Nejste přihlášen/a.
Mám Škodu Rapid 1.2 TSi, kupoval jsem jako nové. Mám ho rok a 4 měsíce a najeto 20 000.
Ale olej jsem ještě neměnil. Mám tam nějaký ten Longlife a v manuálu je napsáno že výměna min. 15 max 30 tis. nebo za 2 roky, podle toho co přijde dřív. První servisní prohlídku mám v létě 2016.
Mám tam zajet a říct že ho chci vyměnit už ted že se mi to už zdá moc? Nebo mě pošlou zpátky s tím že je to zbytečné že to vymění až při té prohlidce?
Olej Longlife je jen reklamní trik, nic takového neexistuje. Pokud přistoupíte na dlouhé servisní intervaly, dočkáte se tak akorát poškození motoru. Můj příklad: u nového VW T5, probroušené hydroštely a ojetá vačka ve 250 tisících km. OLej při nájezdu 30tis km už není olej, ale brusná pasta. Raději levnější olej a výměna po 15 tisících nebo za rok.
Olej long-life to je jedna z největších sviňáren co existuje,olej 30 tis km v motoru prostě nevydrží a motor se extrémně ničí. Měň po 15 tisících a budeš mít jistotu že motor ti vydrží mnohem déle.
Jestli budou mít nějaký pindy že to stačí tak se na ně vybodni,zajeď s tím do jakéhokoliv servisu a tam ti to vymění taky
Všichni se zbláznili! To samé má Opel i Renault vč. turbobenzínů. První výměna po roce nebo 30tis. Na první výměnu pojedu po 10tis...předpokládm, že mě nevyhodí :D Podmínky ztráty záruky lze dohledat, na zákonnou záruční lhůtu dva roky to nemá vliv, na rozšířenou ano.
Zdravím, long-life oleje jsou cesta do pekel, jak už tu padlo. I když jsou moderní motory vyráběny přesněji, záběhový cyklus potlačit nelze a tak se v první olejové náplni objeví více nečistot. Proto je doporučeno (automobilka to ale nedoporučí), první olej vyměnit již při 5 000 km, nejpozději 10 000 km. Každá další náplň se mění již standardně a to po 10t-15t km na vlastní žádost. Máte na to právo, servisní inerval je jen jejich předpis, stačí trochu přitlačit, že proběhne telefonát na vedení automobilky a už budou jako beránci. Long-life olej se sudu ať si nechají (stejně dostanete klasiku).
P.S.: Všechno to dnes spěje k tomu, aby úprůměrný motor vydržel 200 000 km a pokud ho tím jejich předpisem první výměny 30 000 km načnete, jen dobře pro servisní síť automobilky. Pak začne peklo s autem, začne žráť olej, ale díky poznámce, že spotřebu oleje cca 1/1000 km lze považovat za normální máte smůlu. Toto vše je jen díky lidské povaze všemu a všem věřit.
U některých vozů, např. Kia, máte navíc filtr na olej a zátku na vaně zamblombovány, ale i tam lze přitlačit v servise na zkrácení první demoliční výměny.
no u nás na dodávkách (ford tranzit) cca 25tis u malých nakladáků (DAF) cca 50tis a velké(SCANIA)i 150tis
a mají nalétáno i 1 000 000 km a v převodovce se nikdy neměnil.Tím samozřejmě nechci odradit tazatele od výměny-jen takový poznatek
Dálkaři mění olej méně často než řidiči na krátkých trasách. Je to dáno tím, že časté starty a pojíždění na krátkých trasách více znehodnocuje motorový olej. Výměna při standardních lhůtách 1 rok nebo 15000 km je optimální. Při dřívějších výměnách oleje - 10000 km, to nemá na nic vliv. Je to jen vyhazování peněz. Stejné podmínky platí i o převodovce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.