Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Legalizace auta bez TP

Od: paulrapid* odpovědí: 23 změna:

Zdravím,mám menší problém a to ten ,že mám auto v top stavu po GO,ale bohužel je to bez TP,a mám v ruce TP na stejné auto Mazda 323F 94kw i s platnou stk do listopadu,i barva sedí v TP,jen vin kod nesedí ,dá se ještě udělat přestavba vozidla,či výměna karoserie úředně,nebo jak na to legálně samozřejmě bez přerážení vin kodu a podobně.Velice děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mzxy*
hodnocení

4x

pochybuji že ze dvou aut oficiálně vyrobíte jedno, úřady ví že v čr jsoiu te%d statisíce zanikolých aut a majitelé se je pokusí zlegalizovat

1.) pokud je karoserie konstrukčním celkem, platí, že musí být schválena jako karoserie

2.) pokud k ní nemáte platný doklad, např. od výrobce, asi těžko prokážete, že to, co chcete použít, je skutečně schváleno jako karoserie, i když to jako karoserie vypadá...vyřazením, resp. zánikem vozidla ztrácí celé auto technickou způsobilost

3.) na případné argumenty, že karoserie je náhradním dílem, odpovídám, že podle zákona je tomu tak jen v případě, že výrobce karoserii za náhradní díl prohlásí

4.) náhradním dílem je motor, který má jen značení typu a při výměně za stejný typ není nutné nic hlásit, zapisovat ani legalizovat.

5.) Proto se obávám, že při žádosti o legalizavi výměny karoserie vás úřed nejdřívě odkáže na výrobce, aby se vyjádřil, a pokud výrobce dospěje k závěru že výměna je technuicky možná, bude úřad v souladu se zákonem ppožadovat dokald o schválení technické způsobilosti konstrukčního celku.

fik
hodnocení

2x

Nechci tě nabádat k podvodu aby to tak nevyznělo,ale než se měsíce dohadovat s ouřadama tak zkusit spíš přerazit ten win kód. Sehnat si někoho kdo to udělá dobře a bude po problému. Na evidenčce když přepisuju auto tak se na win nějak zdálky zběžně mrknou a pokud to nebude do očí bijící ale dobře převařené a přelakované,nic nepoznaj. To by museli mít vyloženě z nějakého důvodu podezření aby to zkoumali důkladně

buss

jeho dotaz je: udělat přestavba vozidla,či výměna karoserie úředně,nebo jak na to legálně samozřejmě bez přerážení vin kodu a podobně.Velice děkuji
Nastudovat si možnosti v 56tce.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 24. 09. 2015 15:09:59
Nepolepšitelý pan Buss. Už zase odkazuje na studium zákona, místo rady?
paulrapid*
hodnocení

Myslíte Zákon č. 56/2001 Sb? A nebo udělat inviduální přestavbu s jiným názvem auta,na internetu jsou mraky aut na prodej bez TP tak to asi řeší více lidí než jen já.

k2

Individualni prestavba je ptakovina, tudy cesta nevede.
Ty papiry, na ktere to chcete "postavit", jsou psane na Vas? Pak by mozna reseni bylo.

paulrapid*
hodnocení

Ano papíry jsou psané na mě,a je platbá stk,barva stejná jak auto co potřebuju lealizovat i motor sedí dle TP.

Ale vozidlo na které byl původně tento TP fyzicky již neexistuje bylo rozebráné na díly.

Jaké máte na mysli řešení?Děkuji

k2

No jistym resenim by mohlo byt "obnoveni VIN nahradni technologii"-prideli Vam nejake cislo "uredne". Nejprve zjistit, v kolika znacich se shoduje realne VIN s tim v papirech, pak by se nahodou to VIN poskodilo ve znacich, ktere se neshoduji a zazadalo by se prave o obnoveni VIN nahradni technologii. Bohuzel nevim, jak funguje overeni, ze pristavene vozidlo je prave to od tech papiru, takze bych zacal patrat timto smerem.
Vzhledem k tomu, ze mate papiry na Vas psane a auto normalne prochazelo STK, by cely proces nemusel byt nijak podezrely...

paulrapid*
hodnocení

Vin sedí na 95% dle tp jen poslední 3 čísla jsou jina to mi nahrává do karet.Děkuji za radu tohle by mohla být cesta

mzxy*

silně pochybuji, že někdo zlegalizuje pochybné auto s jiným VIN...četl jsem nějaké judikáty a úředníkya za to posílají do vězení

ju*
hodnocení

0x

všechno je o penězích a domnívám se že nafixlování staré vrány se pěkně prodraží, mám dojem že už pred 2 lety fotili VIN? Nepamatuji si to , ale letos si myslím už fotil...nebo to byla evidenčka, nějak se mit plete dohromady...poptal bych se techniků na STK jak na to...ne v místě kam pojedu pak na STK, když to nějak projde...

hodnocení

0x

V minulosti (asi 8 roků zpět ) jsem koupil koupil auto s padělaným VIN a navíc po kontrole ještě strhnul štítek s typem motoru.Naštěstí jsem narazil Úředníky a pomohli vyřešit situaci.nejprve na další EvK kam zavolala skrze navedení kontroly a lepšího popisu poškozených identifikátorů,pak přišla na řadu PČR kam mne zavolali na kontrolu-expertizu (tato byla negativní)auto nepoocházelo z trestné činnosti,na základě tohoto vydala povolení k úřednímu vyražení VIN náhradní technologií (toto spočívalo v "přeškrtání" přeraženého VIN - muselo zůstat i nadále čitelné!- a poté jeho nové vyražení vedle a nafocení pro úřad),poté přes autorizovaný servis přišla identifikace typu motoru (nafotili motor,odeslali do Phy na zástupce automobilky)toto vyjádření o správnosti motoru stálo tenkrát jen 1000kč,ovšem na toto jsem čekal jen necelý týden a na výsledek od policie víc jak 3 měsíce!

Dle ověřených informací jsem zjistil,že to ,že pomohli zlegalizovat byla jen a pouze jejich dobrá vůle,klidně po první evidenčce mohli zabavit ORV a do TP zápis o trvalém vyřazení a tím znemožnit používání auta!

mzxy*
hodnocení

0x

česká legislativa na rozdíl od vyspělých EU zemí neřeší problermatiku identifikátorů komplexně, na webu MDCR kze nastudovat stanovisko MDCR k identifikátorům, nebo postup přidělování úředních čísel...

Jinak vozidlo s neúředním zásahem do identifikátorů je podel zákoan TECHNICKY nezpůsobilé a neze jej provozovat na veřejných komunikacích, vozidlo které bylo v minulosti trvale vyřazeno se dnem 1.1.2015 považuje za zaniklé, tedy za technicky nezpůsobilé a nelze jej legalizovat, jedině absolvovat postup jako při jednitlivé výrobě auta...bohužel se starším autem nediosáhnete na emisní normu EURO 6 proto je tento postup nereálný...

Když čtu některé přípěvky, nedivím se, že v ČR už 5 let probíhá akce ČISTKA, která má alarmující výsledky ...nedivím se že zahraniční bulvár píše o CR jako o vrakovišti Evropy atd...

Kdo je jazykově vybaven, může si přečíst jak je to v Německu, nebo na Slovensku...kdyby to bylo u nás, 30 procent dovezených vozidel se vbec nedostane do českého regisru...

paulrapid*
hodnocení

Známý měl třeba na oplu vinkod vyrezlý ,že byl špatně čitelný,tak mu taky na stk vyrazili náhradní dle TP a šlo to,a když mi nesedí jen 3 poslední čísla,tak ty se znečitelní a oni uvidí,že vin kod sedí krom posledních 3 čísel které jsou nečitelné tak snad udělají náhradní vin kod,jinak vše sedí.

mzxy*

STK nemá oprávnění cokoliv vyrážet bez písemného rozhodnutí příslušného správního orgánu

orezlé VIN-ko znamená že všechny ostatní identifikátory včetně skrytých jsou v pořádku a odpovádají dokladům

jinak by kdokoliv mohl ukrást vaše auto, bez problémů nechat přebouchat VIN-ko a užívat si vesele auto s jinými doklady

Každé auto má SKRYTÉ IDENTIFIKÁTORY, proto nikdo nic jen tak neudělá, protože dnes se za legalizaci kradených nebo technicky nezpůsobilých aut trestně stíhá...pokud se na to přijde...

k2

Každé auto má SKRYTÉ IDENTIFIKÁTORY
Jste si jisty, ze opravdu kazde? Ja znam i takova auta, ktera skryte identifikatory nemaji. Pro uplnost: predpokladam dle motorizace, ze auto, ktere se zde resi, je model BG (vyroba 1989-1994), tedy v nejlepsim pripade 20let stare...

mzxy*
Jsem si jisty v postupu legalizace konstrukcnich casti nebo samoststnych technickych celku, ktere musi byt podle zakona schvaleny, postup jsem vyse uvedl.pokud jde o identifikatory, na rozdil od tazatele, ktery to neuvedl, a na rozdil od vas, ktery to presto vite, vim predevsim to, ze vetsina vyrobcu ma v cr sve zastupce, kteri jsou schopni vyrobene vozidlo bezpecne identifikovat.
zaverem. Pokud ma karoserie jine vin, ktere lze precist, tezko lze tvrdit ze vin je vyrezle...pokud vin nelze precist a auto nelze ztotoznit na stk, mel by nejdrive urad vyzadovst provedeni bezpecne identifiksce vozidla vyrobcem, az podle vyslefku rozhodnou.
Pokud to tak v praxi nedelaji, jsme vrskovistem evropy.
k2

vetsina vyrobcu ma v cr sve zastupce, kteri jsou schopni vyrobene vozidlo bezpecne identifikovat.
Jste si jisty, ze bezpecne identifikuji vozidlo, ktere bude mit poskozeno posledni 3 znaky VIN (tedy jakesi poradove cislo ve vyrobe)? Tedy ze poznaji, ze konkretni vozidlo bylo vyrobeno napr. jako 150. v poradi, a ne az 192. o 2 tydny pozdeji? Jak na to bez tech skrytych identifikatoru prijdou?

mzxy*
To je otazka
a pro jednotlive vyrobce, co vse a jak dlouho eviduji, ceska skodovka je schopna sdelit u 10 let stareho auta cisla airbagu, autoradia, ridicich jednotek, vsechny dalsi cisla
Na na motoru, prevodovce, karoserii, vcetne presne hodiny a dne vyroby, vcetne jmena vedouciho smeny a vedouciho kontroly kvality, verze softwaru atd...
neidentifikovatelne auto nelze legalizovat, proste se s tim smirte. Manipulace s identifikatory ma ze zakona navic ucinek ztaty technicke zpusobilosti s nemoznost provozu na verejnych komunikacich.otazkou je zda se na ndco podobneho prijde.
navic pokud by nekdo menil karoserii, je logicke ze by mel mit dve karoserie,pak by mel stat vyzadovat, aby na karoserii, ktera byla nahrazena bylo puvodni vin zne
hodnoceno prerazenim krizky a vse zdokumentovano a potvrzeno. Tak jak clovek ma jedinecne a jedno rodne cislo, muze mit jen jedna karoserie jedno jedinecne vin. Kdo nema k dokladum auto, ten to nikdy nemuze splnit, protoze logicky neni co zdokumentovat. Pokud to nefunguje timto zpusobem, jd to signal pro zlodeje aut, ze mohou krast auta a doklady a prebouchat a prepsat cokoliv na cokoliv,soucasne je to signal pro slusne obcany, ze tentk stat je v prdeli a umoznuje krast a podvadet a neochrani slusneho obcana.
k2

Coz u 10 leteho auta je mi to jasne, ale u vice jak 20let stareho? Airbag to mozna ani nema, tovarni radio tez ne a RJ tak maximalene na motor. Motor jsem pochopil, ze je tam ten, ktery je zapsan v TP.
Otazkou je, zda takoveto auto s CASTECNE poskozenym VIN lze povazovat za neidentifikovatelne.
A s tou legalizaci kradenych aut bych to tak spatne nevidel. U novych aut je to, prave diky vice moznostem identifikace, problem a u starych aut se to nemuze vyplatit...

hodnocení

0x

Jen takový dotázek co je s tím autem na které máte doklady?Co se s ním stalo?

paulrapid*
hodnocení

To už fyzicky neexistuje rozebralo se po totálce nehodě.

woyta
hodnocení

0x

Kdyz tak na to koukam, lze pouzit nahradni karoserii stejneho typu vozu ktera nema platny tp? Nebo ji uz muzu pouzit pouze jako darce?

Jde o BMW E36 Compact. V obou pripadech 316i. Na papirech je 1996 se sibrem a bez papiru 1999 s pevnou strechou.

takjan*

Jo, kde jsou ty časy, kdy se nejdříve vyměnila karoserie, vzápětí se vyměnil motor a nový vůz byl na světě. Ovšem každá automobilka to nedovolila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]