Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto půl roku nepoužívané

Od: heterak® odpovědí: 15 změna:

Z určitých důvodů nebudu vůbec auto půl roku používat.

Jaké učinit opatření aby po půl roce bylo auto stále schopné provozu?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pesk*
hodnocení

1x

ještě bych doplnil : nevím , jaké jsou důvody - zdravotní či jiné ... vloni jsem měl ruku v sádře. Nejezdil jsem. ale auto jsem jednou týdně nastartoval, párkrát popojel dopředu, dozadu po parkovišti, nechal ho trochu ohřát atd. ... Několik let jsem prodával v autobazaru, tak vím, co může způsobit dlohodobá odstávka ... pokud je to jen trochu možné, jednou týdně ho probrat a ošoupat

gumid
hodnocení

1x

v garáži všechny dveře otevřít a pak mírně přivřít či jen klapnout, aby byly jen mírně zavřené a neotlačila se guma těsnění, do nádrže od benziny vervu 100 (neobsahuje bio a je aditivovaná - neudělá kaly v nádrži), baterku nabíjet co 3 měsíce (stačí jen udržovací nabíječka, hlavně nemrzku v chladiči a toť vše.

pneu nafoukat na předepsaný tlak a neřešit nějaké proležení a podkládání špalky (půl roku je jak nic).

hodnocení

0x

Palivo bych nechal v nádrži jen minimum a před prvním startováním po daném čase dolít 10-20 litrů. Vydělat akumulátor a schovat do sucha, kde nejsou mrazy. Ostatní bych neřešil.

doplněno 30.11.15 10:23:

vyndat, vytáhnout.. dát do dílny, sklepa... do teplejších míst...

kvt

Co to je "vydělat akumulátor"? Jako dát ho vykakat?

hodnocení

0x

Bude stát venku nebo v garáži? Půl roku není moc. Pokud v garáži, postavil bych ho na špalky, ať se nepromáčknou pneu. Dobít baterii aspoň jednou za dva měsíce. podložit gumičky stěračů. Nechat pokud možno jedno okno trochu otevřené...viděl jsem i zplesnivělé pásy.

bruno*
hodnocení

0x

Jak bylo řečeno, půlrok není moc. Stačí dobít baterii na max., takhle vydrží i v mrazu, není třeba vyndávat, jen odpojit na pólech. Do nádrže (je-li to benzíňák) dát deci lihu, není třeba nechávat minimum paliva. Líh naváže vodu odsazenou z benzínu, částečně nechá rozpuštěnou v benzínu a nezamrzne to. Případně dofouknout pneu. No a líp tomu bude pod střechou.

cicko*

Myslíte, že je v současnosti lihu v benzínu málo?

doplněno 22.11.15 01:18:

Již od roku 2010 je obsah etanolu v benzínu min. 4,1% a s postupem času se stále navyšuje.

bruno*

cicko: podle druhu, většinou nula, E-85 osmdesát pět procent. Ale na to se u nás moc nejezdí, to hlavně v Brazílii. A jestli je to teď i v normálních benzínech, o tom nic nevím, ale možné to je.

vernon
Kdepak nula. Ve všech běžných benzínech je min. 5% ethanolu.

doktpr365*
hodnocení

0x

Jelikož auto teď vůbec nepotřebuji tak stojí v garáži. Minulou sobotu jsem ho vytáhl abych konečně přezul.Stálo od 20.prosince 2014. Napumpoval benzín a chytlo hned,baterka z roku 2000. Kola byly prázdnější. Manželka zdědila jiné,tak toto stojí v garáži.Půl roku není dlouhá doba.Trochu oreznou kotouče brzd.

buss
hodnocení

0x

Mimo baterku (kapaliny) bych to nechal tak, zrovna tak leží motor pila a křovinořez do další sezony a bez problému. Je třeba se zmínit, bude to venku, v garáži vytápěné, nevytápěné...

sebod*

hlavně zjistit, jestli máte v chladiči nemrznoucí směs

pesk*
hodnocení

0x

mimo jiné zde uvedené užitečné rady bych ho v žádném případě nenechal parkovat na trávě . Beton, asfalt , garáž. Ať pod ním profukuje. Z trávy se každé ráno páří. Za těch půl roku by to mohlo být zespodu skoro na prach ...

roman68*
hodnocení

0x

Zdravím..

u staršího auta (nepozink karoserie) bych si dal spíše pozor na reznutí-tedy umístit auto do dobře odvětrané garáže - někdy paradoxně, venku na asfaltu rezaví méně než v garáži !

také okénka nechat otevřená a baterii raději odpojit ze "sítě" , ale klidně nechat v autě...

R.

kemr

Se stalo mně, jsem měl jedno starší auto v garáži nějakou dobu a pak koroze jak prase.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]