Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojistné plnění po nehodě

Od: zvanda® odpovědí: 11 změna:

Minulý týden mi do zaparkovaného auta před domem zezadu nabourala řidička poš.auta.Nehodu šetřila PČR s výsledkem plné viny řidičky.Pošta má auta pojištěna u ČP.Druhý den mi bylo poskytnuto náhradní auto.Dnes jsem obdržel rozhodnutí ČP o nehodové události.U auta byla zjištěna totální škoda a bylo mi oznámeno,že auto bylo naceněno na 63000kč.Z toho mi bude vyplaceno 38000kč a vrak půjde do aukce za 25000kč.Nerozumím tomu s autem jsem normálně dojel i když s rozbitým zadkem.Jedná se o Citroen C-4 1,6HD r.v.2005 200 000km najeto.Byly udělány rozvody,v dubnu obuty nové pneu.na elektronech.Nerozumím té aukci.To auto je můj majetek.Kam půjdou ty peníze z té aukce?Proč si to nemohu prodat sám?Nemám zkušenost s touto věcí.Poradí někdo co bude dál.Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokusím se shrnout a rozvést odpovědi ostatních rádců:

Cena 63000 byla stanovena pojišťovnou jako cena obvyklá. Tuto můžete rozporovat úspěšně jedině posudkem soudního znalce, pravděpodobně se to nevyplatí.

Plnění pojišťovny 38000 je Vašich. Oněch 25000 z aukce znamená, že již aukce proběhla a nejvyšší nabídka byla 25000. Pojišťovna by Vám měla v případě Vašeho zájmu dát kontakt na vítěze aukce a ten je povinen vůz za tuto cenu odkoupit. Tedy dohromady dostanete 63000, ale přijdete o auto. Nebo auto prodávat nemusíte a necháte si ho opravit, potom logicky nedostanete těch 25 tisíc.

Co se týká skutečné hodnoty vozu (provedené investice, nové gumy) to pojišťovnu jaksi nezajímá. Z tohoto důvodu je lepší, když auto na snímcích pro pojišťovnu vypadá co nejhůř (podle těch fotek se draží, ale celková cena je tabulková). Takové věci jako nové gumy na nablýskaných elektronech a lak jako z výstavy dělají vozidlo hodnotnějším, ale s tím teď už nic nenaděláte.

Co tu ještě nepadlo je, že pojišťovny rády dělají totálky i v případě, kdy je to na hraně, ale poškozený si vezme náhradní vůz. Pokud to není totálka, hradí pojišťovna náhradní vůz po dobu opravy. Pokud to totálka je, od doby kdy rozhodnou o tom, že jde o totálku, už jezdíte stoprocentně za svoje, pozor na to!

stirecek*
hodnocení

2x

Pokud je totálka 63tis, tak trvat na vyplacení 63tis. Auto si opravíte a necháte.

mzxy*
hodnocení

2x
Sam8zrejme muzete skutecnou hodnotu suta vypocitst sam, a obvyklou cenu pojistovny rozporovat, pokud pochopite podstatu fungovani pojistoven jako normalni podnikani, ktere pocita s neznalosti a chovanim poskozenych, nepotebujete soudniho znalce, dokud nepodate zalobu, nastudujte si znalecjy standard, ktery najdete na google, je to metodika vypracovana na vut v brne slouzici k podrobnemu posouzeni jednotlivych cadti auta a v souhrnu jeho skutecne hodnoty, pojistovna zrejme provedla jen posouzeni rozsshu poskozeni s obvyklou cenu podle jednoduchych tabulek, vy si to spocitejte pro kontrolu sam, pokud je pravdou co uvadite a auto je v lepsim nez prumernem stavu, mate realnou sanci ziskat bez soudu o 5 nebo 7 tisic vic. Pojistovna predem nepicita s odporem a ceka ns to, ze sklopite usi a ona na vss vydela, navic je jim jasne ze posudek znalce stiji 3, 5 i vic tisic a budete vahat zda jit do sporu
podle us mate narok na uhradu skutecne skody a pokud by vas chtela ochcat o vetsi castku, garantuji vam ze v momentu, kdy ji bude dorucen stejnopis zaloby, protoze ji podate spolu s nezpochybnitelnym posudkem znalce z oboru pokusi se vse urovnat mimosoudne.
bojujte za svych 7 tisic. Ja to nikdy nevzal a pokazde jsem sve penize dostal, samozrejme az po durazne vyzve, ve krere jsem pojistovnu upozornil, ze pokud uz ten posudek znalce z oboru predlozim, tak u soudu a pojistovna obdrzi jen stejnopis zaloby, kterou nestahnu, a po prohranem sporu pojistovna zaplati jak tento posudek, tak naklady pravniho zastoupeni, 7 tisic a vsechny prokazatelne naklady.a to se nevyplati, 2 dny po doruceni vyzvy jsem mel pokazde penize na uctu.

rendy*
hodnocení

1x

Pokud by se dalo nabourané auto do servisu, použili by nové náhradní díly a dle jejich výpočtu by cena dílů a opravy převýšila časovou cenu vozidla, která byla odhadnuta na 63tis. V tu chvíli se to pojišťovně nevyplatí a ohodnotí to jako totálku. Totálka neznamená, že auto je vrak a není pojízdné. Ostatní je na dohodě s pojišťovnou. Určitě se dá dohodnout, že si vrak prodáte sám, nebo si jej za těch 38tis. opravíte náhradnímy díly třeba z vrakáče apod. Jestli máte zájem si ho sám opravit, kontaktujte pojišťovnu a určitě Vám vyjdou vstříc.

Druhá věc je, že vpodstatě pojišťovna by měla poškozenému vyplatit náklady na znovuobnovení poškozeného vozidla do stavu před pojistnou událostí. Takže v případě, že byste si nechal z použitých dílů opravit auto, pak by šly na pojišťovně vymáhat i skutečné prokazatelné náklady. Pokud by se použily nové díly, mohla by totiž pojišťovna tak jako tak krátit, protože novými díly by Vám vpodstatě zhodnotila vozidlo oproti stavu před nehodou.

layborr*

Rendy - nemáte pravdu -

Stanovisko ÚS je ke zkoumané věci tedy takové, že pojišťovna není oprávněna krátit náhradu škody při opravě havarovaného automobilu z důvodu použití nových náhradních dílů a to mimo jiné z následujících důvodů:

1 . už při samotné havárii dochází ke snížení hodnoty vozu

2 . poškozený nemůže být nucen při opravě používat staré či neoriginální náhradní díly,

3 . nelze přenášet úhradu nákladů na poškozeného,

4 . rozhodnutí ÚS jsou pro obecné soudy závazné (neakceptování II. ÚS 2221/07).

Pro tazatele - pokud nesouhlasíte s pojištovnou , tak jim navrhněte své řešení ,

oni nemůžou rozhodovat co se stane s vašim majetkem .

rendy*

Bohužel praxe je ale jiná. Tohle se normálně standardně děje. Pokud by věc došla až k soudu, soud by dal jistě poškozenému za pravdu, ale jak říkám, praxe je jiná. Pojišťovny bohužel hřeší na to, že takhle daleko to nedojde.

zzzlatokopka*

Máte oba pravdu, rozdodnutí US je jasné, a praxe je opravdu opačná, ale to proto, že se lidé nebrání.

Zlatokopko-Výjímečně musím sopuhlasit a proto *palec* a bodík!

Zkrátka a jasně sposta lidí neví nebo nemají žaludek na to aby se s poj. dohadovali i když na to doplácí!

hodnocení

0x

Z môjho pohľadu pri totálnej škode a plnení vám uhradia škodu celú podľa ohodnotenia a keby ste si ho vy ešte popredali,tak by to bolo dvakrát platené.

hodnocení

0x

skusils tu Nehodu.cz?

mzxy*
hodnocení

0x
Az dostanete tech 38 tis., auto si prodejte klidne sam za 50 tis...aukce jsou k tomu aby byl obcan oskuban, podle fotek drszi nabourana suta prekupnici, kteri je polepi a prodavaji do polska, tak skocil i muj psssat...je nurne mit vse pod kontrolou, az budete mit tech 38 tis., dejte fotky bouraneho auta na internet nebo oslovte sam prekupniky a chtejte 30, 32 tis...predtim di vse zdokumentujte, dejte dohromady doklady o provedenych opravach a u pojistovny rozpirujte jeji vypocet celkove castky, chtejte od nich dalsich 7 tisic...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]