Nejste přihlášen/a.
Hoj, rád bych se zeptal, jakou máte zkušenost s použitelností Fridexu do osobního automobilu, když je již nalitý
v chladící soustavě?
Mám oranžový Fridex nalitý v chladiči asi 3 roky. Od výrobce mám na kanystru napsáno, že použitelnost jsou 3 roky a
pak by se měl Fridex vyměnit. Ptal jsem "starých mazáků" u nás v práci a ti tvrdí, že se to dá použít i na delší
dobu. Dokud prý má svoji oranžovou čirou barvu, tak netřeba měnit a plní svou funkci. Hlavně tedy musí být namíchán v dobrém poměru kvůli tomu, aby nezamrznul.
Co je tedy na tom pravdy? Jakou zkušenost máte vy?
Díky za info.
I tady na poradně najdeš " staré mazáky", kteří budou tvrdit, že je to zbytečné a stačí přefiltrovat přes hadr.
No on každý výrobce dobře ví, proč udavá předepsanou výměnu antifreeze. Nejen, že se stává, že starší antifreeze udavá nesprávnou hodnotu "tuhnutí",ale přestávají "fugovat" i inhibitory koroze a pak se celá chladící soustava zanáší a hůře chladí atd. atd.
Při výšce investice na výměnu antifreeze nemá oprvdu cenu škudilt. Dát novou a rovnou s pětiletou periodou. Za těch pět let to je opravdu směšná částka z celkové sumy na údržbu.
g48 modrozelená 3 roky
g12 růžová 5 let
na mazáky kašlu. Auto chci mít co nejdelší dobu a i olej měním, když je černý (tak za 9 - 10 měsíců a najedu do 10 000km ročně).
doplněno 20.09.15 22:02:co olej v převodovce? Mazák ti řekne, že nikdy neměnil a OK.
co občasné dobíjení baterky (banner 69ah mi vydržela 9let!)
brzdová kapalina? DOT4 2roky - mazák to v servisu změří v nádobce bod varu OK, ale u třmene teče černá...
..následky jsou, že brzdovka váže vodu ze vzduchu a systém brzd a trubek rezne zevnitř (KO HBV,třmeny,prasátka,hadice),...
Dej na mazáky a přemýšlej dobudoucna o novém autě.
Tak olej taky měním jak mám... Ale u toho Fridexu mně právě říkali, že se to nemusí až tak často. Mám oranžový a u něho napsané pouze 3 roky. Proto bych rád věděl, jak to funguje v praxi. Fridex jsem z počátku vždy měnil v daných intervalech, ale mě zarazilo, když všichni kolem mě tvrdí, že to s tím Fridexem nemusím až tak přehánět...
Neni ta doba 3 roky skladovatelnost v puvodnim obalu?
Jinak ruzovy 5 let, olej menit ne podle barvy jestli je cerny /coz u diesla je prakticky po par km /ale dle vyrobce auta.
Doporučený interval G 12 výměny je v závislosti na provozních podmínkách je do 5-ti let.
Nanejvýš při nevýměně sežere těsnění pod hlavou .
doplněno 20.09.15 22:14:Vždycky se mi líbí v inzerátech
- Vůz po pečlivém důchodci -
ale že ten šetřílek nevymění nic za celou dobu (protože najede málo ) ,
ale všechny náplně ztrácí své vlastnosti i časem
to ten šetřílek neví .
možná výrobci tu lhůtu píší skrz výdělek,ale pokud Vám v zimě prdne blok-tak si výrobce najde milion ppět výmluv o Vaší nedbalosti a proto blopk praskl!ONo možná se prd stane pokud o půl roku či rok přetáhnete normu,ale v celkových nákladec na provoz je to směšná částka,za novou nemrzku!
Jinak je lepší používat název nemrznoucí či nízkotuhnoucí směs,pokud nemyslíte přímo FRIDEX,ale všeobecně! Protože fridex je jen jednoho výrobce a těch výrobců je hooodně!
Tak to fridex to už je vžitý název pro nemrzku,to každý pochopí co tím tazatel myslí...Jinak souhlas se všemi,částka za nemrzku,jednou za 3 nebo 5 let podle typu,je totálně zanetbatelná částka a nestojí to za to riziko. Může vypadat dobře,ale už svoje vlastnosti nemá. Když už je kalná nebo rezavá tak už působí velice agresivně na těsnění a jeho výměna se zcela jistě vyplatí.
I mazáci nemusí mít pravdu,jeden´´mazák´´z místního servisu taky tvrdil že dnešní brzdový kapaliny už se měnit nemusí a jednu rodinu to málem stálo život když se jim při cestě na dovolenou přehřály brzdy,kapalina nasáklá vodou začala vřít a narvali to do stromu,jen zázrakem to všichni přežili
Jednoduše,všechny náplně měnit jak to předepisuje výrobce vozidla nebo výrobce náplně a na rady mazáků se vy*
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.