Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, zda je u zimních pneu vhodnější širší, nebo naopak užší provedení. Obecně platí, že širší pneu má díky větší styčné ploše lepší přilnavost. Nevýhodou je vyšší valivý odpor a spotřeba. Ale třeba při automobilových závodech na sněhu jsou k vidění extrémně úzké pneumatiky. (V mém případě jde o standardní pohon předních kol.)
Většina na zimu doporučí užší pneu neboť se "lépe zaříznou do sněhu" no nevím,v rozměrech ,povolených! co jsem na autě měl,mi nikdy nepřišlo že užší jsou lepší nebo že širší jsou lepší-konkrétně šlo o 165 a 175 a u nynějšího je to175 a 185 přičemž na můj model a motorizaci je v sérii ještě 195 (zkoušel,resp.jsem měl všechny tři rozměry).
Kupuji značkové s poměrem cena-kvalita. Já osobně mám jen jeden možný rozměr (jiný na můj vůz není povolen), ale když jsem jezdil jinými vozy, nerozhodovala šíře pneu ale místo mezi sedačkou a volantem. Ostatní zaznělo - na ledu širší, na sněhu užší, přezouvat to nebudu...
Koeficient tření nezávisí na velikosti styčných ploch, ale jen na vlastnostech styčných ploch . Tření (třecí síla,která působí proti pohybu) jako takové je závislé kromě na koeficientu tření jen na kolmé přítlačné síle mezi styčnými plochami. Podle toho, širší či užší pneumatiky nemají vliv na velikosti síly působící proti pohybu ( sílu působící jak proti rozjedu vozidla-akceleraci,brzdnou sílu při brždění ani na sílu působící proti pohybu v terénu - sněhu, ledu a pod. Stejně těžké vozidlo bude mít stejné jízdní vlastnosti při úzkých či širokých pneumatikách za předpokladu, že budou vždy použity pneumatiky stejných vlastnosti ( ze stejného materiálu) a jízdní dráha rovněž stejných vlastností.U valivého tření (odporu) vstupuje do vlivů na valivé tření koeficientem valivého tření.
To říká teorie tření. viz." cs.wikipedia.org/... - miro
doplněno 04.10.15 19:47:Velící se kolo vždy podle vlastností styčných ploch, vytváří před sebou svým zabořením se do terénu překážku, která působí proti valivému pohybu. Užší kolo při stejné váze vozidla si vytvoří vyšší překážku (má tedy větší odpor proti valení než kolo širší), Širší kolo vytvoří méně hlubokou překážku ale širší, tak že obě kola jsou na tom prakticky stejně co se týče valivého odporu.
Ve škole, někde tak v 7. nebo 8. třídě, nás učili, že třecí síla je nezávislá na styčné ploše, pokud nepřejde v čáru nebo v bod. Pamatuju si to dobře?
No a teď můj názor. Úzká guma se sice lépe "zařízne do sněhu" ale: Pokud mi mezi gumou a vozovkou zůstane i jen minimum toho sněhu, uplatní se podle mně šířka, a to nikoliv třením, ale širším vzorkem, který se "opře" o ten sníh. Čím širší(a hlubší) vzorek, tím větší sílu přenese. Takže úzká guma má možná smysl v mezních rychlostech, kdy se "zařízne" do sněhu a opře se i bokem pneu, ale v normálním provozu asi ne. Neumím to jakkoliv dokázat. Je to jen moje laické vnímání fyziky.
To je i teorie. Pneumatika musí na sníh působit dostatečně velkým tlakem, aby se zabořila vzorkem dost hluboko. Stlačený sníh se také výrazně zpevní a lépe přenáší sily. Je také dobře, aby byl vzorek dost "děravý" kvůli samočistění.
Široké pneumatiky s nízkým měrným tlakem jsou zase lepší na suchém asfaltu či betonu. Ale je to proto, že mohou být z měkké směsi s vyšší adhezí. Pokud by byly měkké pneumatiky příliš úzké, přehřívaly by se a opotřebení by též bylo neúnosné.
Bavíme-li se o tření, potom nemáte pravdu. Třecí síla nezávisí na ploše ale na váze. Čím menší plocha tím sice větší měrná plocha ale třecí síla stále stejná. Budeme-li se bavit o stlačení sněhu a záběru vzorkem, nejde už o třecí sílu. A můžu směle tvrdit, že širší vzorek má větší plochu než úzký a tudíž přenese větší sílu. Spekulovat na něco jako je rozdílné stlačení sněhu nehodlám. Dokazovat si tu něco, jako je pevnost více nebo méně stlačeného sněhu, no nic...
K teoretickým odpovědím přihodím ještě něco z praxe - test Autoklubu ČR, který testoval stejný model pneu ve třech různých rozměrech:
Čím širší, tím lepší brzdy a handling, naopak odolnost proti aquaplaningu se s šířkou zhoršuje. U sněhu se to celkem obrací, ale ne tak moc jak by se mohlo zdát.
Zdali širší nebi užší si můžete udělat úsudek z tohoto příkladu:
Zakoupil jsem FORD S-Max s namontovanými pneumatikami o rozměru 205 x 55 x 16. Když jsem přišel na to, že tento rozměr pneumatik není zapsán v TP a tudíž není pro tento typ vozu povolen, požadoval jsem na prodávajícím, aby vůz přezul do schválených pneu. Ten to skutečně učinil a dal tam rozměr 215 x 65 x 16, tedy širší a vyšší. Jízda s těmito pneu byla mnohem komfortnější než na těch původních - prostě nebe a dudy !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.