Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , mám doma vlek za os. Auto domácí výroby , nebyl nikdy přihlášen , splňuje všechny pravidla a povinnosti silničního provozu . Otázka : zdali je možnost tento vlek přihlásit , získat spz , a otp . Co bych měl pro to všechno udělat . Předem moc děkuji za dobré rady
Doporučoval bych sehnat si papíry od podomácku dělaného vleku a jednoduše to přihlásit na ně,sice je to podvod ale jestli máš tak 20-30 tisíc,čas tak 2-3 roky a trpělivost tažného osla,můžeš to zkusit přes úřad legálně.
Stejným zplsobem jsem to dělal já když jsem potřeboval vyrobit atypický vlek na převážení lodě.podmínka byla že to musí mít automobilovou nápravu s dobrým odpružením a tlumiči,jak tu někdo psal ty šunty alko a knot které jsou odpružené jen silentbloky byly na tento účel zcela nevyhovující.
Tak tedy,sehnal jsem torzo podomácku dělaného vozíku s papíry,vše jsem si upůsobil tak jak jsem potřeboval a vozík na sebe jednoduše přepsal,jelikož v těch dokladech nejsou žádné specifikace jako výrobce nápravy,jen rozměry a nosnost a maximální rychlost,fantazii se potom meze nekladou,a kdo ti dokáže že takhle si to nepostavil už půbodní majitel v době kdy to ještě šlo
pokud má vozík stejné rozměry jako ten v TP, stejnou hmotnost a nápravu, tak přerážejte, pak je vše ok, jinak budete vyhozen při první technické prohlídce
a modlete se, aby to výrobce vyrobil správně
Představte si že se za jízdy odpojí a trefí auto v protisměru, které bude řídit někdo zu těch, kteří radí "přebouchat"...
V plné rychlosti, ojí do čelního skla nebo dveří řidiče
Já jsem si dělal vozík na základě jiných papírů a vím že jsem to udělal sám,správně a poctivě,nešetřil jsem na materiálu a dílenském zpracování. Podmínkou je aby to dělal někdo kdo umí se svářečkou.
Ono já bych taky radši dělal podle zákona,ale když prostě není možné nějak rozumně ten vozík přihlásit tak co zbývá. To jsem zkoušel a narazil jsem hnedka z počátku,protože jsem potřeboval mít automoblovou nápravu kvůli dobrému odpružení a tlumení,nejde,jedině snad co jsem pochopil přes nějakou individuální zkušebnu za naprosto nesmyslný ranec peněz. Tomu že to musí svářet člověk s průkazem ještě rozumím,že musím doložit faktury taky,ale dál už je to nesmysl na nesmysl.
Jinak máš pravdu v tom že některé podomácku dělané vozíky ještě z doby totáče jsou extrémně životu nebezpečné,když to svářel franta po 5 pivech někde ve stodole+k tomu 30 let provozu a hlodání koroze a špatná údržba+přetěžování.
Jinak pokud chcete dělat nějakou individuálku musíte sehnat papíry na podomácku dělaný vlek ještě za totáče,tam není napsáno nic kromě rozměrů,maximální rychlosti a maximální zatížitelnosti,žádný výrobce nápravy atd.
Jo a ono někdy je to mnoho povyku zbytečně,protože i v autě se může hrabat každý ňouma,a když tam něco blbě udělá a za jízdy pak ulítne náprava,je výsledek stejný jako s ojí do čelního skla, V tomhle ohledu by měly dobře fungovat STK
zákonodárce napsal, že každá konstrukční část musí být schválena
náprava musí být schválena jako náprava, automobilováý na automobil, vlerková na vlek, včetně uvedení hmotností kkteré vydrží
když tam dáte nějakou nápravu z vrakoviště, ke které není dokumetace a nelze jí bezpečně identifikovat, nevíte kolik uveze a na jaký vozík jí proto případně lze použít, pro tyto případy založilo MDCR technickou zklušebnu, která má přístroje a vše posoudí
jinak sériové nápravy alko nebo knot se běžně používají ke stavbám vozíků a vyjde to často levnějí než si koupit vozík za 12 nebo 15 tisíc
Ale to by mi bylo fuk,ať si schvalují jak chtějí,to bych ještě přežil. Problém byl v tom,že vozík odzkoušený z automobilovou nápravou by stál za homologaci nehorázný prachy a jak už jsem psal sériová náprava odpružená jenom silnetbloky byla na moje účely příliš moc tvrdá.
To jsou kecy že neví kolik uveze,třeba zadní kliková náprava z favorita kterou jsem použil má nostnost 640 kilo(což na nebržděný vlek s velkou rezervou stačí),je to ve velkém techničáku a když může jezdit na autě,tak může jezdit i na vozíku(je uchycena do karoserie 4 body) a zastavět ji není absolutně žádný problém.
Tady jde prostě jen o buzeraci nebo aby to nestavěl každý blbec co si myslí že to umí
Na individualnich stavbach a prestavbach vozidel neni nic zvlastniho ani sloziteho. Je samozrejme potreba splnit platnou legislativu a postupovat krok za krokem, tak jak se ma. Podle mne je to mnohem jednodussi proces, nez si treba postavit dum. Jak po strance legislativy, tak po strance samotneho provedeni.
Kdo tvrdi, ze to v CR nejde, nebo ze je to extremne obtizne, ten to podle mne ve skutecnosti nikdy nedelal a ani se o to nepokousel.
Jediny zadrhel, ktery mne napada, ze by se mohl vyskytnout je urednice, ktera tohle nikdy nedelala a proto ani nezna spravny postup. Coz ale vyresi konzultace s technikem odboru dopravy, pripadne s jejim nadrizenym nebo kolegou, ktery bude vedet co a jak je potreba. Nic, co by se nedalo vyresit.
-
Konkretne privesny vozik (pripojne vozidlo), ktery nepotrebuje brzdy, nevypousti zadne emise a nezpusobuje elektrickou nekompatibilitu patri k tomu nejjednodussimu, co lze prihlasit. Jedine, co musi splnovat z tech dulezitejsich veci je predepsane osvetleni (system vozidla respektive jednotlive svitilny jako konstrukcni casti vozidla), homologovana naprava (samostatny technicky celek vozidla), pripojne zarizeni (samostatny technicky celek vozidla), disky kol a pneumatiky (konstrukcni casti vozidla). Par dalsich prkotin, ktere je nutne splnit lze dohledat v legislative (napr. misto pro uchyceni RZ a pod.)
Splnovat znamena, ze je potreba tyto veci dolozit bud protokoly z poverene zkusebny, coz by ale samozrejme vyslo extremne draho (navic s vysledkem krajne nejsitym, pokud s konstrukci danych zalezitosti nemate patricne zkusenosti) a proto je vhodne koupit tyto veci jiz homologovane a pak se dokladaji jejich homologacni, respektive typove listy. Je nutne zminit, ze u nekterych veci se technik typu K (dovozovy technik), ktery na STK bude kontrolu voziku fyzicky delat, muze spokojit s homologacni znackou na vyrobku (tipicky na svetlech). Neni to ale ani pravidlem, ani jeho povinnosti. Stejne tak ourednik.
Dalsi vec, kterou je nutno splnit, je moznost dolozeni provedenych praci odborne zpusobilou osobou. Tipicky, ze napr. svarovane konstrukce byli provedeny svarecem s platnym svareckym prukazem.
Posledni veci, kterou je nutne disponovat je konstrukcni nakres vozidla (pripadne jeho dulezitych delailu) s vyznacenymi rozmery a dolozenymi hmotnostmi.
-
Na urade se toto vse predlozi spolu se zadosti, urad vyda rozhodnuti povoleni vyroby + pripadne rovnou prikaz na vyrazeni VIN, s tim a ostatnimi doklady se jde na STK, kde technik typu K provede technickou kontrolu a vypise technicky zapis v rozsahu zapisu udaju do TP, pripadne, pokud nebude moci neco overit, vysle vas do poverene zkusebny, ktere je, jak uz sem psal z vrchu lepe se vyhnout, pac jinak je levnejsi koupit vozik hotovy, pak jdete zpet na urad, ktery vyda rozhodnuti o schvaleni technicke zpusobilosti vozidla k provozu na pozemnich komunikacich, na registru vozidel dostanete RZ a je to.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.