Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prodal jsem auto před pár měsíci a snažím se zrušit povinné ručení (u Kooperativy). Bohužel už nemám kupní smlouvu a bez ní nebo kopie TP (kterou už taky neseženu, na pána už nemám jakýkoliv kontakt) mi to nechtějí zrušit. Na infolince mi bylo řečeno, že stačí když napíšu čestné prohlášení, že jsem auto prodal, ale na pobočce mi zas řekli, že to nelze. Poraďte prosím, co mám dělat, ať to neplatím do konce života :D
obchodně právní vztahy se řeší tam, kde došlo k jejich vzniku, tedy na pojišťovně, pokud zákon o povinnéím ručení uvádí, že prodejem vozidla, resp. dnem jeho nahklášení pojišťovně ( lhůta pro změny je 15 dnů) zaniká povinné ručení, tak to své pojištovně nahlašte, pokud nic nemáte, tak jim to sdělte.
Když si splnéíte to, co jsme napsal, má popjištovna povinnost vystavit vám dokald o tom že jste vše hluásil a že pojistka ZANIKÁ.
Máte v ruce tento dokument? Pokud ne, pochybuji, že jste na nějaké pobočce byl,. Zákon platí jak prol vás, tak pro,púopjištovny. Takže zvednoiut zadeček a hned na pobočku, a neodcházet bez uvedeného dokladu.
Tady na poradně se pojistky neuzavírají.
Určitě nemusíte platit do konce života. Musíte ale pojišťovně předložit nějaký dokument, kde je uvedeno, že již nejste majitelem.
Nemáte kupní smlouvu ani techničák, ani kopii, což sice nechápe, proč si to nezařídíte při prodeji, ale jak Vám správně poradila na infolince, toto můžete nahradit čestným prohlášením. Pokud na pobočce Vás odmítnou, trvejte na sepsání zápisu, že to odmítají, pak požadujte vedoucí o řešení situace. Vozidlo jste přepsal na kupce? On auto asi pojistil někde?
Jednuduše bych se na pojištovně zeptal na základě čeho je povinná písemná KS-prodal jsem na základěÚstní kupní smlouvy,pkd by chtěl vidět zápis v TP o změně majitel-opět bych se zeptal na základě jakého zákona na toto mají právo. Toto NEMAJÍ! jen snahy co nejvíce vydělat!
Jinak toto jste měl zrušit IHNED po prodeji!
nechápu, proč je nutné chodit kvůli zrušení pojistky na "dopravní inspektorát", když to zákon nevyžaduje
Pokud tam bude fronta, zbytečně zdržujete ostatní lidi, kteří potřebují udělat ně+jaký evidenční úkon, který zákon vyžaduje, navíc to stojí 50,- Kč a ke zrušení povinného ručení to zákon nevyžaduje...
Stačí se zachovat podle zákona a požadovat doklad o tom, že jsem si splnilk vše, co mi zákon 168 ukládá, bez nutnosti nechat se buzerovat jednotlivou pracovnicíé pojištovny a shánět nějaké dokaldy, když je už nemám
jste prostě slabý, místo aby vám ukázali, že je to povinnost. Vždy se ptejte - kde mám uloženu tuto povinnost?
Kde mám uloženu tuto povinnost? Tuto povinnost mám napsanou v pojistných podminkách, která jsou schválené ministerstvem financí a dotyčný je určitě před podpisem smlouvy četl a svým podpisem potvrdil, že s nimi souhlasí. Výše uvedené rady může použít pouze v případě, že je smlouva staršího data a v podmínkách pojištění tato povinnost není ještě uvedena.
buss - jsi mimo ,
když podepíšeš smlouvu ve které je cokoliv - musíš dle smlouvy cokoliv dodržet ,
když je ve smlouvě, že se při uzavření i zrušení povinného ručení předkládá TP ,
tak když jsi s podmínkami souhlasil a podepsal , tak TP musíš předložit .
doplněno 24.09.15 21:25:Se divím že tě ještě za to věčné odkazování a zákon neblokli - porušuješ neustále Z4 , no tady už se nedivím
Pokud smlouva odporuje zákonu, tak platí zákon a ne smlouva. Jako např. kratší výpovědní lhůta z nájmu, kratší záruční doba atd.
Pojištění ze zákona končí oznámením změny vlastníka a vlastníka určuje kupní smlouva, ne zápis v registru. Pojišťovna vyžadováním zápisu v TP porušuje zákon a to i pokud to je ve smlouvě - smlouva odporuje platným zákonům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.