, můžu všude jezdit 70tkou? A když tam bydlím a vyjíždím z domu - musím jet max. 50tkou, ale po cestě zpět si to můžu hrnout 70tkou?

Nesedí mi to logicky... prosímk o upřesnění.

doplněno 27.11.15 21:11:

@opicáku - z logiky věci mi vychází, že toto lze akceptovat právě v obcích jako je ta zmíněná - 3 domy a bouda pro psa bez dalších rušících elementů. Větší vesničky s křižovatkou bych doplnil na každé křižovatce o značku max. možné rychlosti ve směru, kde toto je povoleno. Přeci to nemůže platit díky vámi uvedené citaci "jen na hlavní silnici"? Logika mi to nebere.

Druhou stránkou věci je zmíněné nelogické rozhazování značek různými exprty...

buss

Policejní školitel není vykladatel zákona a není to co řekne závazné, na to jsou určeni zákonem jiní. Když vás někdo rafne při přestupku, budete se na něj vymlouvat?
Ale, zcela jasně je rozhodné, že je na značce obec se značkou o nějaké rychlosti dodatková tabulka, že to platí pro celou obec a to na všech vjezdech do obce! Jinak na každé křižovatce se musí opakovat. A kolik je obcí, co nemají žáádnou křižovatku? Jinak je to k ničemu a končí jakýkoli zákaz a omezení na první křižovatce! K tomu mi postačí znalost zákona.

Jenomže dopravní značka B20a s rychlostí nižší než povolených 50km/hod. se takto neinstaluje. Tato značka dává na jeden sloupek jen v případě se značkou IS12a, že se jedná o zvýšení rychlosti.

doplněno 27.11.15 21:05:

Značky č. B 20a se užívá v případech, kdy je nutno s přihlédnutím k místním podmínkám stanovit hranici nejvyšší dovolené rychlosti jízdy odlišně od rychlostních limitů stanovených v obecných ustanoveních pravidel provozu. V obci lze značkou B 20a nejvyšší dovolenou rychlost zvýšit nad obecně stanovenou hranici 50 km/h, respektive 80 km/h v případě dálnice, nejvýše však o 30 km/h.

sunset*

Značky č. B 20a se užívá v případech, kdy je nutno s přihlédnutím k místním podmínkám stanovit hranici nejvyšší dovolené rychlosti jízdy odlišně od rychlostních limitů stanovených v obecných ustanoveních pravidel provozu. V obci lze značkou B 20a nejvyšší dovolenou rychlost zvýšit nad obecně stanovenou hranici 50 km/h, respektive 80 km/h v případě dálnice, nejvýše však o 30 km/h.

... až do ukončení zvýšení povolené rychlosti nejbližší křižovatkou nebo patřičnou značkou! Do obce mohu vjet rychleji, ale první křižovatka zvýšenou rychlost prostě zruší a dál platí standardní limity. Tohle říká jen, že ve městě můžu dát (např. na nějaký okruh nebo právě na vjezd do města) maximálně 80.

Pozor taky na definici křižovatky - za tu se nepovažuje např. napojení na pole. Ve zmiňované obci Zouvalka není jediná křižovatka a jen proto platí 70 až do konce obce.

nikdo*
hodnocení

0x

A co IP25a, umístěná na sloupku názvu obce? . Taky platí jen po první křižovatku? Nikoliv. Platí pro celou obec, a je jedno, kudy a jak jste se do obce dostali. Nehájím to, jen upozorňuji, že to existuje. Analogicky s tím, mi ta rychlost nepřijde až tak zcestná.

Zóna je něco naprosto jiného - je to přesně daný termín omezení - prostě zona platí odtud posud. Kdo se tam nenarodil, ale nějak dopravil, musí toto vědět.

Je úplně jedno, jestli má stejnou tyč jako začátek či konec obce - tato značka je samostatná (a řekl bych na 100%).

pavelp*
hodnocení

0x

Většinou se stím neserou a nechají řidiče, ať si všimne první křižovatky :)

hodnocení

0x

Je správné položit dotaz i jinde. Pan JUDr. Beran je znalec..

autoweb.cz/...

hodnocení

0x

Protože vím na 100%, že nás v autoškole starý instruktor učil, že značka omezení rychlosti na společném sloupku s názvem obce platí pro celou obec, dal jsem si tu práci a trochu víc jsem se porozhlédl po historii.

V dnes platném zákoně 30/2001 toto skutečně uvedeno není. Našel jsem tedy dříve platnou vyhlášku č. 80/1966 (podle ní jsem dělal řidičák) a zjistil jsem, že ani v té to není. Takže ještě vyhláška 141/1960 (její platnost pamatuju, ale tehdy se mě to ještě netýkalo:-D) - zase nic. Předchzí vyhlášku 145/1956 jsem už nehledal.

Takže netuším, kde tehdy tuhle informaci instruktor vzal *nevi* a nerad uznávám, že jsem byl těch několik desetiletí pomýlený *hi*. Na svou obranu uvádím, že jsem ale zdaleka nebyl sám, kdo byl přesvědčený, že to tak je (viz dotazy na jiných fórech). Někde tahle fáma vzniknout musela. Pokusíte se to někdo najít?

doplněno 11.12.15 12:41:

Vzpoměl jsem si, že v 70 letech vyšla taková modrá kniha obsahující výklad vahlášky 80 (formát snad A4), která se jmenovala "Řešení dopravních situací: Vyhláška 80" (nebo tak nějak). Jestli jí někdo doma máte, zkuste do ní nakouknout.

Hlásím, že mne to učili taky. Zkusím najít starou vyhlášku, jestli se někde v garáži neválí.

Dokonce pamatuju, že se řešil problém neomezené rychlosti v noci a zvýšené rychlosti na ceduli obce. A odpověď byla, že ve dne zvyšuje, v noci neplatí.

ra 252, dobrá paměť, máte pravdu v druhé části.

S rychlostí na začátku obce neví, ale když někdo připomene tento dotaz v lednu, jdu na školení, kde je starý učitel, ten by to mohl pamatovat.

doplněno 11.12.15 11:47:

trtr, v současném zákonu to určitě není, ale jak píšou starší a zkušenější, dříve to asi bylo.

Takže dneska platí 70km jen do nejbližší křižovatky...

trtr

Zdravím, a z toho plyne co? Je třeba přemýšlet nad vším a informace si ověřovat a to ať daniou věc vysloví třeba školící pracovník MD. Není-li nikdo, kdo to může potvrdit či vyvrátit rozum radí držet se na bezpečné straně zákona, tj. jet pomaleji, tím se nic "nezkazí".

Dále platí, že veškeré předpisy by měli být jednoznačné, logické (dají se odvodit) atd. To, že by informativní značka obce měla prodlužovat platnost značky zákazové (omezení) týkající je rychlosti je už z principu blbost, ale možná to někdy nějaký "trouba" vymyslel.

Kolego Magdone, nevím kde to vzal Váš učitel, domnívám se ale, že jste to popletl Vy.

Já pamatuji předpisy od roku 70-72, ale nikdy nic takového nebylo. Ale co platí dnes, že na sloupku s označením konec obce a připevněná značka omezení rychlosti platí za touto značkou. Dříve byl výklad, že omezení ruší značka konec obce a omezení se muselo dát za konec obce.

trtr

Zdravím, já mám doma jen starý výklad značek a řešení křižovatek Prahy-opravdu historické knížečky. Měl jsem i starou hru autoškola, kde byly dva kotouče, na jednom je vybrala otočením volantu otázka, pak se volant vyjmul a postavením na destičku uprostřed druhého kotouče se ukázala odpověď. Hrál jsem si s tím pořád, už v páté třídě jsem uměl předpisy velice dobře a na dopravním hřišti, při skládání průkazu cyklisty, se to hodilo. *smich*

Mám malý encyklopedický slovník z roku 1916 (nebo 1906?), ve kterém jsou mimo jiného i pravidla pro jízdu automobilů. Pro větší bezpečnost provozu bylo vydáno 6 dopravních značek. Co se rychlosti týká, smělo se v uzavřené obci maximálně 15 km/hod, mimo obec nesměla být rychlost stupňována nad 45 km/h. V obci se nesmělo jezdit s otevřeným výfukem a bylo dovoleno používat houkaček jen hluboce znějících. *smich*

petrsilar
hodnocení

0x
Dobrý den. Podle mě máte pravdu, je to zvýšení rychlosti v obci místní úpravou a ta je nadřazená obecní. Konec je na konci obce, nebo koncem zvýšení rychlosti. Nevědí to ani policajti. Jezdím 21 roků na kamionu a několikrát jsem to řešil a pokaždé jsem to vyhrál. :)
doplněno 10.03.16 16:07: Pak je ještě dočasná úprava, ta je nadřazená místní i obecné. Je na přenosných značkách. Budeli dočasnou úpravou, přenosnou znackou 30 km max. Tak musíte jed do značky co to ruší. Místní úprava může také snížit v dané obci rychlost. Většinou se zvyšuje rychlost mistni úpravou na hlavních silnicích. Dál se nebudu tady vyjadřovat. Jezděte si jak chcete! :-P
takjan*

Jen drobnost. Ve výkladu jsem četl, že po novu je to po začátek křižovatky, ne po konec.

Pane Silare, podle Vás má tazatel pravdu, ale dle zákona určitě ne. To že toto tvrdíte a ještě se chlubíte, že 21 roků jezdíte, určitě chodíte každý rok na 7 hodin školení, je na pováženou. Zkuste se zeptat přednášejících, zdali máte pravdu.

To že to nevědí policajti, je nesmysl, snad jen pochůzkář to neví přesně. Ujišťuji Vás, že dopráváci to mají v malíčku.

Váš výklad by byl správný, kdyby byla značka "zonová" IP 25a.

Pokud mne chcete vyvézt z omylu, prosím, ukažte kde najdu Váš výklad, že značka platí pro celou obec.

trtr

Reakce na petrsilar:

Zdravím, přesně jak píše pan Cukrář, je to blbost jak vrata. Musela by to být značka zóny, buďte rád, že řidičák ještě máte, hned bych Vám ho vzal a zcela právem.

mzxy*
hodnocení

0x

cspsd.cz/...

tady máte poslední verzi zákona i s obrázky, která teď aktuálně platí, upozorňuji že je v něm jedna chyba, která však nesouvisí s dotazem...další novelu a novelu novely už opět projednává parlament, ale než ěnco vyjde ve sbírce, platí dokument na odjatzu

je to v pédééfku a je nutné to otevřít nebo stáhnout a otevřít, to jen pro méně zdatné uživatele

a doplním kolegu MZXY, kerému již nemůžu dávat body,

cspsd.cz/...

cspsd.cz/...

Uff... *uf* Kdo to má číst? Přes 200 stránek předpisů a k tomu ještě skoro 100 stránek o značkách *ee*! To já jezdím podle jednodušších předpisů, které zabírají necelé 2 stránky formátu A6, včetně kompletní sady značek *frajer*.

doplněno 10.03.16 17:33:

"Předpisy pro jízdu motorovými vozidly v ČSR" ze dne 28.4.1910 :). Teda něco tady trochu nesedí, v roce 1910 ještě (pokud vím) ČSR neexistovala, ale takhle je to napsané v enciklopedickém slovníčku z roku 1929 *nevi*.

No nebylo to tenkrát jednodušší?

Povolená rychlost průjezdu obcí

Kolego, co to máte? to je hodně staré...

doplněno 10.03.16 19:28:

Všechno bylo jednodušší, páč lidé nebyli tak nároční, a vyčůraní.

uradnik
hodnocení

0x

Myslím, jak bylo už napsáno, že by bylo vhodnější si osvěžit zákon, za jehož znalost kdysi jste obdržel ŘP. Uchráníte se přestupků!

jenda2*
hodnocení

0x

Rozhodujícím ustanovením je ust. §6 odst. 3 vyhl. č. 30/2001 Sb., podle kterého:

"Zákaz, omezení nebo příkaz vyplývající ze svislé dopravní značky končí na vzdálenější hranici nejbližší křižovatky, pokud není dříve ukončen jinak."

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]