Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V zimě vzorek 4 mm

Od: lucas* odpovědí: 20 změna:

Všude čtu, že v zimě má být vzorek na pneu nejméně 4 mm. Je to jen doporučení, nebo zákonný předpis? Pokud je to předpis, pak je v porovnání s ostatními zeměmi docela přísný.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
A v čem je problém? Děláte to pro svoji bezpečnost a cena pneumatik není dnes uz tak strašná.
Kdyz uz na jaře vidím ze se vzorek zmenšil na 4mm, tak je proste dojedu a na zimu koupim nové...
k2

Vy to opravdu delate pro svoji bezpecnost, nebo jste tomu jen uveril? Ja osobne hloubku vzorku musim resit jen jako prevenci zaminky pripadne buzerace PCR.

Ano dělám to pro svoji bezpečnost.
Rozdíl zimního vzorku 3mm je na jízdě sakra poznat.
Nejen na rozjíždění, ale hlavně v zatáčkách a pri brzdění.
Jestli nechcete dodržovat rozumné 4mm vzorku, tak prostě v zimě nejezdete. Nám ostatním bude na silnicích lépe.
.
Jinak je mnohem mensi zlo jezdit v létě na zimních než obráceně.
k2

A co 3,5mm, nebo 3,8mm, to poznate taky? Dodrzovat to nechci, ale "musim", jen to jako Vy nedelam pro svou bezpecnost, ale kvuli pripadne buzeraci statnim aparatem.

danis
Sorry,ale socky co nemaji na poradny zimni pneu ohrozuji vsechny ucastniky silnicniho provozu!
k2

Spravne, protoze mam-li "poradny zimni pneu" nemuzu nikdy ohrozovat zadneho ucastnika silnicniho provozu. Jen bohuzel nevim, jak ty "poradny zimni pneu" poznat...

danis
Ty budes dalsi ze strelcu, ktery veri svoji "pravde"!
Pneumatiky jsou dnes za par korun a jestli nejsi uolna socka a mas se rad,tak ani s temi 4mi mm nebudes jezdit
k2

Dekuji za informaci. Rad zustanu "uplnou sockou" a pojedu je i se 4mm.
Dle Vaseho vyjadrovani vidim, ze Vy uz jste te jedine spravne pravde, kterou nam pomoci PCR nuti zakon uveril dokonale...

lucas*
hodnocení

Zase tak prosté konstatování, že jsou dnes pneu za "pár korun", není. Je velký rozdíl v kvalitě. Pořídíte pneu za 800, nebo také za 4000 korun. A mnohdy bude bezpečnější kvalitní (dražší) pneu s nižším vzorkem, než levná s novým.

Lucasi-tak zrovna tuto bych netvrdil!?V minulosti (tehdy ještě bez povinnosti použít zimní) jsem celou zimu s velkým množstvím sněhu odjezdil na NOVÝCH letních pneu (po montáži na auto měli najeto asi 500km)! A chtít se snima dostat do smyku?Ani náhodou!

doplněno 01.10.15 16:22:

Danysi taky žel,špatně ne socky,To co myslíte není v zimních gumách a autě ale v tom co má ten který jedinec v mozku!Jeden může celou zimu bez nehody odjezdit na letních s 2-3mm a bez nehody a druhý dá NOVÉ zimáky a rozstřelí se v první zatáčce!

lucas*
hodnocení

A co to vlastně je ta "strašná cena"? Jakákoli cena je stále cena.

Problém je třeba v tom, že se mi nevyplatí pořizovat celoroční pneu (o čemž jsem uvažoval). Tolik zase nenajezdím a když je ojedu na 4mm, za jedno léto se k 1,6mm ani nepřiblížím. Příští zimu abych kupoval nové s předpisovým vzorkem a staré s ještě na léto slušným vzorkem vyhodil. Prodávaly by se už jistě obtížně.

asd1
hodnocení

1x

Je to předpis a celkem rozumný - 4mm na sněhu už je na prd, hlavně v prosolené břečce. Oproti novým to klouže výrazně víc. 4mm jsou dobré na dojetí v létě, na zimu už jen na sucho, mokro a částěčně námrazy nebo poprašek sněhu, na hlubším sněhu to jsou brusle. Letní jsou brusle i na námrazách.

Kdo to má - z mírného kopce 60 kmh, auto na dobrých zimákách stojí po 50 metrech, vy na 4mm po 50 metrech jedete 40 kmh = odstup 50 m nestačí pokud ten před váma začne naplno brzdit. A kd z vás si 50m odstup nechává? = pokud dojde na brždění tak buď uhneš do pangejtu nebo tě mám v kufru. Na letních je ten rozdíl ješt větší.

pepa*

A víte, kolik mm má nová pneumatika?

Podle mých zkušeností Dunlop Sport 2000E 6mm, ContiSportContact 7mm, Barum Brilantis 8-9mm, Eurotec 5mm.

Ještě záleží na rozměrech - já měl třeba shodný typ 165/70/13 jako měl otec 195/65/15 - já měl 9,3mm, on 8,5mm (u letních)...

Zimní vs. letní ale má největší význam ve složení směsi! Jestli se zatlačí sníh do 3 nebo 7mi milimetrů, to je druhotné... Je lepší mít zimní s 3mm než letní s 9mm...

hodnocení

0x
Pokud vjedete do míst ošetřených značkou "povinná zimní výbava", musíte mít vzorek zimní pneu min. 4mm. Jinak můžete klidně dál jezdit na letních, ale ne v případě sněhu, ledu,... nebo když lze předpokládat led, sníh...doplněno 01.10.15 14:56: Někde ty limity stanoveny být musí - když ne 1,6, co tak 1,2 nebo 0,2 nebo -2?Jako při rychlé jízdě - to je taky dané...O tom, jestli to někomu pomůže, se tady bavit nedá - někdo i s téměř novými zimními dokáže udělat totální blbost z nezkušenosti či frajeřiny...Tady se řeší limit daný vyhláškou - ten zazněl, povinnost je "skoro jasná" všem... Povinnost použít zimní pneu – zákon č. 361/2000 Sb. ve znění novely č. 133/2011 Sb.Novela silničního zákona č. 361/2000 Sb. z roku 2011 ukládá nově povinnost použít zimní pneumatiky (značené M+S) při provozu vozidel na pozemních komunikacích od 1.11. do 31.3. pokud se na silinici vyskytuje souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy anebo lze vzhledem k akutálnímu počasí předpokládat, že by tam mohla být.Dopravní značky ukládající povinnost použít zimní pneumatiky (vločka) zůstávají v platnosti, ale jejich použití asi bude méně časté. Nové ustanovení zákona tedy dává jistou svobodu kdy za parných zimních slunečných dnů lze vyjet i na letních pneumatikách, naproti tomu je ale přísnější za špatného studeného počasí, kdy je nuté použít zimní pneumatiky na všech typech silnic.Pneu360 doporučuje používat zimní pneumatiky vždy. Nikdy nelze s jistotou předvídat jak vypadá počasí na druhém konci republiky anebo jak bude zítra. Jízda bez zimních pneumatik je riskantní a může ohrozit váš život. Navíc se můžete v případě způsobení dopravní nehody dostat do komplikací jak s policií kvůli porušení výše zmíněného zákona, tak s pojišťovnou která bude při zjišťování vašeho nároku na pojistné plnění posuzovat zda bylo nutné v konkrétní situaci zimní pneumatiky použít nebo ne.Pneumatiky homologované dle tohoto zákona jsou v našem e-shopu jasně označeny štítkem schváleno pro použití v zimě.Zajímavostí je také vyhláška 341/2002 Sb. o schvalování technického stavu vozidel. Ta ukladá povinnost použít pneumatiky s rychlostním idexem stejným anebo větším než je maximální povolená rychlost vozidla (obykle index uvedený v technickém průkazu). V § 21 potom upřesňuje, že při použití zimních pneumatik lze použít i pneumatiky s rychlostním indexem nižším, řidič ovšem nesmí překročit maximální konstrukční pneumatiky (značenou rychlostním indexem) a je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena.Doslovné znění zákona č. 133/2011 Sb. § 40a:(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud- a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo- b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.Kompletní znění zákona č. 361/2000 Sb. včetě novelVyhláška č. 341/2002 Sb.

mzxy*
hodnocení

0x

kdo má na opice, měl by mít i na banány

hodnocení

0x

Pokud vjedete do míst ošetřených značkou "povinná zimní výbava", musíte mít vzorek zimní pneu min. 4mm

Tak s tímto tvrzením musím nesouhlasit. Jako každoročně se podobné téma řeší, často i špatně. Prosím, nežli mne budete kamenovat, koukněte se do citovaných předpisů, co je napsáno pod značkou C 15a.

doplněno 01.10.15 17:44:

Nejde o datum, to je každému jasné. Až si přečtete vysvětlení pod obrázkem Vašeho odkazu, již to budete vědět, jak je to správně.

doplněno 01.10.15 17:59:

Bingo...ano, klidně i letní, nebo zimní s malým vzorkem. Ale POZOR. Nesmí být na silnici souvislá vrstva sněhu, náledí atd, jak je to popsáno v zákoně. Tam pak nastupuje jiné pravidlo.

(Jen na okraj, jedná se o zmetek, který v zákoně zbyl před nařízením zimních pneumatik.)

Nedopsal jsem tam "v období od 1. listopadu do 31. března"- ale to jsem považoval za samozřejmé, když se bavíme o nutnosti užívání zimních pneu a mm...

Nebo je tam ještě něco jinak?

zakruta.cz/...

doplněno 01.10.15 17:49:

Budu potřebovat pomoc - jedinou výjimku bych viděl s řetězy. Možná je něco mezi řádky ... a v případě potřeby by mohl někdo použít na svou ochranu před pokutou...

buss
hodnocení

0x

Lucasi, jste řidič? Co je u nás je u nás, co je za plotem je jejich problém.

hodnocení

0x

A co to vlastně je ta "strašná cena"? Jakákoli cena je stále cena.

Problém je třeba v tom, že se mi nevyplatí pořizovat celoroční pneu (o čemž jsem uvažoval). Tolik zase nenajezdím a když je ojedu na 4mm, za jedno léto se k 1,6mm ani nepřiblížím. Příští zimu abych kupoval nové s předpisovým vzorkem a staré s ještě na léto slušným vzorkem vyhodil. Prodávaly by se už jistě obtížně.
To je presne ono,čím vzniká ten problém.Ostáva použiť ešte jednu sadu diskov .Celkovo by boli na auto 3 sady diskov a pneu.Na to ktoré kedy použiť vás navádzať nebudem.Isté je len to,že v tomto móde sa letné pneu takmer nedostanú k slovu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]