Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychlost vozidel PČR

Od: uznevim odpovědí: 27 změna:

Dobrý den. Jako laika by mne zajímalo, zda PČR může bez " majáků " překračovat max. povolenou rychlost na pozemních komunikacích. Může nebo nemůže? A proč? Předem děkuji za fundované odpovědi.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

§18 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb.:
"Ustanovení odstavců 3, 4 a 8 (tj. povinnost dodržovat rychlost 50/90/130) neplatí pro řidiče zpravodajských služeb a stanovených útvarů policie a stanovených útvarů celních orgánů, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem, je však povinen dbát potřebné opatrnosti, aby neohrozil bezpečnost silničního provozu na pozemních komunikacích. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Útvary celních orgánů stanoví ministr financí."

S používáním modrých majáků tohle ustanovení nesouvisí - majáky řeší §41 a dávají mnohem větší oprávnění než jen překračování rychlosti.

hodnocení

2x

Bez majáků by měli dodržovat předpisy jako normální řidiči.

hodnocení

1x

Nesmějí překračovat rychlost. Ale to i spousta ostatních řidičů.

Klidně si můžete stěžovat a dokazovat, že porušili rychlost. Kdo to bude kontrolovat?

doplněno 09.11.15 14:42:

Danis, co chcete hledat v zákoně? Že nesmějí porušovat předpisy?

danis

Milane, ve kterém zákoně je toto uvedeno? Rád se dozvím něco nového. děkuji

Nejde o to, ve kterém je "dovoleno" - ono je to zakázáno obecně pro všechny a vozidla s právem přednosti jízdy mají výjimku.

mcmerkurion*
hodnocení

0x

bez majáků je to normální auto > ale co ty víš,řeknou,že jim zrovna nefungoval,a proto nebyl zapnutej> s ouřadem nemá cenu se hádat...

--- spíš si myslím,že budou maják používat tehdy,když nemaj na to právo,než,že ho nepoužijou...

uznevim
hodnocení

... modelová situace :

PČR mi v neoznačeném, majáky za sklem a v mřížce chladiče, neměří na dálnici cca 140 Km/ hod., dá se říci že mě svým dojetím ke zvýšení rychlosti " navedli ", nechtěl jsem " osobní " auto brzdit. Je jejich rychlost ok, nebo porušili i oni?

saman47*

Jak svým dojetím Vás ke zvýšené rychlosti navedli? Jedu přece podle předpisů a jestli mě někdo dojíždí nepovolenou rychlostí, může mě předjet a pokračovat třeba 300 km/h, já jedu podle předpisů. Proč bych měl zvyšovat rychlost nad rychlost povolenou, když mě dojíždí nějaký hovado...Nechápu.

hodnocení

0x

Aby mohli mít vůz s vlastností "přednosti", musí mít zapnutý maják. Bez výstražného znamení musí dodržovat pravidla silničního provozu jako obyčejný vůz.

Pokud tak nečiní, můžete je nahlásit a bude je řešit interní oddělení.

Zapnutí majáku musí mít vždy důvod. Není to "nechce se mi čekat v zácpě" - ale nahlášení nehody, pokud o zastavení nepravostí, atd. Pokud pustí maják jen z důvodu osobní potřeby, porušují pravidla a zneužívají svou pravomoc - také se řeší jako přestupek interním oddělením...

Váš příklad o "honění policejním vozem" je irelevantní - tato situace je popsaná v jejich postupech něco jako "skrytá hlídka" - toto je běžný a korektní postup. Vy jste mohl jet vpravo - měl jste se zařadit co nejdříve vpravo nebo jet max. 130...

doplněno 08.11.15 21:55:

Policejní vůz jede na stanici po výjezdu, po hlídce na silnici, ... prostě jede domů. Po cestě je zácpa a oni nestíhají večerní zápas. Pustí maják, aby projeli kolonou, křižovatkami,... = zneužití.

Vámi zmiňovaný postup "provokace", kdy vás ten vůz bez označení nutí jet rychleji a rychleji - to je vámi chybně řešená situace. V nejbližší možné době zpomalíte, zařadíte se vpravo. Pokud jede ten vpravo 130 - proč ho předjíždět?

Nicméně tyto hlídky, které zmiňujete, jezdí převážně na dálnici a chytají lidi s jízdou 20-30 km v hodině nad povolený limit.

uznevim
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Tím by mohla být otázka zodpovězena, tedy " skrytá hlídka" v zájmu čehosi, může v pohodě porušovat pravidla silničního provozu.

Nicméně moje modelová situace mi irelevantní nepřipadá, jednalo se pro nechápající o doplnění dodazu. Můj dotaz nezněl na zneužívání pravomoci PČR puštěním majáků z důvodu osobní potřeby, ale na možnosti překračovat povolenou rychlost PČR bez majáků. Irelevantní jsou tedy v uvedených souvislostech odpovědi na zneužití majáků.

danys*

ano můžou i bez použití majáků překračovat rychlost, jezdit na červenou atd. Najděte si k tomuto stanovisko vedení dopravní policie. Když trochu popřemýšlíte, tak lze zjistit i důvod..např. dojezd na místo, kde se nachází pachatel atd.

Když za vámi někdo pojede 200km/h pojedete také tak? *smich* Jinak ty policejní vozy, které provádí skrytý dohled, aby vozidlo změřily, nemusí vůbec dojíždět..

uznevim
hodnocení

Děkuji za odpověď,

Nechci být nezdvořilý, ale odpověď " najděte si někde něco " , pokud člověk trohu zapřemýšlí, nebude jistě odpověďí v souladu s pravidly Poradte.cz. Jedná se o porušení pravidla Z- 4 ( odkazovat tazatele na vyhledavače ve smyslu: "tady si to najdi" a na místa, kde problém vznikl (úřady, instituce, zaměstnavatele apd) ve smyslu: "tam se zeptej, podívej". Tazatelé nejsou hloupí, aby o této možnosti nevěděli, ale z nějakého důvodu volí Poraďte.cz, respektujme to! ) Pravidla

No, předem bych rád zdůraznil, že žádný z rádců nemá povinnost Vám radit - dělají to všichni dobrovolně. Chápu, že byste zřejmě rád co nejperfektnější odpověď, ale to nevylučuje situaci, kdy sám vyvínete určité úsilí sám.

Ale k věci. Párkrát jsem s chlapy od ,,Kobry 12´´ měl možnost podebatovat. podle toho, co mě řekli 140km/h většinou neřeší, pokud to však nemá dotyčný na tempomatu, nebo nejsou vhodné podmínky (děšť, sníh, mlha)

Situace, kdy policajti provokují najížděním bývá většinou ve skutečnosti poněkud naopak - hlídky nemají proč provokovat, těch co jezdí jak bez rozumu je i bez toho víc než dost. Pokud se na někoho pověsí, většinou proto, že ,,kořist ´´ dělá něco špatně (rychlost,, jízda vlevo a po) a tento fakt už dokumentují na kameru. Majáky zapínají v situaci, kdy mají jistotu, že nezpůsobí nebezpečný zmatek.

uznevim
hodnocení

I já si dovolím předem upozornit, že pravidla poradny platí pro rádce odpovídající na bázi dobrovolnosti také.

Nicméně přejdu k věci.

I vám děkuji za odpověď zakládající se na vašich domněnkách a informacích od chlapú od " Kobry 12". Spíše jsem očakával citaci nějakého paragrafu, nebo zákona.

Bohužel tedy odpověď neodpovídá na původní dotaz, můžou nebo nemůžou?

mcmerkurion*

dyť ti odpovídaj: nemůžou,ale dokaž to,to znamená,že můžou,jelikož si to vždy zdůvodní...

alten*

promon - Poslední věta příspěvku je přinejmenším "zmatečná" ( termíny "jistota, zmatek" asi nelze dost dobře definovat - celá věta pak vyzní jako suchopárná a nicneříkající, silně připomíná text vytržený z paragrafového znění, jehož účelem je alibismus odtržený od praktického života ).

Co je na tom zmatečného, či nepochopitelného? Typická situace z dnešních dálnic - z důvodu opravy dálnice je provoz stažen do zúžených pruhů s omezením rychlosti na 80km/h. Pochopiteně - není problém kdykoliv změřit výtečníka, co tam valí přes stovku. Takového si zdokumentují záznamem na kameru, v klidu ho následují a poté, co omezení projedou a provoz se rozjede zapnou majáky a dotyčného si odvedou na sjezd. Pokud by použili majáky v místě přestupku - tedy ve zúžení mohli by vyvolat zmatek, kdy by se řidiči snažili jim umožnit průjezd, což v situaci zhuštěného provozu na úzkých pruzích může vést k nehodě a fakticky k zastavení dálnice. Navíc hříšníka stejně nemohou v daném místě zastavit, ale odvedou si jej někam bokem, -odpočívku, sjezd a pod.

To je makačka na budku, že ...

cicko*
hodnocení

0x

Ano, může. A proč? No ze stejného důvodu jako každý jiný, protože chce a má na to!

doplněno 08.11.15 22:37:

Děkuji moderátorovi za pohotový zásah, bohužel tím pravdu nepřikryje. Nebo jsem snad porušil pravidla vlastním úsudkem?

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 08. 11. 2015 22:46:35
Ne. Tím, že tvůj příspěvek neodpovídal na zadaný dotaz, ale hodnotil jiného uživatele.
takjan*

Mohou v podstatě co chtějí. Stačí, že mají podezření ap. Ispekce vždy dokáže, že jednali dle zákonů. Vyjímečně ne, ale to se několik let soudíte.

hodnocení

0x

Vozidla zpravodajských služeb, GIBS a policie můžou překročit rychlost i bez použití výstražných modrých světel (pokud to vyžaduje plnění jejich úkolu - již zmiňovaný §18).

Sanitky a hasiči ne.

radekczech
hodnocení

0x

Pozor pozor! PČR má za určitých situací vyjímkum která se vztahuje na určitá vozidla (možná byla v posledních letech orzšířena na všechna vozidla PČR?) a to proto, aby policie při měření rychlosti vozidla za jízdy, kdy potřebují u policejního Passatu srovnat rychlost s měřeným vozidlem, mohla toto vozidlo dojet a následně jet stejnou rychlostí jako on a při tom nebyla odhalena! Toto je situace už poměrně stará, tuším, že PČR se k tomuto sama vyjadřovala na svých oficiálních stránkách již v roce 2012 a to právě z důvodu toho, že si hodně řidičů stěžovalo, že policejní Passaty na dálnicích nedodržují rychlost. O tomto je napsáno i v zákoně o policii.

danis

ano je to stanovisko dopravní policie, která se k tomu vyjádřila, že skutečně můžou i bez majáku překročit rychlost. a je to i v zákoně, jak zde již bylo napsáno.

Jinak u těch passatů- ne každý musí srovnat rychlost s měřeným vozidlem. jde o to, jaký tam mají radar. Jestli rammer nebo polcam. Takže asi tak. Ale rádců neználků je zde opět většina, co radí a opravdu neví. Bohužel problém této poradny! A pak si tazateli vyber.

Již jste našel nějakou radu, kde se shodli na 100% všichni? Já ještě nikdy.

doplněno 12.11.15 13:35:

danis, kde jste?

uznevim
hodnocení

Dobrý den,

všem rádcům děkuji za ochotu poradit a jejich odpovědi. Myslím, že je jasno...

hodnocení

0x

Mám dotaz podobného ražení, tak nechci zakládat novou otázku.

Můžu předjet jedoucí vozidlo záchranné služby se zapnutými modrými majáky? Samozřejmě se bavíme o předjetí, kdy toto vozidlo nijak neomezím ani neohrozím a zároveň tím nepřekročím nejvyšší povolenou rychlost (ale to už není součást otázky). Prostě, MŮŽU?

doplněno 12.11.15 19:34:

díky. myslel jsem si to, jen jsem si to chtěl ověřit.

Často se stává, že sanitka s pacientem jede opatrně, aby lékař mohl za jízdy pracovat. Pak není důvod nepředjet, pokud jinak dodržíš předpisy.

Jak správně píše kolega, klidně můžete. Není to zakázané.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]