Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je nutné pravidelně dobíjet autobaterii autonabíječkou? Soused vždy dobíjí 2x ročně (listopad, květen). Autobaterie se přece sama dobíjí jízdou ne?
Taky jezdím krátké trasy. Do práce, z práce, na nákup atd. Dlouhých tras je tak desetina. Dobíjím na jaře a na podzim, a přes zimu tak jednou měsíčně. Poslední aku mě vydržel neuvěřitelných 9let. Než mě nechal bez výstrahy v lese, hi. Je fakt, že i přes to, že mám auto na benzín/plyn, tak tam mám 74Ah aku, a tak nedostává tolik zabrat.
Martine,i pro tuto situaci musíme trochu počítat.Když začneme s plně nabitou baterií 66 Ah se startovacím proudem 600 A,a nastartujeme motor,znamená to úbytek kapacity.Ten je při startovacím impulzu 6 sec kolik Ah? Při dobíjecím proudu 10A za jak dlouho tu ztrátu nahradíme? Počítej! Do toho jsou další ztráty,svícení,zapalování,další spotřebiče,počítej!
Ze zkušenosti vím,že ,zvláště v zimě,se bez dobíjení mimo vůz neobejdeme,i když se nám bude zdát,že je vše v pořádku,auto vždy nastartujeme,ale provoz akumulátoru ve stavu polovičního vybití značně snižuje životnost baterie.
JABRAKA
Ahoj.
Dobrou odpověď napsal Jabraka. Taky se už chvíli chystám přišťouchnout klasickou baterii. Od Května jsem to už udělal 3x.
Jabraka napsal špatnou odpověď ! když už pominu značně pozoruhodné tvrzení - cituji
:Když začneme s plně nabitou baterií 66 Ah se startovacím proudem 600 A,a nastartujeme motor,znamená to úbytek kapacity.
Takže po nastartování mám ze 66Ah baterie rázem třeba 60 Ah?
Spíš to vypadá na absolutní nepochopení pojmu kapacita. Navíc nelze paušálně tvrdit, že všechny aku je nutné externě dobíjet.
Ale k dotazu a z praxe - mám několik aut a chovám se k nim po stránce akumulátorů různě. Svůj služebák, kterým najezdím denně stovky km nenabíjím nabíječkou vůbec. Není proč, bez potíží do dobije alternátor. To není jen víra, to je ověřeno v autorizovaných servisech, kde vždy kontrolují stav aku. Vždy v pohodě. Naopak auto, s kterým jezdí převážně manželka od Lidlu na poštu a pár km do práce, tak ten nabíjím tak co 14 dní. Protože při jízdě používá ohřívání všech skel, sedadla a svítí světly, odběr je poměrně velký a při krátké jízdě tak nemá alternátor šanci akumulátor řádně dobít.
Promon:
Za svým tvrzením si stojím,Baterie je trochu jako živý tvor,chová se podle podmínek provozu.Je to složitá chemie.Vytváření konstrukce elektrod závisí nejen na stálých napěťových stavech,ale i na různém kolísání napětí.Nejlepší obnovení správné struktury článků je nabíjení pulzujícím proudem,který životnost značně prodlužuje.,Práce pod úrovní provozního napětí je také na vrub životnosti.Proto se zastávám občasného dobití mimo vozidlo,ale skutečně to nezajistí ty levné nabíječky.Rozhodně v zimě by baterie měla odpočívat spíše doma,než na mrazu.(Tehdy,kdy se delší dobu nejezdí).
Pokud vozidlo měsíc neprovozuji,neměla by baterie stát,zasulfátují se články a sníží se kapacita.
JABRAKA
Jeden start 6 sec x (MALIČKÝ MOTOR) 120A =720As. 1Ah=3600 As. Spotřeba startu = 0,2Ah. Směšné. Velké stroje, které pořád běží, mají na start malý AKU, který dokáže dát velký proud, chvilku. Na provoz stačí. Velikost aku (a alternátoru) se odvíjí více od výbavy vozidla, než start. proudu. Dál nevím, jakých 10A. Po startu - delším dejme tomu alternátor narve do baterky třeba 50A , chvilku a je nabito. Dobíjení občas na nabíječce je lepší proto, že AKU je v provozu v autě trvalé ne úplně nabitý, protože 14-14,7V je nastaveno dobíjení. Prospěje mu proto občas ho nabít naplno, tj prohnat ho na těch 15-16V. Pak se nabije naplno. Nové auta navíc mají sledování kapacity AKU tak, že měří jaký náboj se dodal/odebral. Podle toho reguluje nabíjecí napětí. A taky nabíjí třeba 15V, když pozná, že vůz jede z kopce, takže šetří. V podstatě ale ta baterka, pokud není krám z výroby, vydrží +/- stejně)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.