Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci koupit ojetou fabii cenově +/- 60000,-. Jen se nemohu rozhodnout mezi motory 1.4 MPI 50 kW a 1.4 MPI 16V 55kW. Jedná se mi o spolehlivost, náklady na servis a pod. Co myslíte?
Já měl 1.4 MPI 44kw a relativně spokojenost, bohužel jsem si vzal hatchback a verzi classic, ve které není vůbec nic, nevím jak cenově, ale dneska bych si už vzal jedině auto v "plné" výbavě. Moje chyba byla v tom, že jsem si koupil jako první bourané auto a místo oprav potřebných věcí jsem investoval do "okrasy". Pokud rozumíte autům nebo máte spolehlivého mechanika, neměl by být problém. Tuším, že se to dalo jednoduchou úpravou předělat na 55kW přendáním sání asi z té 16V, ale nejsem si jistý.
Do fabií se dávali motory 1.4 MPI - 44 a 50kW. To je upravený motor 1.3 MPI z Felicie, zvětšený objem, trochu vylepšený, jede nic extra, ale vydrží hodně, jednoduchý servis, rozvody řetězem. Pokud chceš levný servis a jezdíš okolo komína tak ho ber.
A pak německé 1.4 16V - 55 a 74kW. Modernější, jedou lépe, spotřeba podobná, většinou u aut s lepšíma výbavama, ale náročnější na servis, rozvody mají 2 řemeny, více žerou olej (hlavně ta 74kW je tím pověstná). 55kW lépe táhne odspudu, ta je opravdu dobrá. 74 kW vespod táhne méně, ve vyšších otáčkách má ale větší výkon, chce ji více točit. Později se ještě do kombíků dávala 1.4 16V 59kW (upravená 55 kW, asi nejlepší z těchto motorů). Pokud se chceš lépe svést, ber 55kW, ale dražší servis.
nesmysl, 1.4 16V bere olej pouze z roku 2000 a 2001 a většinou se to týká verze 74 kW. Neznám nikoho s verzí 55 kW, komu by brala olej. Pokud někomu olej bere, jezdí s tím patrně jako prase a nevyhlo by se to tudíž i motoru 1,4MPI 50kW. Bral bych rozhodně 16V, je tišší, pružnější, má menší spotřebu. Rozvody nestojí svět a dělají se po 90-120t km (v 90t km je předepsaná kontrola). Je jich ale méně, budou dražší a převážně se bude jednat o dovoz.
Zamysli se nad tím zcela logicky co je pro tebe přednější. Motor 1,4 MPi je osvědčená česká klasika,nenáročný motor,velmi mechanicky odolný a spolehlivý. Když mu dáš pravidelný výměny oleje najezdí klidně 750 tis km. Má rozvody řetězem které se mění když chrastí,ne v předepsaných intervalech,spotřeba je +/- srovnatelná-musíš ale oželet trošku tý dynamiky,nepojede tak dobře jako 1,4 16V. 1.4 16V je pružnější a výkonější,mechanická odolnost je průměrná,má rozvody které se musí pravidelně měnit,některé typy těchto motorů mají jak už bylo zmíněno problémy se spotřebou oleje-to se 1,4 MPi vyhýbá.
Já bych neváhal,ten rozdíl ve výkonu není zase tak astronomický a fabia není auto stavěný na závodění nebo rychlost,ale na běžnou jízdu a volil bych 1,4 MPi 8v v tý silnější verzi
ja bych to viděl stejně.. jako měl jsem možnost se svézt s obojím a ten 16v je chcipak.. jede to hodně podobně, možná když to honíš do otáček tak 16v pojede líp... jinak rozvody tak 10x dražší.. je tam víc kravin, které můžou začít dělat problémy.. . nevidim na tom 16v nic moc pozitivního.. jestli to žere o půl litru mín.. to nevim jestli je dostatečná kompenzace...
ty samé kilometry jako 1,4MPI najede s pravidelným servisem 1,4 16V taky. Je to poctivý motor, jeho základ je použit v mnohem silnějších verzích (např. TSI). Má sice víc věcí, které se mohou podělat, ale je to dáno tím, že musí plnit emisní normy, které 1,4 MPI neplnilo a byla tak ukončena jeho výroba. Spotřeba u 1,4 MPI je zhruba o 0,5-1,0 litr vyšší, kultivovanost chodu je dosti diskutabilní (je to chrastítko), dynamika nižší (ale nijak výrazně). Za mě je to jednoznačné 1,4 16V 55 nebo 59 kW, nebudeš litovat. Nevím přesně, kdy byla ukončena výroba 1,4 MPI (tuším někde 2002?), takže verzi 1,4 16V seženeš určitě jako novější kus a většinou bude lépe vybavena (ze začátku se 1,4 16V dávalo pouze od verze Comfort, která už měla aspoň trochu výbavu). 1,4 16V 74 kW měla standartně ABS
Jen drobná poznámka. 1.4 MPI existoval i ve verzi Euro 4, takže se klidně mohl vyrábět dál. Ukončení výroby bylo dáno tím, že Škoda začala vyrábět 1.2 HTP, který byl levnější na výrobu.
Měli radši zůstat u těch OHV 1,4,ta 1,2 HTP je šitka,pokud by to tu eurobuzerační normu plnilo tak by to byla určitě lepší varianta
VW má benzínové motory jen průměrné,neříkám špatné,ale v otázce mechanické výdrže má na škodovácký motor 1.3/1,4 OHV jen máloco. Mám osobní zkušenost s naším firemním pick-upem favoritem,kde má tenhle motor najeto skoro 890 tis a pořád jezdí bez problému,už nemá samozřejmě takovou kompresi a něco málo oleje si taky vezme(tak litr na 5000 km),ale rozhodně nic nenasvědčuje tomu že by měl odejít. Tenhle motor je za ty roky tak dokonale odladěný že na něm nic problémového není,vydrží bez poblému to samé co diesel. Moje felicie 1,3 MPi má najeto bez několika tisíc 400 tisíc kilometrů a tomu motoru není vůbec nic,před půl rokem jsem měřil kompresi a je pořád předepsaná,oleje nesežere vůbec nic
Pokud jde o náklady na servis, tak 1.4 16V má drahé náhradní díly, např. rozvodová sada, která se má měnit každých 90 tisíc km, čítá dva řemeny, čtyři kladky a vodní pumpu. Stejně tak i další díly, které se tu a tam mohou pokazit, (termostat, cívky), jsou relativně drahé. V bazarech je to nejdražší motorizace, takže za těch 60 tisíc to může být už dost vylítaný kus. Tajným tipem je modernizovaná verze 59 kW, která se montovala od půlky roku 2006 do karoserii kombi a sedan (do hacthbacku ne). Má lepší poměr výkon/spotřeba než původní 55 kW verze.
1.4 MPI má nízké ceny dílů, v rámci moderních aut je to servisně nejlevnější motor, co existuje. Prostě motor z Felicie, dostal jen vyšší objem a hydralická zdvihátka ventilů a nějaké čidla navíc. Nevýhodou je vyšší spotřeba paliva. Vyráběl se jen do roku 2002, takže mladší než 13-letý jej neseženete.
Pokud jezdíte delší trasy, tak lze doporučit motor 2.0 MPI. Výkonostně jiná liga, spotřebu má na úrovni 1.4 MPI, ceny dílů jsou střední, vyšší povinné ručení. V bazarech je to vzácnost.
Já jak slyším o motoru volkswagenu 1.6 74 kW , tak vidím rudě. Špatný, žravý motor, za 2 roky jsem to prodal s ohromnou ztrátou. Jo, byla to Oktávka z 1999. O výrobních vadách převodovkek DUU... ani nemluvě. (problém, VW Golf,Audi A3, Oktavky, Seat) Střihajíci se nýty na diferenciálu. Viz můj dotaz před lety poradte.cz/...
do 1.4 nebo 1.6 16V VW motor bych nešel už nikdy z principu.
Motor 1.6 74 kW a 75 kW je svébytná konstrukce. Nemá nic společného ani s motory 1.6 55 kW a 1.6 16V 77 kW, natož s motorem 1.4 16V, na který se ptá tazatel. Stejně tak převodovka, o které mluvíte, se do Fabie nikdy nemontovala.
mám 16v 74kw z roku 2000 a krom zmíněného žraní oleje (s čím jsem byl obeznámen) nemám žádný problém...pokud se do toho nalije 98benzín je to raketa...všechny 1,4 16v jiných výrobců dokonce i 1,6 16v ode mě dostali vždy na prdel co se týče rychlosti atd..
asi špatnej kus...olej u 16V žerou motory do r.v.2002 ...já mám 2000 a otec 2002 a já dolívám, otec ne..u MPI byly zas problemy s podvozkem..teď už si nevybavuju, jestli to byly ložiska nebo něco...ale taky nebyly nejlepší..před 8 letama, když jsem tohle dilema řešil jak tazatel...tak vše hrálo pro 16V
pokud mají do 2002 tak je to všeobecně známý fakt..stačí přidat aditivum...informace, které podávám jsou podložené a né žádný výkřik do tmy
1. Škodovka žádnou raketu nikdy nevyrobila. Tam kde škodovka končí, tak jiní výrobci aut začínají.
2. Navýšení výkonu při použití N98 je u tohoto motoru placebo.
3. Je spousty atmo benzínů, které mají při tomto obsahu daleko větší výkon. Třeba jsem si vzpoměl na Hondu a jejich 1.6l 16V - 118kw. Okolo 100kw je spousty atmo motorů.
kde končí turbo, začínají ventily Tohle jsem nikdy neslyšel a možná to bude tím, že to nedává žádný smysl.
Jestli poznáš rozdíl třeba 1 koně, tak smekám. (naměřený rozdíl na brzdě)
Aha. Už to chápu. Ty si vybíráš pouze slabší soupeře. Když přijede silnější, tak to není fér.
1,8T 132kw určitě raketa není. Sám mám teď v autě více a jako raketa mi to nepřipadá. Možná bych to řekl u mého předchozího 400HP auta...
V čem jsem jel, tak jako raketa mi 100% připadl Nissan GT-R. Nemít jiné priority, tak si ho jdu koupit. Možná za několik let.
Pořád tomu nerozumím. Já mám největší kroutící moment 1500-4800 ot/min. Kde mi končí to turbo a kde začínají ventily?
Napsal jsi, " všechny 1,4 16v jiných výrobců dokonce i 1,6 16v ode mě dostali vždy na prdel " Takže příště 2x mysli, než něco napíšeš.
Psát o autu co zrychluje 0-100km/h za 11,5, že to letí jako raketa. To jsi o celé 2,5s rychlejší, než Škoda Favorit 50kw.
Při akceleraci bacha na géčka.
1) říká se tam kde končí turbo, začínají ventily...
2) placebo to není...mám ozkoušené..je to stejné jak s různými kvalitami N95 na různých pumpách...
3) porovnával jsem podobné motory podobných aut..je logické, že 1,6 16V s 110kw už to asi nedá...
btw...a pokud pro vás 1,8T 132kw není raketa...tak si nemáme co říct...nejlepší benzín motor od VW co kdy byl udělaný
nedává smysl?...nafťák má největší tah díky turbu v rozmezí otáček 1900-2500..kdežto benzín..konkrétně ten 16v má největší zátah od 2500-4500...
soupeře si nevybírám slabší...porovnávám 1,4 s 1,4 co je na tom nesrozumitelnýho...vy se tu furt oháníte nějakýma 1,6 či většíma obsahama
a vytahovat tu Nissan GT-R...to už je jako off topic...
...s vami je to jak házet hrách o zeď...tazatel dostal odpovědi...ať si vybere...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.