Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
policie v Polsku mě odebrala ŘP za rychlou jízdu ve vesnici (přehlédl jsem začátek obce, a tudíž jsem jel rychlostí jako mimo obec). Policie mě naměřila 103km/hod. Pokutu jsem na místě uhradil, ale jelikož jsem překročil rychlost v obci o 53km, odebrali mě ŘP, s tím že mi ho pošlou na náš konzulát v Polsku, poté na ministerstvo dopravy a potom do okresního města. Vydali mi náhradní ŘP na 3dny. Podle informací z naší strany může dorazit ŘP buď do týdne, nebo měsíce, nebo do půl roku.Do té doby nesmím jezdit autem, i když v Polsku nemám žádné závazky a v ČR rovněž také ne.Jak mám postupovat?
no to je pěkná krawina,a až přijde z Polska,tak to vysvětlí jak? v evidenci ztráta a ono zadržení...došel bych na policajty a zeptal se...
dobrý den,
polský policista mě odebral ŘP na základě nějakého jejich nového zákona , který platí od května 2015, když překročíš rychlost v obci nad 50km, může ti odebrat ŘP. Dohadoval jsem se s ním proč mě ho odebírá, když jsem s pokutou souhlasil a uhradil ji na místě. Odpověděl mi : tak jest polsky zakon.
Tento polský zákon je přesně z důvodu dvojího trestu údajně protiústavní atd, ale než se právníci dohodnou, bude to trvat. Jinak obecně - policie PL to posílá starostovi obce, kde byl spáchán přestupek. Ten odesílá ŘP na české úřady. Možnou délku zadržení ŘP jsem nenašel. Jedná se o trest 3 měsíců bez ŘP, platný je pro území PL, při překročení je trest zákaz na půl roku atd.
Vy máte pořád oprávnění k řízení kdekoli krom PL, jen to nemáte jak prokázat. Za jízdu s platným oprávněním, ale bez kartičky ŘP je u nás pokuta max. do 2000,-, prý jsou reálně sazby 200-500.
Tudíž lhát a nechat si vystavit duplikát nebo jezdit 1-3 měsíce hodně opatrně
Oni rádi cizince, především odpoledne. A to proto, že cizinec si podle PL práva může vybrat - pokutu bez debat v hotovosti (zajedou s váma i k bankomatu nebo do směnárny) nebo pobyt ve vězení do druhého dne a pak k soudu. Ráno/dopoledne máte šanci jít hned ten den k soudci, ale noc na smradlavé cele si každej rozmyslí...
Vřele nedoporučuju laškovat a příliš diskutovat s PL policajty jako s jejich českými protějšky. Bohužel vás mají na lopatě a dají vám to pěkně sežrat, bez kamery nebo svědka je jen minimální šance něco u soudu obhájit nebo okecat. A soudy se ani nepozastaví nad tím, že hlídka používá nezkalibrované a nezákonné měřidlo (hodně nepřesný ruční radar, tzv. sušák) bez registrační fotky. Na druhou stranu například tolerují (policajti) obvykle +10 km nad limit a pokud jste hodně drsný, tak údajně (jak říká kolega Polák) úplatky tam bere minimálně půlka cajtů, rychlost do +20 řeší 200 zlotých. Jiný přestupky prý nepáchá...
A že někde měří rád cizince? Njn, úplně vidím soudce: "Asi tam často překračují cizinci rychlost, maj koukat na značky." To vám nebude platný nic.
dobrý den,
je to tak jak píšete, já jsem vlastně dvakrát potrestaný, a to že nedlužím nic jak PL tak CZ, vypadá to tak že to hodím do televize aby se to dostalo na veřejnost, tudíž aby lidi věděli a byli připraveni že to může potkat kohokoliv jiného. A ten policista mě řekl , že je to jeho oblíbené místo na lapání cizinců.
k čemu ta reportáž, když pokuta v Polsku byla už zaplacena!
Pokud jde o slovní spojení z reportáže "výměna informací o registracích vozidel", vězte že nový český registr vozidel který stál i s údržbou k dnešnímu datu víc jak 300 milonů Kč má problémy sám se sebou, mnoho elektronických záznamlů je poškozeno a došlo k masivnímu smazání obrovského množství technickcých dat...
NIkdo z úředníklů o tom nemluví protže se bojí, v novinách nám lžou že běží...(běží ale neseje)
A správcem registru je MDCR, a tam se zastavil čas...
ČR se od už roku 1996 připojuje k systému EUCARIS, a máme rok 2015 a nic...
Jsme proste 50 let za opicemi
Nevím jak by to mělo správně být,ale pkd bych byl na místě přestupníka,tak bych to řešil dle rady p.Mzxy!
Dobrý večer. Díky bohu za polské pokuty od policie. Vím jak je to tam přísné. Teď jen vyčkejte na vyjádření příslušného správního úřadu.
Překročení rychlosti v obci o 50km by mělo být trestáno mnohem přísněji.
dobrý den,
pokud znáte obce v Polsku víte jak to vypadá, pár domečků od silnice a je tam cedule začátek obce. Já jsem měl tu smůlu že ta cedule byla schováne za keříkem a to ji mě musel polský policista ještě ukázat. Policista dobře věděl na kterém místě
má měřit rychlost, sám se k tomu přiznal že to je jeho oblíbené místo na odlapení cizinců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.