Nejste přihlášen/a.
Zdravím poradci.
Je možné vylisovat a nalisovat (odvrtat mazací otvor) pístního čepu na motoru Jawa 50 bez demomtáže z rámu, tedy bez půlení motoru jen sundání válce?
Díky za názory...
A na jaké jawce 50 je pístní čep nalisován?Modelová řada Jawy 50 typO5-20-21-23 měla pístní čep zajištěn segerkou!Nebo drátěnou pojistkou!bez lisování a dal se vyrazit jen lehkým poklepem .Dokonce stejně tak to měl i první model babči (přední vidlice odpružená,zadní pevná)
Nalisovat jiné bronzové pouzdro.Pak musíš mít ale ještě dost pravděpodobně výstružník na tu díru v pouzdře protože až tam to pouzdro nalisuješ tak do ní pístní čep nepůjde.Čep má jít do díry v pouzdru hodně fest,nemá viklat..Zkus zakývat s ojnicí do stran,jak se viklá v dolním ložisku na klice.Jestli hodně,bude to asi chtít i opravit dolní ložisko na klice.Správně se nemá ojnice v dolním ložisku viklat do stran vůbec
doplněno 15.09.15 22:12:výstružník musí být stavitelný.To znamená,že se postupně přitahuje a tím se tak malinko zvětšuje jeho průměr tak dlouho,až udělá díru dostatečně velkou,aby tam prošel pístní čep
Kolega jamal výše popsal výměnu pouzdra, to potvrzuji. Správně vysoustružené pouzdro má vnitřní průměr již na přesnou míru čepu, tedy spíše o nějakou setinu větší. Tím že je ale v pouzdru ojnice nalisováno, otvor se po nalisování o nějakou setinu zmenší a je nutné výstružníkem prostružit. Z mé letité zkušenosti nemám dobré zkušenosti se stavitelným výstružníkem i když to s ním při trpělivosti a zkušenosti jde. Má ale tendenci se zakusovat a otvor poničit. Mnohem lepší je ruční výstružník, ty se dělají pro toleranci H7, tento výstružník díky své délce a nepatrnému náběhu je otvorem dobře veden a udělá otvor přesný a také oválný. Je problém jej ovšem získat. Mají to jen velmi dobře vybavení mechanici, ve strojírenských fabrikách je ale běžný, tak si od někoho snad pokusit vypůjčit z výdejny. Na jedno použití se nevyplácí kupovat.
doplněno 17.09.15 12:11:Takto vypadá ruční výstružník
Ještě ke klepání motoru, někdy také klepe šoupátko karburátoru pulsováním v sání, právě při menších otáčkách, je to mnohdy až nápadné, o nic ale nejde.
A safra vážení, myslím vložku v ojnici.
pistní čep jde snadno dolu...
Bohužel je v bronzové vložce volný a klepe...
No předpokládal jsem to...
Hydr lis mám, ale moc se mi nechtělo to celé půlit a pachtit se se spojkou...No co už...
Ale teť tedy.Má cenu jít do těch polských, nebo číských sad, které mají buď futra v bronzu, nebo v jehl. ložiskách, nebo se vykašlat na šmejdy a udělat vlastní repas...?
Klepe to už 15 let, ale teď na jaře jsem našel celou sadu (čep + futro) doma co tam mám na váměnu právě 15 roku, ale vyměnil jsem jen čep a klepe to jako ďas.Tedy jen na volnověh.V tahu to nejde slyšet...
Fichtl měl slabé místo a to bronzové pouzdro. Jde to vylisovat přímo na motoru stahovékem ze šroubu a vytočeného pouzdra. Šroub je volený podle průměru čepu, asi M10 . Už nevím. Osazené pouzdro má tah hluboký otvor, aby se stahováním mělo původní pouzdro kam zatlačit. Montáž je opačná.
Mazací otvor by tam měl být nebo to někdo dal jinak.Stejně to po pár km bude zvonit.
Pochopil jste princip?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.