Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta v zahranici a prezkouseni

Od: rachel odpovědí: 19 změna:

Dobry vecer, jelikoz je pravnik celkem drahy na pomoc v zahranici mam dotaz. Za rizeni s jednim svetlem (chapu) pokuta 150€. drzeli muj RP asi 10 dni protoze ho mj. taky asi ztratili, tam kde mel byt nebyl po 8 mi dnech ale asi az po 12ti. Tudiz jsme nemohla odjet za dva dni ale musle ajsem cekat 14 dni. Zabavit RP muzou dle CR zakonu jen v pripade trestne cinosti a aloholu atd, presto ho zavavili. Je tedy mozne ze je to tu jinak, coz chapu. ale cizinec na dovolene...musi cekat na vydani RP? Jedna se o zemi Spanelsko. Ted mi vydali RP ale rekli mi, ze pujdu do jejich skoly na nejaky prezkouseni atd. Je to ve spanelstine. Ze dostanu dopis doporucene atd...Maji pravo po me chtit letet znova do spanel na me naklady a delat ve spanel nejake testy? hlavne v jejich jazyce? ani v anglictine nejsem schopna delat testy...kde bych mohla najit info + kde se odvolat. ambasada mi rekla at si najedu pravnika, ze toto neresi...dekuji predem za vase nazory ci zkusenosti... Rachel

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

2x

Žijete tam natrvalo? Pokud ne, asi bych to neřešil a předal řízení osobě, co ŘP má. Chtít to po Vás mohou, jelikož tam mají takové zákony. To za co se u nás zadržuje ŘP (tuším § 118?) neplatí samozřejmě v cizině.

doplněno 17.11.15 08:09:

V tom případě bych to neřešil, auto ať řídí někdo další kdo ŘP má. Pak se vrátíte do ČR, řeknete, že jste ŘP ztratila a udělají Vám nový.

rachel
hodnocení

dekuju za odpoved...ne,nemame zde trvale bydliste. Jsme turisti a oni byli informovani. Bohuzel je to nezajima. Proto me udivuje, ze kdekoliv jsem cestovala, Nemcko, Italie, Rakousko, nikdo nema nevzal RP ikdyz jsme udelali prestupek, neznali znacku a stali nekde kde se nema...a to ze musim jet zpet na prezkouseni ve spanelstine? nemuzu toto nikde na webu najit...ale diky :)

rachel
hodnocení

RP mi vydali, meli plno kecu ale informovali nas (tedy zmane) ja nemluvim spanelsky, ze si mam pockat na dopis a jit na prezkouseni. kdyz to neudelam, muzou mi zakazat ridit ve Spanelsku. toto je vazne postaveny na hlavu. proto shanim info a myslim, ze zde se jednalo o priklad "diskriminace" vydirani a sikany...tvrdili, ze musim podepsat dokument, kteremu nerozumim a rekli mi ze na preklad nemam narok, pokud chci preklad at si ho zaplatim (jako ze budem na stanici spat a cekat treba dva dny nez nekdo prileti?) a ze je nezajima ze spanelsky neumim. mluvili vazne takto. dale mi rekli, kdyz nepodepisu budou si me evidovat a budu mit dozivotni potize. kdyz tak premyslim, jak si toto vubec muzou dovolit? cetla jsem ze spanele maji nove zakony, ze se Policie nesmi fotit, natacek atd. nemohla jsem si udelat ani zaznam o tom co rikali...tak jen pro ostatni, vazne si dejte bacha. jedno blby svetlo jeste to mensi vam prasken za jizdy) a mate problem na par let...(povinna vybava zde neni dana zakonem) treba jako u nas, kdy muzete svetlo vymenit u starsich vozu. mj. nove drazsi vozy maji tak slozite posazene svetla, ze musite do servisu :)

neverila jsem co dokaze Policie a toto jsem slysela jen z vypraveni, bohuzel kazdy se jednou stretne se sikanou, je to hnus...

repkin*

V první řadě nechápu, když nerozumíte španělsky, jak jste rozuměla, co Vám řekli? V druhé řadě, pokud někam jedu, tak si zjistím jaké zákony zde platí a podle nich se řídím. Vy jste se těmi zákony neřídila, tak jakápak diskriminace, vydírání a šikana? Úřední jazyk ve Španělsku je španělština, ne čeština, takže pokud Vy nerozumíte, je to Váš problém, stejně tak jako když do ČR přijede cizinec a policista neumí jeho řeč, není povinen se jí učit ani na své náklady mu platit tlumočníka. Pokud jste tam měla někoho, kdo umí španělsky, tak potom jaké nerozumím španělsky? Na jednu stranu chápu, že jste naštvaná a zmatená, jela jste do země, o které jste si nic nezjistila a bohužel měla to štěstí, že jste spáchala přestupek, za který jste dostala sankci podle tamních zákonů. Na druhou stranu, je dobře, že alespoň někde se jsou zákony takové, že lidi se*** magi v kostkách a ne, že se policistům vysmějí do obličeje a s odpichem vrčí dál a dělají další přestupky. U nás se do zákonů převzalo jen to "A" ale už ne to "B" a proto to tu vypadá, jak to vypadá. Takže pokud tam neplánujete jezdit, tak to prostě už dál neřešte, pokud tam plánujete jezdit, tak se holt musíte řídit tamními zákony, které tedy pravděpodobně vyžadují i to přezkoušení (to už si budete muset na vlastní kapsu nechat přeložit příslušný zákon).

ctenar*
hodnocení

2x

Zkus si precist tohle a tohle.

To zadrzeni RP tam nezminuji.

Body jsou jen pro lidi se spanelskym ridicakem, jinak nevim, jak by to vedli v jejich databazi (my taky nevedeme prehled bodu pro Spanely v ceske databazi).

Zkus se take podivat na stranky UAMK, co tam maji ke Spanelsku.

ju*
hodnocení

2x

Vykašlal byc se na ně jel domů, doma hned nahlásil ztrátu řidičáku a nechal si udělat nový...:-P, nějaký jejich blemc ze španělska bych nepřevzal...

doplněno 17.11.15 08:45:

ch se ztratilo - vylitá cola do NB dělá svoje...

rachel
hodnocení

:) no prave ono to ted neni tak jednoduchy. protoze ridici casto odjeli domu a uz nikdy nezaplatili, diky temto lidem je tu novy zakon, ze mohou RP drzet do te doby nez zaplatite...problem je ten, ze me chytli na ceste kdy jsem nemela kartu a moc penez sebou nevozite na dovce...take ambasady spolu nyni vice komunikuji a stava se, ze si predavaji pripady. kdyz bych ted zalhala, zanesou to do meho spisu :/

repkin*

To je hloupost první třídy, právě, že třeba němci to vědí, že se ta spolupráce mezi státy nedělá a proto se tu chovají jako prasata.

rachel

v nejakem poradu jsem jiz videla, ze se snazi mezi staty EU orany komunikovat prave :) protoze narusta pocet pokut v zahr. a turisty unikaji...vy vubec nesledujete co je noveho, ze? :))

repkin*

No, tak méně koukejte na televizi a více na zprávy, jste v ČR, tady tohle nefunguje a minimálně ještě 5-10 let fungovat nebude, už se o tom totiž takových 5-10 let mluví.

rachel

jasne ze na porady nekoukam casto. Nemam totiz TV :D spise to bylo mysleno "porad" jako je na youtube...rozhovory s policii, urady atd :) ) nove zmeny v evropske unii atd atd atd

mluvi se o tom, ale jeden den to zacne, ver mi :)

zrovna zpravam bych neverila 1000x tolik

No nevím zda-li na toto mají právo ale osobně bych to řešil-pojedu tam ještě někdy-ANO-Pak dle jejich pokynů,nepojedu-li už tak ať si políbí zadel a doma nahlásím ztrátu ŘP a nechám si udělat nový!

rachel

RP mi vydali ale upozornili, ze muj prestupek budou resit dale dopisem atd. ANO, cestuju po cele evrope a stale :))

v pohode, jen me zajimalo zda je tu nekdo kdo zazil neco podobneho a co delal, vlastne me zajimala osobni zkusenost nekoho kdo sem chodi a pise a radi :D zatim se nikdo nenasel ;))

rachell

dekuji za odpovedi...prosim jen jsem ted asi za tupce, co je to "NB" :D

NB = notebook

jamal*
hodnocení

0x

Tím se přece vůbec netrapte. Že by po vás chtěli testy ve španělštine je naprostá hovadina.

rachel

Jamal: hovadina to zrejme je, proto jsem psala dotaz s nadeji, ze tu bude nekdo komu se stalo to same a poradi co delal a jak to dopadlo ;) bohuzel tu nidko takovy neni... muj znamy mi prave psal, ze musel na nejake skoleni po tom co ho chytli a (mel dve sklenicky vina) Nikoho nezajimalo, ze mistni jazyk neumi. Bydli tady 4 mesice do roka (u rodicu) a nema trvale bydliste. Musel si to odsedet, dostal razitko a RP mu vratili...takze v mem patrani vime, ze toto je bezna praxe...my se pokusime prebrat doporuceny dopis pres zname a zkusime pak pravnika. Pokud daji dopis jen do vlastnich rukou, pak vec resit nebudu.

Oni prece musi postupovat dle platnych zakonu. (meli by)

repkin*

Pokud je někdo opilec a jezdí pod vlivem alkoholu, tak jsou 4 měsíce ještě dobrý, kdyby někoho přejel, tak by to asi bylo taky OK, když neumí španělsky co? Na cizince tady všichni nadávají, ale pak se v cizině sami chovají jak prasata. Bodejť by nás pak všude neměli za vidláky, že.

mzxy*
hodnocení

0x

Pokud tam jezdíte jen na dovolenou, nic bych neřešil a na jejich školení typu "dobří holubi se vracejí" bych se vykašlal...

Příště bych při cestě do Španlělska preventivně raději neřídil

Pokuta byla zaplacena a u nás v čr vám žádné sankce nehrozí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]