Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, vím, že téma povinného ručení se řeší pořád dokola, ale nenašel jsem odpověď na otázky níže.
Koupil jsem nové auto, kupní smlouva je na mě. Vozidlo bude provozovat + povinné ručení bude na přítelkyni. - Vím že tato varianta je možná..
Pokud by se nedejbože něco stalo, tak je jasné, že škody se hradí z povinného ručení. Má ale jedinou odpovědnost opravdu pouze provozovatel anebo existují i nějaké případy, kdy může být nějak popotahován vlastník vozidla?
Bohužel jsem při koupi auta zapoměl na fakt, že auto má být napsáno na přítelkyni a do kupní smlouvy jsem uvedl své údaje.
Dále by mě zajímalo, zda může být havarijní pojištění(včetně GAP) na auto napsáno také na přítelkyni? (povinné ručení vyjde levněji společně s havarijním, než oba produkty zvlášť) Kdyby se stala nějaká nehoda, tak předpokládám, že škodu by pak pojištovna hradila tomu, kdo havarijní pojištění uzavřel? Anebo by byl problém v tom, že vlastník vozidla jsem já a smlouvan a havarijko je na přítelkyni?
Děkuji za ujasnění...
Je velice důležité, kdo je zapsán v techničáku. Podle Vašeho sdělení by vlatník byl zapsán na Vaše jméno, provozovatel Vaše přítelkyně.
Domnívám se, že to tak nemáte zapsáno v techničáku, přítelkyně vozidlo jen užívá a platí si pojištění. Je to tak?
Techničák ještě nemám, pro auto si teprve půjdeme v úterý (možná dnes - pokud jim dojdou včera poslané peníze). Každopádně bych rád dne šel uzavřít povinné ručení + havarijní pojištění, tak mě zajímalo jak to je, protože se v tom vůbec neorientuji. Každopádně kupní smlouva je na mě, ale provozovat auto bude pítelkyně + chci aby z tohoto důvodu byla psána pojistka také na přítelkyni.
Jak píše "mzxy", jaký smysl má toto rozhodování - kdo je pojistník a kdo je majitel? Spíš mě zaujalo, že řešíte levnější pojistku a bojíte se už dopředu, že se něco stane. Levnější zpravidla znamená horší. Vybírejte si kvalitní pojišťovnu, tedy podle toho, co vám nabídne. Já mám několik aut a moto, ne u každého mám havarijní (troufám si říct, že nebourám a ani u nového supersportu jsem havarijní nesjedával), ale zákonnou beru vždy tu nejlepší. Zásadně tu, která mi i v případě poruchy zajistí odtah až domů. Nebo vždy podle mého požadavku. Dnes většina pojišťoven praktikuje odtah do nejbližšího servisu, což v případě, že jste na druhým konci republiky nebo ještě dál, může být poněkud nevhodné (zvláště v noci).
Jinak jako vlastník vozidla můžete být popotahován za špatný technický stav a v podstatě za vše, co souvisí s autem. Havarijní vám bude případně řešit umění, resp. NEumění řídit u Vaší přítelkyně - a to na vašem (jejím) autě. Auta cizí, která evetuelně poškodíte řeší zákonná pojistka.
A s tím komu hradí pojišťovna snad také není problém. Pokud budete mít auto na lízačku, pojišťovna stejně bude plnit leasingovce. Tam musíte požádat o uvolnění vinkulace ve váš (nebo přítelkyně) prospěch. Jestli máte auto za hotovku (asi jo, protože píšete, že budete majitel) a nedej Bože budete čerpat plnění pojistky, stejně prachy půjdou na účet servisu (to je běžná praxe), protože za vás všechno vyřídí servis.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.