Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstoupení od smlouvy - nedodání VTP

Od: dante* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, v autobazaru jsem zakoupil auto na úvěr a zaplatil zálohu 15.000kč. Bylo mi řečeno, že velký TP dostanu, až jim banka zašle peníze. Po 10 dnech jsem si přišel VTP vyzvednout, avšak po mně chtějí 5.000,-, s čímž nesouhlasím. Nebyl jsem informován ani ústně ani písemně, že auto nemělo české doklady ani ve smlouvě není zmínka o částce za doklady. Pouze je tam věta, že cena auta je bez českých dokladů. Proto jsem podal písemné odstoupení od smlouvy do 14-ti dnů, které bazar neakceptuje, nechce převzít auto, nechce mi dát ani doklady ze zahraničí. Banka odpověděla, že si to máme vyřešit mezi sebou. Platím úvěr, pojistku a nejezdím. Taky nemohu splnit podmínku banky o odeslání VTP do 30 dnů. Na policii řekli, že je to obč.pr. spor a ne trestný čin, a paradox je, že jsem byl dnes i u právníka a zrovna jsem trefil na toho, který zastupuje jejich firmu. Prosím poraďte jak postupovat, abych mohl odstoupit od smlouvy, získal zpět své peníze. Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

občanský zákoník uvádí řadu důvodů, pro které je možné od smlouvy odstoupit. V každém případě ovšem, pokud protistrana odstoupení neakceptuje, je třeba domáhat se práva u soudu, což stojí čas a peníze.

Pro přesnou odpověď byste opravdu asi potřeboval poradit se s advokátem, zejména mu ukázat veškeré dokumenty, protože tam může být zakopaný pes. Vy zřejmě hodláte odstoupit od smlouvy z důvodu uvedeném v obč. zák. § 597:

(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.

Ovšem v dotazu uvádíte, že jste věděl, že cena auta je bez českých dokladů, proto by bylo třeba toto ve smlouvě podrobněji prostudovat. Radím zkonzultovat s jiným právníkem.

dante*
hodnocení

No to je to, co mě děsí. Právník mě zřejmě vyjde dráž než zaplatit těch 5.000,- . Fakt nepochopím, proč si prodejci můžou dovolit skoro všechno a my jim to ještě dovolíme. Měl jsem studovat raději práva.

nespokojenyurednik

já Vám to napíšu, proč si můžou dovolit všechno, je to proto, že většina obyčejných lidí nakupuje auta v bazarech, místo toho, aby si pro auto zajela osobně do zahraničí...tak platíte za auta o desítky tísíc korun více...prodejci a dovozci aut, ti co v tom umí chodit, jsou dnes za vodou...mají dost peněz na čtyřkolky, moře, silné motorky, jachty, luxusní auta...a samozřejmě také na dobré právníky...vy ten soudní spor spor vyhrajete, ale co vysoudíte padne na právníka, možná i víc, a prodejce to moc dobře ví, proto to na Vás zkouší...lidé se bohužel nepoučí a ui nepúoctivého prodejce nakupují další a další a další...napiště do místních novin, volejte do Novy, udělejte jim reklamu...

dante*
hodnocení

No opět máte pravdu. Kdyby mi mé staré auto nenabourali na odpis, a nebyl jsem invalidní, do bazaru bych nešel, kolo jsem měl rád:). Díky moc za odpovědi a ochotu.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Pokud Vám prodejce nedodá žádné dokaldy, ani zahraniční, smluvu lze zrušit, protože jste koupil sice auto,které ale bez dokladů nelze jako auto řádně užívat...přihlášení auta se zahraničnímo doklady Vás vyjde na další peníze...najděte si jiného právníka, požadujte po bazaru také uhrazení všech nákladů, které Vám vznikají po dobu, co nemůžete auto řádně užívat...klidně se suďte...

dante*
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]