Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přetáčení studeného motoru

Od: lekors odpovědí: 24 změna:

Zdravím,
dnes ráno jsem ze zvědavosti přetáčel studený motor hned asi po 20 sekundách po startu až na maximum otáček maximálně ale pětkrát. Je možné že jsem poškodil motor? Nebo jsem moc paranoidní?

doplněno 28.09.15 16:26:

O žádnou morální radu do života, nebo co si o mě myslíte jsem zde nikoho nežádal. Je to zcela na mě jak naložím s mým majetkem - můj majetek, můj rozum. Jestli jste tak neskutečně tupí a nedokážete mi odpovědět na mou otázku tak tu nemáte co dělat.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

doplnit | odpovědět [nahlásit]

Dovolte pro pořádek, jen malé upřesnění termínu přetočení motoru. O přetočení motoru, hovoříme jen v případech, že se motor otáčí vyššími otáčkami, než jsou otáčky maximální - (dané konstrukcí motoru). Takové přetočení motoru má zpravidla fatální následky, zejména u vznětových motorů. K přetočení motoru, pokud je motor bez závad , při normálním, běžném používání motoru nemůže dojít. Motor se přetočí jen tehdy, pokud přeřadíte na nižší rychlostní stupeň, při rychlosti vozidla, která převyšuje maximálně dosažitelnou rychlost na daný nižší rychlostní stupeň ( akutně také při roztahování vozidla) a také v případech, kdy dojde k poškození omezovačů otáček, zejména u vznětových motorů.

Motorismu zdar. -miro

dusger*
hodnocení

1x

Prosím, nestrašte ho tolik. Pokud bylo o motor trochu postarané, včas měněné oleje, rozvody atd, pak by se nemělo nic stát. Jistě-že mu to neprospělo, ale že by se proto musel hned rozbít? Motory přece nejsou jako dominové kostky. Vždyť spousta zvláště služebních vozů si podobné zacházení taky užije, to by jich podél cest muselo stát hromady.

522xboy*
hodnocení

0x

ano, motoru za studena nesvedci vysoke otacky hned po startu. u novych aut by jste se mel hned rozjet a jet par minut pomalu u starsich je jedno ze stojite a chvili protacite motor.

hubas*

Můžete trochu rozvést to ohledně škodlivosti zahřívání nového motoru na volnoběh?

Dovolte pro pořádek, jen malé upřesnění termínu přetočení motoru. O přetočení motoru, hovoříme jen v případech, že se motor otáčí vyššími otáčkami, než jsou otáčky maximální - (dané konstrukcí motoru). Takové přetočení motoru má zpravidla fatální následky, zejména u vznětových motorů. K přetočení motoru, pokud je motor bez závad , při normálním, běžném používání motoru nemůže dojít. Motor se přetočí jen tehdy, pokud přeřadíte na nižší rychlostní stupeň, při rychlosti vozidla, která převyšuje maximálně dosažitelnou rychlost na daný nižší rychlostní stupeň ( akutně také při roztahování vozidla) a také v případech, kdy dojde k poškození omezovačů otáček, zejména u vznětových motorů.

Motorismu zdar. -miro

lekors
hodnocení

Ano, jednalo se o vytočení, ne přetočení. Děkuji za opravu.

V čem se liší tůrování studeného starého a novějšího motoru?

vysoké otáčky nezahřátého motoru nesvědčí ani starému motoru třeba ve škůdce 105 z roku 79 stejně jako oktě vyrobené letos!Je jednop zda-li na místě !

lekors
hodnocení

Při párkrát krátkém přetočení na maximum by se však nemělo nic stát ne? Řídím krátce, po tom sem si uvědomil že je motor studený..

doplněno 25.09.15 21:33:

doplním že to bylo na volnoběhu

ar

" doplním že to bylo na volnoběhu "

To jde docel těžko protočit motor na max a přitom aby to bylo na volnoběh. Kdyby to bylo na neutrál,ale na volnoběh hmm. Raději to už nerozpitvávejte.

lekors
hodnocení

neutrál jsem myslel

hodnocení

0x

Odpoveď aký ste voči autu by bola proti pravidlam poradne.Ak ste to spravil prvý krát,tak sa snáď nič nestalo,no ruku do ohňa by som nedal.

lekors
hodnocení

Tohle byl snad druhý takový incident. Jinak byste se divil jak se k autu chovám.

ar
hodnocení

0x

Jestli to byl ke všemu diesel, je to ještě lepší. Buďte rád, že motor nemá ruce.

Teď už jen můžete kontrolovat, jestli z expančky neubývá voda a nebo naopak neřibývá hnědo-černá "hmota"

Pokud ano, víte co máte dělat.:-D

hodnocení

0x

Co tě k tomu vedlo? Nějak nevidím důvod to dělat i při teplým motoru. Natož jen tak z dlouhý chvíle při studeným.

hodnocení

0x

Poškodit motor se mohl. A docela jistě se nepatrně poškodil. Třeba to ani nepoznáte a nikdy vás to ani nenapadne, ale klidně jste mohl ubrat nějakých 50 tisíc kilometrů z celkové životnosti. Mohl, ale nemusel. v každém případě je to blbost. maximální otáčky (do omezovače) nesvědčí ani ohřátému motoru.

trtr

Zdravím, pro tazatele. To co děláte je blbost, je to něco jako chtít, abyste ihned co vyskočíte z postele uběhl třeba kilometr co to dá, možná to dáte, možná ne, ale zdraví prospěšné to nebude.

pepa*
hodnocení

0x

Zatím nemrzne, tak se zase tak moc neděje. Je to ale do nebe volající pitomost. Motor má mít svou ideální teplotu. To je stará věc. Jestliže si chcete zničit auto, proč nenapálíte do stromu?

ju*
hodnocení

0x

Ze zvědavosti - by jste mohl provést rozběh hlavou proti zdi, je udělována cena těm, kteří se zabijí při provádění debilních pokusů, za nešíření vlastních genů které by byli ohrožením pro lidstvo...zatím slabé s tím motorem, ale pokud se budete snažit určitě přijdete na něco lepšího, základ máte dobrý... hodně zdaru a informujte nás před započetím pokusu a po něm.

lekors
hodnocení

Neodpověděl jste mi na mojí otázku a máte tu akorát nezajímavé kecy. Vaše komplexy si na mém tématu nevylejvejte, běžte si to léčit někam jinam.

mzxy*
hodnocení

0x
Samozrejme doslo k poskozeni vsech pohyblivych casti motoru, predevdim tech kde dochazi k nejvetsimu treni a ktereje nutne mazat...valec, pisty, krouzky, klika, saly, ventily, voditka atd...casem se to projevi, auto bude brat vic oleje, snizi se vykon a zvysi spotreba, zhorsi emise

bambula*
hodnocení

0x
Pořádně vytočit, sousedi mají radost a občas mechanici práci

k tématu mám otázku: peugeot píše: při mazání chyb u RJ : otočit klíčkem-zapnout zapalování počkat 10 s, nastartovat a 2 s akcelerovat na plný plyn - nikde se ale neuvádí zda motor studený, zahřátý a pod...přímo to píšou v PP2000...jaké máte na to názory? děkuji

lekros
hodnocení

Pokud se nejedná o německé auto, tak budou mít mechanici práci tak i tak, nemusím ani vytáčet motor.

meat*
hodnocení

0x

Myslim, že nejvíc porouchaný to bude někde mezi volantem a sedačkou :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]