Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastník jiný než provozovatel vozidla

Od: pojistkanaaut

Dobrý večer, vím, že téma povinného ručení se řeší pořád dokola, ale nenašel jsem odpověď na otázky níže.

Koupil jsem nové auto, kupní smlouva je na mě. Vozidlo bude provozovat + povinné ručení bude na přítelkyni. - Vím že tato varianta je možná..

Pokud by se nedejbože něco stalo, tak je jasné, že škody se hradí z povinného ručení. Má ale jedinou odpovědnost opravdu pouze provozovatel anebo existují i nějaké případy, kdy může být nějak popotahován vlastník vozidla?

Bohužel jsem při koupi auta zapoměl na fakt, že auto má být napsáno na přítelkyni a do kupní smlouvy jsem uvedl své údaje.

Dále by mě zajímalo, zda může být havarijní pojištění(včetně GAP) na auto napsáno také na přítelkyni? (povinné ručení vyjde levněji společně s havarijním, než oba produkty zvlášť) Kdyby se stala nějaká nehoda, tak předpokládám, že škodu by pak pojištovna hradila tomu, kdo havarijní pojištění uzavřel? Anebo by byl problém v tom, že vlastník vozidla jsem já a smlouvan a havarijko je na přítelkyni?

Děkuji za ujasnění...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je velice důležité, kdo je zapsán v techničáku. Podle Vašeho sdělení by vlatník byl zapsán na Vaše jméno, provozovatel Vaše přítelkyně.

Domnívám se, že to tak nemáte zapsáno v techničáku, přítelkyně vozidlo jen užívá a platí si pojištění. Je to tak?

pojistkanaaut
hodnocení

Techničák ještě nemám, pro auto si teprve půjdeme v úterý (možná dnes - pokud jim dojdou včera poslané peníze). Každopádně bych rád dne šel uzavřít povinné ručení + havarijní pojištění, tak mě zajímalo jak to je, protože se v tom vůbec neorientuji. Každopádně kupní smlouva je na mě, ale provozovat auto bude pítelkyně + chci aby z tohoto důvodu byla psána pojistka také na přítelkyni.

I když se smlouva na Vás, nechte do registru zapsat přítelkyni. Je po problému. Kuní smlouva se nepředkládá na registr.

buss
hodnocení

0x

Neorientujete se. Kupní smlouva v tomto případě může být per huba. Pojistku může hradit kdo je ochoten. Čtěte zák. č. 168/1999, pojistné podmínky (ty musí být v soudu se zákonem) a pojistel by je měl znát, podepsal je. Co myslíte, je pojištěn řidič, nebo vozidlo a kdy?

mzxy*
hodnocení

0x

také nedchápu co řešíte,. pokud je auto přítelkyně, buden pojistka na přítelknyni a auto bude přihlášeno na přítelkyni...že to vbyřizujete za ní nic neznamená, je to stejné, jako kdyby jste jí dal do ruky hotové peníze qw ony by si koupila auto a udělala pojistku sama

karel123*
hodnocení

0x

Muzes se nechat na registr zapsat jako vlastnik vozidla a pritelkyni zapsat jako provozovatele vozidla,ktery ma povinost platit pojisteni a veskera odpovednost z provozu vozidla je na ni.Jednoduche jako facka,neni na tom nic k nepochopeni.

hodnocení

0x

Jak píše "mzxy", jaký smysl má toto rozhodování - kdo je pojistník a kdo je majitel? Spíš mě zaujalo, že řešíte levnější pojistku a bojíte se už dopředu, že se něco stane. Levnější zpravidla znamená horší. Vybírejte si kvalitní pojišťovnu, tedy podle toho, co vám nabídne. Já mám několik aut a moto, ne u každého mám havarijní (troufám si říct, že nebourám a ani u nového supersportu jsem havarijní nesjedával), ale zákonnou beru vždy tu nejlepší. Zásadně tu, která mi i v případě poruchy zajistí odtah až domů. Nebo vždy podle mého požadavku. Dnes většina pojišťoven praktikuje odtah do nejbližšího servisu, což v případě, že jste na druhým konci republiky nebo ještě dál, může být poněkud nevhodné (zvláště v noci).

Jinak jako vlastník vozidla můžete být popotahován za špatný technický stav a v podstatě za vše, co souvisí s autem. Havarijní vám bude případně řešit umění, resp. NEumění řídit u Vaší přítelkyně - a to na vašem (jejím) autě. Auta cizí, která evetuelně poškodíte řeší zákonná pojistka.

A s tím komu hradí pojišťovna snad také není problém. Pokud budete mít auto na lízačku, pojišťovna stejně bude plnit leasingovce. Tam musíte požádat o uvolnění vinkulace ve váš (nebo přítelkyně) prospěch. Jestli máte auto za hotovku (asi jo, protože píšete, že budete majitel) a nedej Bože budete čerpat plnění pojistky, stejně prachy půjdou na účet servisu (to je běžná praxe), protože za vás všechno vyřídí servis.

mzxy*
hodnocení

0x
Kdybych koupil auto pro sebe, bylo by moje a zaregistroval a pojistil bych jej na sebe, kdybych auto koupil pritelkyni a byl by to darek, bylo by auto jeji a ona by se mele k autu prihlasit...kdybych koupil auto, ktere bych pritelkyni nechtel dat a chtel bych jj zabranit aby bez meho vedomi auto prevedla na jinou osobu, nechal bych se registrovat jako vlastnik
a pritelkni jako provozovatele. Nema to zadny jiny smysl, jen ten, ze bez souhladu vlastnika nelze suto preveset, nezaklada to vlastnicke svzrshy . Pojistku bych uzavrel ck nejvyhodnejsi, ale k posouzeni vyhodnosti neuvadite zadne vstupni udaje, reste to na pojistovne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]