Nejste přihlášen/a.
Všude čtu, že v zimě má být vzorek na pneu nejméně 4 mm. Je to jen doporučení, nebo zákonný předpis? Pokud je to předpis, pak je v porovnání s ostatními zeměmi docela přísný.
Vy to opravdu delate pro svoji bezpecnost, nebo jste tomu jen uveril? Ja osobne hloubku vzorku musim resit jen jako prevenci zaminky pripadne buzerace PCR.
A co 3,5mm, nebo 3,8mm, to poznate taky? Dodrzovat to nechci, ale "musim", jen to jako Vy nedelam pro svou bezpecnost, ale kvuli pripadne buzeraci statnim aparatem.
Spravne, protoze mam-li "poradny zimni pneu" nemuzu nikdy ohrozovat zadneho ucastnika silnicniho provozu. Jen bohuzel nevim, jak ty "poradny zimni pneu" poznat...
Dekuji za informaci. Rad zustanu "uplnou sockou" a pojedu je i se 4mm.
Dle Vaseho vyjadrovani vidim, ze Vy uz jste te jedine spravne pravde, kterou nam pomoci PCR nuti zakon uveril dokonale...
Zase tak prosté konstatování, že jsou dnes pneu za "pár korun", není. Je velký rozdíl v kvalitě. Pořídíte pneu za 800, nebo také za 4000 korun. A mnohdy bude bezpečnější kvalitní (dražší) pneu s nižším vzorkem, než levná s novým.
Lucasi-tak zrovna tuto bych netvrdil!?V minulosti (tehdy ještě bez povinnosti použít zimní) jsem celou zimu s velkým množstvím sněhu odjezdil na NOVÝCH letních pneu (po montáži na auto měli najeto asi 500km)! A chtít se snima dostat do smyku?Ani náhodou!
doplněno 01.10.15 16:22:Danysi taky žel,špatně ne socky,To co myslíte není v zimních gumách a autě ale v tom co má ten který jedinec v mozku!Jeden může celou zimu bez nehody odjezdit na letních s 2-3mm a bez nehody a druhý dá NOVÉ zimáky a rozstřelí se v první zatáčce!
A co to vlastně je ta "strašná cena"? Jakákoli cena je stále cena.
Problém je třeba v tom, že se mi nevyplatí pořizovat celoroční pneu (o čemž jsem uvažoval). Tolik zase nenajezdím a když je ojedu na 4mm, za jedno léto se k 1,6mm ani nepřiblížím. Příští zimu abych kupoval nové s předpisovým vzorkem a staré s ještě na léto slušným vzorkem vyhodil. Prodávaly by se už jistě obtížně.
Je to předpis a celkem rozumný - 4mm na sněhu už je na prd, hlavně v prosolené břečce. Oproti novým to klouže výrazně víc. 4mm jsou dobré na dojetí v létě, na zimu už jen na sucho, mokro a částěčně námrazy nebo poprašek sněhu, na hlubším sněhu to jsou brusle. Letní jsou brusle i na námrazách.
Kdo to má - z mírného kopce 60 kmh, auto na dobrých zimákách stojí po 50 metrech, vy na 4mm po 50 metrech jedete 40 kmh = odstup 50 m nestačí pokud ten před váma začne naplno brzdit. A kd z vás si 50m odstup nechává? = pokud dojde na brždění tak buď uhneš do pangejtu nebo tě mám v kufru. Na letních je ten rozdíl ješt větší.
A víte, kolik mm má nová pneumatika?
Podle mých zkušeností Dunlop Sport 2000E 6mm, ContiSportContact 7mm, Barum Brilantis 8-9mm, Eurotec 5mm.
Ještě záleží na rozměrech - já měl třeba shodný typ 165/70/13 jako měl otec 195/65/15 - já měl 9,3mm, on 8,5mm (u letních)...
Zimní vs. letní ale má největší význam ve složení směsi! Jestli se zatlačí sníh do 3 nebo 7mi milimetrů, to je druhotné... Je lepší mít zimní s 3mm než letní s 9mm...
Pokud vjedete do míst ošetřených značkou "povinná zimní výbava", musíte mít vzorek zimní pneu min. 4mm
Tak s tímto tvrzením musím nesouhlasit. Jako každoročně se podobné téma řeší, často i špatně. Prosím, nežli mne budete kamenovat, koukněte se do citovaných předpisů, co je napsáno pod značkou C 15a.
doplněno 01.10.15 17:44:Nejde o datum, to je každému jasné. Až si přečtete vysvětlení pod obrázkem Vašeho odkazu, již to budete vědět, jak je to správně.
doplněno 01.10.15 17:59:Bingo...ano, klidně i letní, nebo zimní s malým vzorkem. Ale POZOR. Nesmí být na silnici souvislá vrstva sněhu, náledí atd, jak je to popsáno v zákoně. Tam pak nastupuje jiné pravidlo.
(Jen na okraj, jedná se o zmetek, který v zákoně zbyl před nařízením zimních pneumatik.)
Nedopsal jsem tam "v období od 1. listopadu do 31. března"- ale to jsem považoval za samozřejmé, když se bavíme o nutnosti užívání zimních pneu a mm...
Nebo je tam ještě něco jinak?
doplněno 01.10.15 17:49:Budu potřebovat pomoc - jedinou výjimku bych viděl s řetězy. Možná je něco mezi řádky ... a v případě potřeby by mohl někdo použít na svou ochranu před pokutou...
A co to vlastně je ta "strašná cena"? Jakákoli cena je stále cena.
Problém je třeba v tom, že se mi nevyplatí pořizovat celoroční pneu (o čemž jsem uvažoval). Tolik zase nenajezdím a když je ojedu na 4mm, za jedno léto se k 1,6mm ani nepřiblížím. Příští zimu abych kupoval nové s předpisovým vzorkem a staré s ještě na léto slušným vzorkem vyhodil. Prodávaly by se už jistě obtížně.
To je presne ono,čím vzniká ten problém.Ostáva použiť ešte jednu sadu diskov .Celkovo by boli na auto 3 sady diskov a pneu.Na to ktoré kedy použiť vás navádzať nebudem.Isté je len to,že v tomto móde sa letné pneu takmer nedostanú k slovu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.