Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý a velký okruh chladící kapaliny

Od: brkon odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

nevíte někdo kudy prochází voda v malém a pak ve velkém chladícím okruhu? Chápu to dobře, že malý je otevřený při chladném motoru a jak se voda zahřeje, otevře termostat velký okruh?

Jak by se dal velký okruh vypláchnout když bych chtěl vyměnit chladící kapalinu?

Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Malý okruh je blok motoru a zpravidla i výměník topení. Velký okruh je pak včetně chladiče. .

Vypláchnout velký okruh jde snadno -- stačí motor zahřát, velký okruh se otevře a tím i vypláchne.

stropek
Dobrý den, přidám se, když by se velký okruh otevřel jak pak vypustí malý i velký okruh? Vyplachuje se vodou se sodou?
Prodávají se i speciální kapaliny na průplach motoru kolem 150.- korun které by měly být šetrnější k hliníkovým částem - chladič + radiátor topení. V návodu je že se po přidání takové kapaliny najede pár kilometrů a kapalina se vypustí. Před takovou operací která vypadá naprosto blbuvzdorně je ale důležité nastudovat si servisní příručku - zjistit kde všude má motor odvzdušňováky. Špatné odvzdušnění trubek může způsobit velké škody na motoru. Třeba Frantíci TPCA mají na motoru takových ventilků 5 a to člověk bez manuálu nenajde.

Nejlepší je dát do soustavy roztok se sodou (odhadem půl balíčku sody na cca5l vody,nalít odvzdušnit a zahřát na provozní (třeba to projet) a pak vypustit-tím by se mělo odstranit část nečistot a usazenin,pak je dobré ještě vyndat termostat a PROTIPROUDEM zahradní hadicí celou soustavu důkladně propláchnout. Nedávno při rozborce motoru HDY-1,1i v P106-Saxopo vypuštění soustavy a sundání hlavy jsem zjistil co je tam ještě kapaliny!Zůstallo tam z psaného objemu chladicí sousatvy min.polovina náplně,u jiných motorů to může být jinak ale i tak tam toho zůstane dost!A protiproudem proto,že ce vypláchne víc než-li po proudu-smyslu prodění při motoru v chodu!

doplněno 02.10.17 19:04:

Honzo-pokud je to na mne tak si přečti co jsem psal-důkladně pokud reakce na jiného rádce pak tse omlouvám!

brkon
hodnocení

Díky, rád to propláchnu protiproudem, ale jak kudy je to protiproudu? Když sundám spodní hadici chladiče, tak strčím zahradní hadici do spodní části chladiče?

Pak mě zajímá pro zajímavost, kde se nachází výměník tepla?

Díky

Radiátor bývá vždycky blízko ventilátoru topení který žene vzduch přes něj když má topit. takže na 90% aut dole před nohama spolujezdce.
Úplně to nikdy nevypustis. Nejlepší jr jeste vytáhnout termostat aby se toho vypustilo co nejvíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]